Chatroulette, doe jij al mee?

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Vergeet social media: chatroulette is it! Tenminste, wanneer je de berichten mag geloven. Chatroulette is een ietwat vreemde manier om met onbekende personen in contact te komen. Via deze website maak je gebruik van je webcam. Je wordt met willekeurige personen in contact gebracht en gaat hier een gesprek mee aan.

De website Chatroulette

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Chatroulette is bereikbaar via de website chatroulette.com. Dus niet via een app, gewoon ouderwets chatten via je webcam. Je hebt er dus een desktop pc of laptop voor nodig. Bij voorkeur dan, want het werkt via de camera van je smartphone of tablet ook, al is dit wat lastiger.

Chatroulette bestaat al sinds 2009. In 2010 kreeg de website veel aandacht doordat een aantal kranten hierover spraken. Zo is Chatroulette in Nederland nog niet zo heel bekend. Het is ook geen website die voor iedereen even geschikt is: sommige gebruikers vertonen zich zonder kleren of tonen handelingen die niet geschikt zijn voor jeugdige kijkers.

Back to basic

Eigenlijk is Chatroulette helemaal geen nieuw idee: in de jaren ‘90 had je al heel wat chatrooms. Toen bestonden Facebook, Instagram, WhatsApp en andere social media nog niet. Een chatroom was dan ook de enige online manier om met anderen in contact te komen.

Met Chatroulette ga je dan ook back to basic. Enig verschil is dat je bij Chatroulette wordt gelinkt aan een willekeurig persoon. Vroeger kon je in een chatroom kiezen met wie je wou chatten.

Chatroulette reviews

Voordat je gebruik maakt van Chatroulette is het wel handig om naar de Chatroulette reviews te kijken. Wat vinden andere gebruikers van deze chatdienst? Deze website heeft maandelijks 3 miljoen bezoekers. Voordeel is dat jij je hier niet hoeft te registreren, iets wat gebruikers erg prettig vinden.

Daarnaast is het heel eenvoudig om snel verbinding te maken, te verbreken en weer verbinding met een nieuwe partner te maken. Chatroulette is dus zeer gebruiksvriendelijk.

Wanneer je naar de Chatroulette reviews kijkt dan valt nog wel iets op: het ledenbestand bestaat voornamelijk uit mannen. Vrouwen komen hier geen aandacht tekort maar voor mannen is het lastig om een vrouwelijke partner te vinden. Bovendien wordt er weinig op naaktheid gecontroleerd. Juist met zoveel mannen kun je je voorstellen dat hier heel wat bloot voorbijkomt. Misschien niet de beste website om een serieuze partner te vinden.

Zelf Chatroulette uitgeprobeerd

Nieuwsgierig als ik altijd ben heb ik Chatroulette even zelf uitgeprobeerd. Het gaat eigenlijk heel eenvoudig: je bezoekt de website, activeert je microfoon en camera en je wordt direct aan een willekeurig persoon gelinkt. Door op de pijltjes te klikken ga je naar de volgende random persoon.

Wie of wat kwam ik allemaal tegen? Ongeveer de helft heeft zijn camera ergens anders op gericht (je ziet dus geen gezicht). Ik zag voornamelijk veel mannen uit India, een enkeling uit Amerika. De leeftijd varieerde van 20 jaar tot 60 jaar. Van de 20 gezichten die ik zag waren het 19 mannen.

Overigens zijn alle personen wel vriendelijk, hoewel sommigen je zonder pardon wegklikken (je hebt dan waarschijnlijk teveel kleren aan). Sommigen zwaaien eerst voordat ze doorklikken. Bij het verlaten van de website worden je camera en microfoon weer automatisch uitgeschakeld. Overigens viel het mij op dat het CPU-verbruik van de computer tijdens het bezoek aan Chatroulette enorm steeg. Dit kan echter ook een momentopname zijn.

Is Chatroulette betrouwbaar?

Je weet nu alles over Chatroulette, maar de vraag is of dit platform ook betrouwbaar is. Aan het platform/de website zelf zal het niet liggen. Het zijn de gebruikers die niet altijd even betrouwbaar zijn. Je kunt je best voorstellen dat hier misschien wat zogenaamde loverboys of oplichters tussen zitten. Nu mag je natuurlijk niet iedereen over één kam scheren maar met online chatten moet je altijd voorzichtig zijn.

Houd er gewoon rekening mee dat het grootste gedeelte uit mannen bestaan, niet allemaal met goede bedoelingen. Cam gerust met iemand anders maar wees kritisch wanneer je jouw privégegevens doorgeeft. Bekijk ook goed wat er op de webcam zichtbaar is: zorg dat de achtergrond niet herkenbaar in beeld is. Een witte muur als achtergrond is prima. Houd er ook rekening mee dat andere gebruikers misschien wel een printscreen van jou maken.

Het alternatief

Vind je Chatroulette helemaal niks? Er zijn alternatieven, gebaseerd op de werking van Chatroulette. Dit zijn onder andere:

  • Chatrandom
  • Tinychat
  • Meetzur
  • Camsurf
  • Chatspin
  • Bazoocam
  • Shagle
  • Omegle

Sommige van deze alternatieve kun je ook via de applicatie voor Android of iOS gebruiken. Je bent dus niet afhankelijk van je desktop pc of laptop. Vooral Bazoocam is sterk in opkomst en concurreert met Chatroulette. De andere applicaties zijn wat minder bekend en worden voornamelijk in het buitenland meer gebruikt. Binnen Nederland zijn dit soort chat applicaties niet zo heel populair.

Dit artikel werd je aangeboden door het team van SEO tekstschrijver/blogger Bianca. We helpen bedrijven en websites aan een goede online zichtbaarheid en meer websitebezoekers. Heb je hier vragen over, neem dan gerust contact op. Let op: vragen over Chatroulette worden niet beantwoord!


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven