Webdesign WordPress: ben je hiermee beter vindbaar?

Bijgewerkt: 25 oktober 2022

Er is veel vraag naar webdesign WordPress, maar is dit ook echt beter dan andere webdesigns? WordPress is helemaal de trend, dat is in ieder geval duidelijk. Dit heeft echter ook een keerzijde: veel WordPress websites zien er hetzelfde uit. Het is aan de webdesigner om hier iets unieks van te maken. Maar dan nog, hoe goed ben je vindbaar met een WordPress site?

WordPress webdesign en de trends

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


WordPress is een CMS (content management system). Dit betekent dat je als gebruiker/webmaster amper omkijken hebt naar het onderhoud en beheer van de website. WordPress maakt gebruik van een WYSIWYG editor. Dit maakt het een stuk makkelijker om content toe te voegen of aan te passen, zonder dat hiervoor specifieke HTML of CSS-kennis vereist is.

WordPress is zo populair dat in 2020 ruim 37% van alle websites gebruik maakt van dit content management system. Van alle websites die op een CMS draaien heeft WordPress zelfs een marktaandeel van 63%.

Webdesign WordPress en SEO

Wil je goed vindbaar zijn in zoekmachines dan moet je SEO (zoekmachine optimalisatie) toepassen. Het webdesign van WordPress draagt bij aan een betere online vindbaarheid. Dit heeft te maken met het feit dat het WordPress webdesign helemaal is afgestemd op de richtlijnen van zoekmachines.

Toch kom je er met het webdesign van WordPress alleen niet: wil je bovenaan in de zoekresultaten staan dan is er veel meer nodig. Laten we eerst eens gaan kijken wat WordPress bijdraagt aan zoekmachine optimalisatie.

Een mobielvriendelijke website: responsief

We bezoeken websites niet alleen via desktop PC of laptop maar steeds meer via smartphone en tablet. Sterker nog: meer dan 90% van de zoekopdrachten vindt vanaf een mobiel apparaat plaats. Dat een website mobielvriendelijk moet zijn, dat is duidelijk.

Een mobielvriendelijke website heeft een responsief webdesign. Dit betekent dat de website zich automatisch naar het apparaat van de gebruiker aanpast. Hierdoor ziet de website er op elk apparaat perfect uit. WordPress staat bekend om zijn responsief webdesign.

Een korte laadtijd

Hoe sneller een webpagina laadt, hoe beter dit is. De moderne internetgebruikers hebben helemaal geen geduld om op het volledig laden van een website te wachten. Volgens Google moet het grootste gedeelte van de webpagina 2,8 seconden geladen zijn.

Het design van WordPress kan sneller zijn dan andere webdesigns, maar alleen wanneer je voor het juiste thema kiest. Sommige thema’s zijn namelijk een stuk trager. Het gebruik van te veel of te zware plug-ins maakt de website ook trager. Daarnaast hangt het ook nog eens van bepaalde scripts en de grootte van afbeeldingen of video’s af. Het is dus niet zo dat je met een WordPress webdesign altijd voor de kortste laadtijd gaat.

Heading tags

Wanneer je gebruik maakt van het webdesign van WordPress dan vind je hier ook de eenvoudige WYSIWYG editor. Voordeel hiervan is dat je geen HTML-opmaak hoeft toe te passen: dit doet de editor voor jou.

SEO technisch gezien is het altijd aan te raden om teksten te voorzien van heading tags. De titel krijgt de H1 tag, subkoppen geef je de h2 t/m h6 tag. Binnen de editor kun je zelf voor een kop kiezen, je hoeft er dus geen stukje code aan toe te voegen. Door gebruik te maken van heading tags maak je een tekst beter leesbaar en begrijpen zoekmachines ook wat de titel en subkoppen zijn.

Webdesign WordPress laten maken

WordPress is een eenvoudig CMS en kan in principe door iedereen worden gebruikt. Op het internet vind je veel webdesign WordPress tutorials. Praktische handleidingen om zelf aan de slag te gaan. De eerste keer investeer je hier enkele uren in, later gaat het makkelijker.

Voor wie hier geen tijd voor heeft of het toch wat te moeilijk vindt is een webdesign WordPress laten maken natuurlijk een tweede optie. Omdat WordPress zo makkelijk is zijn er ook heel wat webdesigners die hiermee aan de slag kunnen gaan.

Webdesign WordPress prijzen

Wat moet het laten maken van een WordPress website kosten? Wanneer je dit laat doen dan ben je tussen de € 1000 en € 4000 kwijt. Het gaat dan om een simpele WordPress website met een aangepast thema en enkele plug-ins. Heb je specifieke wensen of eisen dan kan de prijs al snel oplopen tot wel € 10.000.

Nogmaals: WordPress is niet moeilijk te begrijpen. Hierdoor zijn er ook veel studenten die hun diensten als WordPress webdesigner aanbieden. Met het inhuren van een student ben je goedkoper uit, vaak ergens tussen de € 200 en 800. Praktisch en voordelig wanneer je voor een eenvoudig webdesign van WordPress gaat. Heb je echt een professionele website nodig, ga dan ook liever naar de ervaren webdesigner.

Content op je WordPress website

De webdesigner maakt een WordPress website, vaak staan hier al enkele pagina’s op. Afhankelijk van de afspraken levert de webdesigner ook content. Dit bestaat uit teksten en afbeeldingen of video’s. Houd er rekening mee dat een webdesigner de teksten niet altijd zelf schrijft maar hier een tekstschrijver voor inhuurt.

Je kunt de content natuurlijk ook rechtstreeks door de tekstschrijver laten maken. Dit scheelt je dubbele kosten: wanneer je dit door de webdesigner doet brengt hij altijd extra kosten in rekening. Ik werk regelmatig met webdesigners samen waarbij ik de website van content voorzie en de webdesigner de rest doet.

Wil je jouw website in één keer hebben opgeleverd, compleet met content? Breng mij met de webdesigner in contact, dan is dit zo geregeld.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven