Signaalwoorden in een tekst: betere leesbaarheid

Bijgewerkt: 15 augustus 2021

Signaalwoorden maken een tekst beter leesbaar. Je maakt duidelijk dat er een verband tussen zinsdelen of zinnen zijn. Zou je signaalwoorden niet gebruiken, dan heb je een tekst van lage kwaliteit. Dat maakt voor jou misschien niet veel uit, maar voor zoekmachines wel. Lage kwaliteit content scoort namelijk laag in de zoekresultaten.

Signaalwoorden – betekenis en uitleg

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een signaal is een teken of sein. Signaalwoorden geven dus een teken of sein door. In dit geval dienen signaalwoorden om aan te geven dat zinnen of zinsdelen bij elkaar horen.

Hieronder wat voorbeelden van signaalwoorden en hoe je ze op de juiste wijze gebruikt:

  1. Ik moet afzeggen. Ik ben ziek.
  2. Ik moet afzeggen omdat ik ziek ben.

Nog een voorbeeld:

  1. Het kost €5 per stuk. Je moet 2 artikelen kopen
  2. Het kost €5 per stuk mits je twee artikelen koopt.

Andere voorbeelden van signaalwoorden zijn daardoor, indien, wanneer, daarnaast, integendeel of namelijk. Signaalwoorden geven een argument, opsomming, uitleg of tegenstelling weer. Ook gebruik je signaalwoorden als oorzaak-gevolg, vergelijking, samenvatting of conclusie. Er zijn meer dan 70 signaalwoorden: hierdoor is het lastig om ze allemaal op te noemen.

Signaalwoorden leren gebruiken

Ik kom regelmatig websites met eenvoudige teksten tegen. Signaalwoorden ontbreken, waardoor de tekst er ontzettend simpel uitziet. Hierdoor lijkt het alsof de tekst door een kind is geschreven. Dit kan natuurlijk, kinderen hebben moeite met het gebruik van signaalwoorden.

Toch zijn er ook volwassenen die hier wat moeite mee hebben. Dit is niets om je voor te schamen: tekstschrijven is een vak apart. In een e-mail of op WhatsApp? Het is niet zo erg wanneer je hier geen signaalwoorden gebruikt. Voor je website of webwinkel wordt het een heel ander verhaal. Zonder signaalwoorden creëer je content van lage kwaliteit. Dit heeft soms vergaande gevolgen.

Google en content van hoge kwaliteit

Google maar ook andere zoekmachines eisen content van hoge kwaliteit. Natuurlijk hoef je hier niet aan te voldoen, maar je website zal dan ook niet hoog in de zoekresultaten scoren. Wat is content van hoge kwaliteit?

  • Teksten zonder taalfouten of grammaticale fouten
  • Zinnen die kloppen (goede zinsbouw)
  • Natuurlijk geschreven teksten (geen kromme zinnen)

Kwaliteit van de content meten

Google richt zich sinds 2011 op hoge kwaliteit content. De algoritmes weten lage en hoge kwaliteit content goed van elkaar te onderscheiden. Wist je dat slechte content een negatieve invloed op de rest van je website heeft? Het ontbreken van signaalwoorden kan je hele website omlaaghalen.

Hoe weet je nu of je lage kwaliteit content op je website hebt staan? Hiervoor heb je Google Analytics nodig. Bekijk de paginaweergave, de gemiddelde tijd op de pagina en het bouncepercentage. Zo zie je direct welke pagina’s goed en minder goed scoren.

Verwijder pagina’s van lage kwaliteit of pas deze aan. Zorg voor een juiste grammatica en spelling, waarbij natuurlijk ook signaalwoorden horen.

Teksten laten schrijven

Heb je moeite met signaalwoorden of weet je niet hoe je een tekst van hoge kwaliteit schrijft? Besteed dit werk aan een SEO tekstschrijver uit. Deze weet namelijk precies hoe een goede tekst eruit moet zien. Dit bespaart je niet alleen een hoop tijd, ook voorkom je dat je te ver in de zoekresultaten wegzakt.

Let je wel een beetje op bij het inhuren van een SEO tekstschrijver? Vraag vooraf de tarievenkaart aan en bekijk de verrassende prijzen. Je mag dit altijd met anderen vergelijken. Misschien een vreemd aanbod maar ik vindt het belangrijk dat het allemaal binnen je budget vast. Maar ook binnen je verwachtingen. Uiteraard zijn alle teksten geschikt voor SEO, of je moet aangeven dat dit niet nodig is.

De kosten van het laten schrijven van een tekst

Een tekst met signaalwoorden: dat ziet er goed uit. Wat kost het eigenlijk om deze tekst te laten schrijven? De prijzen verschillen zijn afhankelijk van het type tekst en hoe lang deze moet worden. Je laat al een tekst schrijven vanaf € 25. Wat heb je nodig? Een productomschrijving, blog, tekst voor je homepage, een nieuwsartikel of iets anders? Bijna alles is mogelijk. Vraag vooraf de tarievenkaart aan, dan weet je waar je aan toe bent.

Alle vermelde prijzen zijn exclusief btw. Eerst een voorproefje nemen? Geen probleem, de eerste tekst is na betaling vrijblijvend. Je bepaalt dus zelf of je hierna verder gaat. Meer weten? Kijk gerust eens op mijn website rond, bijvoorbeeld bij blogs of portfolio. Of vraag direct informatie aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven