Gefeliciteert – deze taalfout mag je niet maken!

Bijgewerkt: 10 juni 2023

Gefeliciteert! Of niet, want de spelling van dit woord is hartstikke fout. Hoe je dit dan wel schrijft? Ik ga jou in dit artikel laten zien hoe je het schrijft en ik geef je een ezelsbruggetje mee. Vanaf vandaag maak je deze fout nooit meer!

Nederlands is en blijft moeilijk

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Hoe zit het ook alweer met woorden als gefeliciteert, geslaagt, gemaakd? Deze drie woorden zijn fout geschreven, maar hoe moet het dan wel? Ben jij slecht in taal of is het Nederlands gewoon moeilijk?

Ik heb een Instagram account waarbij ik regelmatig een taalvraag stel. Meer dan 12.000 volgers, dit laat zien dat je niet de enige bent die behoefte heeft aan wat extra kennis van de Nederlandse taal. Hoe komt dat?

Veel volgers zeggen: ik ben slecht in Nederlands. Mijn standaard antwoord: jij bent niet slecht, het Nederlands is gewoon moeilijk. Voor mensen die de Nederlandse taal niet beheren is het ontzettend moeilijk, maar voor de gemiddelde Nederlander vaak ook. Schaam je dus niet!

Gefeliciteert of gefeliciteerd

Laten we eerst maar eens naar het woordje gefeliciteert kijken. Dit is misschien wel de meest gemaakte spelfout. Als je weet hoe je een werkwoord vervoegt, dan is het helemaal niet moeilijk. Je krijgt eerst het antwoord op de vraag: is het gefeliciteert of gefeliciteerd?

Antwoord: het is gefeliciteerd.

Hieronder laat ik je zien hoe je erachter komt of je iets met een D of T schrijft, maar laten we eerst nog even naar geslaagt en gemaakd kijken.

Spelling geslaagt en gemaakd

De juiste spelling van bovenstaande twee woorden is: geslaagd en gemaakt. Goed, nu je dit weet kunnen we eindelijk beginnen met een klein lesje Nederlands.

Werkwoorden vervoegen

Een werkwoord is iets wat je doet. Feliciteren, slagen en maken zijn alle drie werkwoorden. Een werkwoord kun je vervoegen. Met vervoegen vorm je een werkwoord om, zodat je een bepaalde tijd of wijze uitdrukt.

Gefeliciteerd (gefeliciteert) vervoegen

Zullen we het werkwoord feliciteren vervoegen? We beginnen met de onvoltooid tegenwoordige tijd. Dit betekent dat iets nu gebeurt (op dit moment). Kijk maar eens naar onderstaande vervoegingen:

 • ik feliciteer
 • jij/hij feliciteert
 • wij/jullie feliciteren

Dan nu de voltooid tegenwoordige tijd. Hierbij is het al gebeurd:

 • ik heb gefeliciteerd
 • jij/hij heeft gefeliciteerd
 • wij/jullie hebben gefeliciteerd

Hoe weet je nu dat je gefeliciteerd met een d schrijft? Ten eerste is gefeliciteerd de voltooid tegenwoordige of verleden tijd. Wanneer je tegen iemand zegt: gefeliciteerd, bedoel je eigenlijk „ik heb jou gefeliciteerd“.

Dan de D of T: hier is een bekend ezelsbruggetje voor, ’t ex-kofschip. Je neemt het hele werkwoord, in dit geval feliciteren. Haal hier -en van af: feliciteer. Luister naar de laatste letter, dat is in dit geval de R. Komt de laatste letter in ’t ex-kofschip voor? (alleen medeklinkers van deze zin tellen mee). Niet: dan krijgt de voltooid verleden tijd een d: gefeliciteerd. Dus niet gefeliciteert.

Slagen en maken vervoegen

Ditzelfde trucje pas je op andere werkwoorden toe:

 • Slagen-en= slaag. De G niet in ’t ex-kofschip dus: geslaagd
 • Maken-en = maak. De K wel in ’t ex-kofschip dus: gemaakt

Zie je hoe eenvoudig het is?

Je teksten laten schrijven

Vind je het nog steeds moeilijk om de juiste spelling te vinden? Teksten voor je website nodig maar je weet niet zeker of ze goed geschreven zijn? Als (SEO) tekstschrijver kan ik jou hier uitstekend mee helpen. Foutloze teksten die ook nog eens goed vindbaar zijn in zoekmachines.

Het voordeel van teksten laten schrijven:

 • Een nette uitstraling op je website
 • Goed geschreven teksten vergroten je betrouwbaarheid
 • Betere vindbaarheid in zoekmachines
 • Hogere interactie met je volgers/ bezoekers

Besluit je om SEO teksten te laten schrijven? Gefeliciteert  gefeliciteerd, een goede keuze! Neem contact op. Enne, wil je nog meer weten over taal? Volg mij op Instagram.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven