Feliciteerd of feliciteert, hoe schrijf je dat?

Bijgewerkt: 10 juni 2023

Je feliciteerd of felicteert iemand met zijn verjaardag/ huwelijk etc. Oh nee, hoe schrijf je dat eigenlijk? En kun je dit woord ook op een kaart zetten? Gefeliciteerd, vandaag bespreken we de schrijfwijze van de woorden feliciteerd en feliciteert.

Feliciteren: iemand gelukwensen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


We beginnen bij het makkelijkste gedeelte: het werkwoord feliciteren. Dit woord is afkomstig van het Franse ‘féliciter’ wat zoiets betekent als: gelukkig maken. Iemand feliciteren staat dus gelijk aan iemand geluk wensen. Want dat is wat je met iemands verjaardag, promotie, huwelijk of een andere bijzondere gelegenheid doet.

Ik feliciteer, jij feliciteert

Het hele werkwoord is feliciteren en in de ik-vorm: feliciteer. Hierna wordt het makkelijk:

  • Jij feliciteert
  • Hij feliciteert

Je schrijft feliciteert dus met een T op het einde. Maar waarom zie je dan soms de spelling feliciteerd met een D op het einde voorbijkomen? Dit is heel eenvoudig te verklaren.

Gefeliciteerd – feliciteerd

Kijk, wanneer je iemand feliciteert (met een t dus) dan zeg je: van harte gefeliciteerd. Het woord gefeliciteerd is de voltooid verleden tijd, vandaar dat je dit op het einde met een D schrijft. Daar is geen twijfel over mogelijk.

Toch zie je vaker op een kaart van harte feliciteerd of gewoon feliciteerd staan. Dit kun je eigenlijk als afkorting van “gefeliciteerd” zien. Alsof we geen zin hebben om het hele woord uit te spreken. Net als dat je “truste” zegt in plaats van welterusten.

Is feliciteerd goed geschreven?

Wanneer je feliciteerd als afkorting van gefeliciteerd gebruikt dan zou het goed geschreven moeten zijn. Maar, en er is echt één grote maar: feliciteerd is geen officiële afkorting. Ook niet in het informeel taalgebruik. Het woord feliciteerd met een D kan dus echt niet. Het is niet alleen fout geschreven, ook zetten veel mensen hun vraagtekens hierbij. Het lijkt namelijk net alsof je expres een taalfout maakt.

Wanneer je zegt: hij/ zij feliciteerd dan is dat óók fout. Want het is: hij/ zij feliciteert. Met een T dus.

Hoe ondernemingen de fout ingaan

Heb je al eens “feliciteerd” op een kaart of op social media geschreven? Misschien wel in een tekst voor een website of in een e-mail? Wees gerust, ook grote ondernemingen gaan hier wel eens de fout mee in. Een bekend voorbeeld is die van Atea onderwijspraktijk die deze tekst plaatste: “ Atea feliciteerd alle geslaagden”. Ai, dat moest natuurlijk feliciteert met een T zijn.

Ook de ANWB ging de mist in met de zin: ‘De ANWB feliciteerd’. Het ergste was dat dit op een diploma voor basisschoolleerlingen stond. Niet echt een goed voorbeeld voor de jeugd.

Wie nog wat verder gaat zoeken komt op de website van kaartje2go uit, waar bij de omschrijving van een verjaardagskaart staat: “De circustrein vol gezelligheid feliciteerd de jarige”.

Er zijn dus genoeg grote bedrijven die deze fout maken. Schaam je dus niet wanneer het bij jou een keer misgaat. Enne mocht het helpen: ook ik maak wel eens een fout. Echt waar!

Waarom hebben we een hekel aan taalfouten?

Of je nu gefeliciteert met een T of feliciteerd met een D schrijft: het is beiden fout. Mensen vinden het vaak nodig om anderen te corrigeren op taalfouten. Terwijl ze deze taalfouten zelf net zo hard maken. Waarom hebben we eigenlijk een hekel aan taalfouten?

Laat ik vooropstellen: het is veel eenvoudiger om andermans fouten te vinden. Je eigen tekst lees je namelijk op een andere manier waardoor je al snel over taalfouten heen leest. Bij anderen herken je deze fouten wel direct. Taalfouten wekken vaak irritatie op. Door het laagdrempelige internet voelen we ons geroepen om anderen te corrigeren.

Ik heb dat ook: ik stoor mij aan taalfouten op bedrijfswebsites. Gaat het om een persoonlijke blog dan heb ik er minder moeite mee. En op social media let ik helemaal niet op taalfouten. Sterker nog: ik ben een ster in het maken van taalfouten op WhatsApp. Waarbij ik dan ook nog vaak de draak met mezelf steek.

Wanneer je goede teksten nodig hebt

Feliciteerd op een website plaatsen kan echt niet, vooral wanneer het om een zakelijke website gaat. Voor bedrijven en webshops is het dus ontzettend belangrijk om goed op spelling en grammatica te letten. Wat doe je wanneer dit niet je sterkste kant is? Dan laat je teksten schrijven. Maar wel door een goede SEO tekstschrijver.

Dit is iemand die niet alleen wervende teksten schrijft maar ook nog eens voor een betere online vindbaarheid zorgt. Want wie hoger in Google staat ontvangt een groter aandeel van het zoekverkeer. Ik hoef jou niet uit te leggen welke positieve gevolgen dit voor een website heeft.

Gefeliciteerd: je kunt direct de tarievenkaart aanvragen. Wil je liever meer informatie, neem dan telefonisch of via de e-mail contact op. Niet in de nachtelijke uren want dan slaap ik. Feliciteerd….


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven