Hoe factoring de ondernemer kan helpen

Bijgewerkt: 24 oktober 2022

Veel bedrijven, groot of klein, lopen met financiële problemen rond. Die ontstaan door verschillende factoren zoals een verkeerd inkoopbeleid of niet-betalende klanten. Een saldotekort leidt tot ernstige problemen, iets dat zelfs in een faillissement kan eindigen.

Gelukkig hoeft het niet zover te komen. Voor de meeste bedrijven is er een praktische oplossing: factoring. Dit is een debiteurenfinanciering waarbij een speciaal bedrijf de openstaande facturen betaalt. Dit brengt direct geld in het laatje. Natuurlijk klinkt dit geweldig, maar het is wel goed om even over de voordelen en nadelen na te denken.

Voor nagenoeg elk bedrijf geschikt

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Factoring is voor veel bedrijven geschikt. Hierbij is het wel belangrijk dat er sprake is van facturering achteraf. Wanneer facturering vooraf plaatsvindt, waarbij de klant zijn product of dienst pas na betaling ontvangt, dan is factoring als dienst geen goed idee.

Denk maar eens aan de fysieke winkel of de webwinkel waar je vooraf afrekent. Pas na betaling mag je het product meenemen (of je krijgt het thuisgestuurd). Voor dit soort bedrijven heeft factoring geen zin, maar kan er beter naar een andere financiering uitgekeken worden.

Factoring is wel interessant wanneer de klant achteraf betaalt, of misschien in termijnen. Deze dienst was vroeger bij grote bedrijven bekend, maar steeds vaker maakt ook de kleine zzp’er hier gebruik van.

Zo werkt factoring

In principe werkt factoring vrij eenvoudig. Je verkoopt de debiteurenadministratie aan het factoringbedrijf. Dit kan eenmalig zijn, maar ook voor langere periode. Zo kan er sprake zijn van een overeenkomst met een bepaalde contractduur, of het eenmalig verkopen van openstaande facturen.

Het factoringbedrijf krijgt de openstaande facturen inclusief klantgegevens in handen. Vervolgens betaalt het factoringbedrijf, afhankelijk van de afspraken, 50% tot 100% van de openstaande facturen aan de ondernemer. HIerna int het factoringbedrijf het bedrag bij de klant. Mocht de klant volledig betalen, dan ontvangt de ondernemer het resterende bedrag alsnog.

De kosten voor factoring

Als ondernemer betaal je kosten voor factoring, helaas is deze dienst niet gratis. De kosten liggen tussen de 2% en 5%, factoringmaatschappijen bepalen zelf het percentage. Let op want soms komt hier nog een risico bovenop, waarmee het factoringbedrijf een financieel verlies afdekt. Vraag daarom altijd naar de volledige prijs.

Hoe snel heb ik mijn geld?

Over het algemeen betalen veel factoringmaatschappijen redelijk snel uit. Dit is binnen 24 tot 48 uur na het aangaan van de overeenkomst.

Verplicht om dit met klanten te communiceren

Veel klanten zijn gewend om hun factuur aan het bedrijf waar ze zaken meedoen, over te maken. Bij factoring werkt het anders, de klant betaalt de factuur aan het factoringbedrijf. Als ondernemer ben je verplicht om dit vooraf met de klanten te communiceren. Ze moeten weten aan wie ze de factuur moeten voldoen.

De voordelen van factoring

Sommige bedrijven hebben tijdelijk hogere kosten dan dat er geld binnenkomt. In dit geval is factoring de ideale manier om aan extra financiering te komen. Het bedrijf ontvangt direct een gedeelte van de openstaande facturen, en kan dit weer investeren in het bedrijf. Het andere gedeelte van de factuur volgt vaak na enkele dagen, al kan dit in de praktijk ook enkele weken duren.

Factoring is een mooie manier om aan cashflow te komen. Sommigen zien het als een lening, en daar lijkt het ook wel op. Je betaalt immers 2% tot 5% kosten, wat je als rente kunt zien.

Het andere voordeel is dat je snel het geld ontvangt. Hierdoor kan het bedrijf in financiële nood direct vooruit.

De nadelen van deze dienst

Een van de grootste nadelen van factoring is de toch wel hoge prijs. Heb je een bedrijfsfinanciering nodig dan kan dit vaak veel voordeliger. Ook vinden niet alle klanten het prettig om met een factoringmaatschappij te maken te krijgen. Dit kan ertoe leiden dat klanten minder vertrouwen in hun favoriete bedrijf of webshop/webwinkel krijgen.

Conclusie: factoring is interessant voor bedrijven in financiële nood

Niet elk bedrijf is geholpen met factoring. Vanwege de hoge kosten is dit niet interessant voor ondernemingen met een lage omzet. Kleine bedrijfjes met een jaarlijkse omzet tot € 25.000 kunnen beter naar een andere financieringsvorm uitkijken.

Factoring is interessant voor grote bedrijven, het MKB of ondernemingen in financiële nood. Omdat de maatschappij direct een gedeelte betaalt, brengt dit financiële rust met zich mee.

Maak hierbij onderscheid in factoringbedrijven die 50% betalen, of factoringmaatschappijen die 100% uitbetalen. Hier tussenin liggen nog veel andere mogelijkheden.

Wil je zo snel mogelijk je facturen betaald hebben, waarbij je ook het volledige of in ieder geval zoveel mogelijk van het bedrag ontvangt? Kijk dan uit naar een factoring dat 90% tot 100% betaalt. Dit kan wel wat hogere kosten met zich meebrengen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven