Gebruikt ChatGPT teksten van andere websites en is dit plagiaat?

Bijgewerkt: 2 maart 2023

ChatGPT is een AI-gedreven taalmodel dat is getraind om tekst te genereren. Dit doet het op basis van patronen die het heeft geleerd uit enorme datasets en input van de gebruiker. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende techniek zoals machine learning en natuurlijke taalverwerking. De tool maakt ook gebruik van bestaande teksten op het internet. Is dit plagiaat? Ik dook hier dieper op in.

Het ontstaan van ChatGPT

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


ChatGPT is ontwikkeld door OpenAI. Dit is een kunstmatige intelligentie (AI) onderzoeksorganisatie die zich richt op de ontwikkeling van geavanceerde AI-systemen. Het idee voor ChatGPT kwam voort uit een groeiende belangstelling voor natural language processing (NLP). Dit maakt onderdeel uit van AI dat zich richt op het begrijpen en verwerken van menselijke taal.

In 2018 introduceerde OpenAI de eerste versie van GPT (Generative Pre-trained Transformer). Er ontstond een machine learning model dat teksten kon genereren op basis van input van gebruikers. In het begin liep het allemaal nog wat stroef. De software moest leren begrijpen wat de verschillende elementen van een tekst waren.

Gelukkig werd GPT verder ontwikkeld en werden er steeds meer verbeteringen toegevoegd. Dit was onder andere het vergroten van de trainingsdatasets. Ook werden de algoritmes die het model gebruikt om teksten te maken, sterk verbeterd.

De doorbraak van ChatGPT

In juni 2020 introduceerde OpenAI de nieuwste versie van GPT, genaamd GPT-3. Dit model werd beschouwd als een belangrijke doorbraak in Artifical Intelligence. Het was in staat was om extreem mensachtige teksten te genereren op basis van input van gebruikers.

Wat is ChatGPT? Net is een variant van GPT-3 die is ontworpen om te worden gebruikt als een chatbot Het voert gesprekken met gebruikers en kijkt hierbij naar hun input. Het model is getraind op enorme datasets van menselijke conversaties, om zo te leren hoe het natuurlijke taal kan begrijpen en produceren.

Gaat het hier om plagiaat?

ChatGPT maakt geen gebruik van teksten van andere websites zonder toestemming van de eigenaar van die website. Soms genereert ChatGPT tekst die vergelijkbaar is met een tekst van een andere website. Net komt dat omdat het model deze patronen in de tekst heeft geleerd vanuit de datasets die het heeft gebruikt om te worden getraind.

Het gebruik van deze patronen valt niet per definitie onder plagiaat, omdat de tekst die ChatGPT genereert uniek is en niet één op één overgenomen is van een andere bron.

Gebruikt ChatGPT delen van een tekst van een andere website zonder toestemming van de eigenaar van die website dan valt dit wel onder plagiaat. Om dit te voorkomen wordt ChatGPT getraind op datasets waarbij de eigenaren van de teksten toestemming hebben gegeven voor het gebruik ervan in het trainingsproces.

Teksten van ChatGPT voor je website gebruiken

Op zich is ChatGPT een geweldige manier om teksten te genereren. Toch moet je hier een beetje voorzichtig mee zijn. Het kan namelijk dat je opdracht geeft tot het schrijven over een bepaald onderwerp en ChatGPT doet dit heel netjes. Aan de andere kant van de wereld of misschien wel in eigen land kan iemand dezelfde opdracht geven.

Dit resulteert erin dat jullie teksten sterk op elkaar lijken. Misschien komen ze wel overeen. Ondanks dat ChatGPT unieke teksten schrijft kan het dus gebeuren dat meerdere mensen exact dezelfde opdracht gebruiken. Wanneer jullie beide deze tekst online plaatsen pleegt één van de twee plagiaat.

Over de betrouwbaarheid

ChatGPT is zo betrouwbaar als de datasets die zijn gebruikt om het te trainen en de input die het krijgt van de gebruiker.

Hoewel ChatGPT in staat is om geweldige en bijna mensachtige teksten te maken, is het model nog steeds gebaseerd op statistische patronen. Dit betekent dat het fouten maken of verkeerde antwoorden geeft. Dit zie je vooral wanneer de software over onjuiste informatie beschikt. Of wanneer het de context niet goed begrijpt. Bij het gebruik van deze tool is het dan ook belangrijk dat je duidelijk je opdracht en voorts.

ChatGPT heeft geen menselijke intelligentie, iets om rekening mee te houden. Het heeft geen bewuste intenties of emoties. Het kan bijvoorbeeld niet begrijpen hoe jij je voelt of waarom een klant een bepaald product aan zou moeten kopen.

Het is ontworpen om specifieke taken uit te voeren. Denk hierbij aan het beantwoorden van vragen, het genereren van teksten en het voeren van gesprekken. De tool heeft geen eigen wil en kan geen belangrijke beslissingen nemen.

In het algemeen is ChatGPT betrouwbaar voor bepaalde taken. Blijf wel kritisch en verifieer de antwoorden die het model geeft. Vertrouw dus niet zomaar op de uitkomst.

Wat kost chatGPT?

ChatGPT is een gratis en openbaar toegankelijke dienst. Het is door iedereen kosteloos te gebruiken.

Ga je voor de gratis versie van chatGPT dan loop je tegen wat beperkingen aan. Je kunt bijvoorbeeld een maximaal aantal tekens invoeren. Op zeer drukke momenten werkt deze AI-tool niet waardoor je op een later moment terug moet komen.

Sommige functies zijn alleen beschikbaar voor gebruikers met een betaald abonnement. Wanneer je gebruik wil maken van deze geavanceerde functies dan is het zeker de moeite waard om een abonnement te overwegen.

Op de website van OpenAI vind je meer over de kosten van de verschillende abonnementen. CHatGPT Plus kost $ 20 per maand. Hierbij maak je altijd gebruik van deze tool, zelfs op zeer drukke momenten. Ook zijn er andere mogelijkheden maar die kun je het beste op de website zelf bekijken.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven