Wat is een copywriter?

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Op zoek naar een copywriter maar je weet niet precies wat het is. Wat is een copywriter? In dit blog krijg je duidelijk antwoord op deze vraag. We kijken niet alleen naar de term copywriter maar ook tekstschrijver en contentmaker.

Een copywriter of een tekstschrijver

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wat is een copywriter en verschilt dit van een tekstschrijver? De meeste mensen denken dat een copywriter en tekstschrijver hetzelfde is. Dit klopt niet helemaal. In Nederland maken we geen verschil tussen copywriters en tekstschrijvers, in Amerika doen ze dit wel.

Een copywriter is iemand die advertentieteksten of promotiemateriaal schrijft. Dit kan voor een brochure, een catalogus maar ook een billboard of website zijn.

Een tekstschrijver richt zich op meer algemene teksten zoals informatieve teksten, blogs en over ons pagina’s. Er zit dus wel degelijk verschil tussen een copywriter en tekstschrijver.

In Amerika hebben ze hier ook duidelijke benamingen voor: copywriter of gewoon een writer (ook wel textwriter).

Wat is een copywriter in Nederland?

In Nederland is een copywriter iemand die teksten schrijft, of het hier nu op webteksten of om advertentieteksten gaat. Andere benamingen die je veel tegenkomt zijn: tekstschrijver, contentschrijver, blogger en content creator.

Copywriter, wat houdt dat in wanneer ik wil adverteren?

Bij grote bedrijven maakt een copywriter onderdeel uit van het salesteam. Teksten voor advertenties, folders en brochures opstellen, dat is wat de copywriter doet. Wil je adverteren in een krant, op een website of social media dan is het inhuren van een copywriter soms verstandig. Deze heeft toch net wat meer kijk op het opstellen van goede advertentieteksten.

Kies je voor adverteren in zoekmachines? Dan krijg je met SEA oftewel optimalisatie voor zoekmachine-adverteren te maken. De betere copywriter weet hoe dit werkt, maar vaak kom je toch bij een SEA specialist uit.

Webteksten laten schrijven

Wat is een copywriter wanneer het om webteksten gaat? Een website kan niet zonder goede content. De inhoud van een website bestaat grotendeels uit teksten, het liefst ook nog eens zoekmachinevriendelijk. De Nederlandse copywriter, die je ook wel tekstschrijver noemt, kan dit voor jou verzorgen.

Hierbij moet je wel onderscheid maken tussen de normale tekstschrijver en de SEO tekstschrijver. De eerste schrijft leuke of interessante artikelen/ blogs voor jouw website. De tweede houdt zich met zoekmachine optimalisatie bezig. De teksten zijn niet alleen leuk of interessant maar ook nog eens gericht op een hogere positie in zoekmachines.

Wat kan ik een copywriter allemaal laten doen?

Je bent op zoek naar een copywriter maar weet niet zo goed wat je deze kan laten doen. Zoals gezegd schrijft de copywriter teksten voor advertentiemateriaal maar ook informatieve teksten. In veel gevallen zal de copywriter ook blogs (blogpost) schrijven. Vraag even of dit mogelijk is, want niet iedere copywriter doet dit. Er zijn namelijk aparte bloggers die zich hierin gespecialiseerd hebben.

De copywriter kan ook een over ons-pagina of homepage schrijven. Dan nu het specialistische werk, wat niet iedere copywriter doet. Dit betreft nieuwsberichten of persberichten schrijven maar ook het afnemen van interviews.

Dit doe ik voor jou

Ik noem mezelf het liefst SEO tekstschrijver, maar sommigen zeggen liever copywriter. Dat mag van mij ook. Ik ben in ieder geval erg veelzijdig en van alle markten thuis. Mijn diensten bestaan uit de volgende onderdelen:

  • Webteksten
  • SEO teksten
  • Blogs
  • Interviews
  • Nieuwsberichten
  • Persberichten
  • Makelaarsteksten
  • Kinderteksten
  • Overige teksten

Hieronder een korte samenvatting van mijn diensten. Dan weet je gelijk wat deze copywriter allemaal doet.

Webteksten

Teksten voor websites. Denk aan informatieve, wervende of amuserende teksten. Geschikt voor bedrijfswebsites en Wikipedia-achtige websites.

SEO teksten

Alle soorten teksten die beter vindbaar zijn in zoekmachines. Dit is wat anders dan een normale tekst. Let op: sommige copywriters beloven een SEO proof tekst die helemaal niet SEO proof is.

Blogs

Een blog of blogpost informeert en amuseert jouw website bezoekers, waardoor ze graag nog eens terugkomen.

Interviews

Een interview of vraaggesprek is de ideale manier om een persoonlijk stukje informatie over een bedrijf of persoon te plaatsen. Vooral bedoeld voor vakbladen, tijdschriften en bedrijfswebsites.

Nieuwsberichten

Een nieuwsbericht past uitstekend op de website of op social media, maar natuurlijk ook in offline media (krant, vakblad of tijdschrift).

Persberichten

Met een persbericht ga je voor het verspreiden van nieuws in de (lokale) media. Persberichten zijn bedoeld voor redacteurs, die het bericht overnemen en in media plaatsen.

Makelaarsteksten

Een verkooptekst voor de woning, het pand of het perceel. Makelaarsteksten zijn geschikt voor plaatsing op Funda, Huizenzoeker, Jaap.nl en andere huizenzoeksites. Natuurlijk ook geschikt voor plaatsing op een makelaarswebsite of social media.

Kinderteksten

Een kindertekst is speciaal geschreven voor een jonge doelgroep. De tekst is goed leesbaar zonder dat er moeilijke woorden in staan. Kinderteksten kun je in drie leeftijdscategorieën opdelen.

Overige teksten

Met overige teksten bedoel ik een over ons pagina, dienstenpagina of homepage. Een copywriter of tekstschrijver mag zonder juridische achtergrond geen juridische teksten schrijven.

Direct een copywriter inhuren

Wat is een copywriter? Ik ben een copywriter! Meer hoef je niet te weten, hoewel ik mij liever SEO tekstschrijver noem. Hierboven heb je kunnen zien welke diensten ik aanbied. En dat ik bovenaan in Google sta, wat ik hopelijk ook voor jou mag realiseren. Aan jou de volgende stap: contact opnemen. Hopelijk tot snel!


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven