Gewaagde e-mail van Adviesjagers in omloop

Bijgewerkt: 11 augustus 2022

Ook ik heb, net als veel andere websites, een zeer gewaagde e-mail van de website adviesjagers.nl mogen ontvangen. Volgens de mail zou een van mijn websites tot de beste van 2022 behoren. Ik vind persoonlijk dat al mijn websites in die categorie thuishoren, maar dat buiten beschouwing gelaten, gaat het hier om een black-hat SEO methode van Adviesjagers.

Wacht, je zegt black hat?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Ja, en met black hat bedoel ik zeker niet het dragen van een zwarte hoed. Black Hat SEO bestaat uit wat technieken om een webpagina hoog in Google te laten scoren. Alleen komen die technieken niet overeen met de SEO-richtlijnen van Google.

Even terug naar Adviesjagers, want daar draait het tenslotte om. Dit is een website met affiliate marketing als verdienmodel. Op zich niks mis mee, zelf haal ik hier ook mijn inkomen uit. Het probleem zit hem in de manier waarop ze hoger in Google proberen te komen.

Adviesjagers stuur al enige tijd verschillende websites een vreemde e-mail. Die mail begint met “gefeliciteerd! We hebben geweldig nieuws voor je”. Vervolgens zou je volgens hun een aantal punten via een veldonderzoek hebben verzameld. Hierdoor kom je in aanmerking voor een Award met betrekking tot de beste website van 2022.

Van veldonderzoek tot Award

Ze geven geen onderbouwing waarom je tot website van het jaar bent verkozen. Er zou gekeken zijn naar een aantal criteria in vier categorieën, maar het ‘veldonderzoek’ slaat helemaal nergens op. Uit verschillende berichten op het internet is gebleken dat velen dezelfde mail ontvangen, alleen de score verschilt hier en daar. Bovendien is voor niemand duidelijk op welke onderdelen de website hoog zou scoren.

Mijn website die door Adviesjagers is aangeschreven zou onder andere goed scoren in de categorie diensten & communicatie. Ronduit belachelijk want de betreffende website biedt geen diensten aan en er is ook geen mogelijkheid tot communicatie. Dit geeft al aan dat er helemaal geen veldonderzoek is gedaan.

Wat wil Adviesjagers hiermee bereiken?

Degene die de mail heeft gekregen mag de Award gratis en voor niets (ik ben diep onder de indruk) op zijn website plaatsen. Liefst met een linkje naar Adviesjagers. Zo brengen ze zichzelf goed onder de aandacht.

Wie hier geen interesse in heeft zal toch, al is het alleen maar uit nieuwsgierigheid, op het linkje in de mail klikken. Gewoon om te kijken hoe het veldonderzoek is uitgevoerd. Op deze manier ontvangt Adviesjagers maandelijks tientallen tot misschien wel honderden extra bezoekers.

Adviesjagers wil zichzelf in de picture zetten. Onder andere door nieuwsgierigen naar de website te trekken, maar ook door de websitenaam op andere websites te krijgen. In het beste geval plaatsen webmaster zelfs een linkje naar die site toe.

Het is en blijft Black Hat SEO

Om verschillende redenen valt deze actie onder Black Hat SEO. Allereerst al het spammen van webmasters. Hier zitten veel particulieren bij, en die mag je niet zomaar lastigvallen. Ten tweede denkt Adviesjagers op deze manier aan linkbuilding te doen, maar niets is minder waar. Google kan dit nooit onder linkbuilding scharen, en ook niet onder marketing.

Wellicht stijgt de website van Adviesjagers wat in de organische zoekresultaten. Op dat punt hebben ze er echt wel over nagedacht. Ze kijken alleen niet verder dan hun neus lang is. Reken er maar op dat dit op de lange termijn heel nadelig voor ze uit kan pakken.

Het regent zonnestralen, of toch klachten?

Inmiddels ben ik diverse berichten met betrekking tot deze e-mail op het internet tegengekomen. Onder andere op de website van Gadgetgear en Niamat. Deze websites zijn zeker niet te spreken over de ‘dubieuze e-mail’. Ik overigens ook niet, het is eerder lachwekkend en tegelijk dieptriest om zo aan bezoekers te komen.

Nou vooruit, omdat je zo graag een Award op je website wil hebben krijg je er een van mij. Namelijk de Award Beste oplettende webmaster van het jaar. De Award (in .png) mag je gratis op je website plaatsen en je hoeft geen linkje naar mijn website op te nemen. Hieronder vind je de Award, maar je mag hem ook hier downloaden. Gefeliciteerd!


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven