Redigeren – kosten per woord

Bijgewerkt: 15 augustus 2021

Je wilt laten redigeren. Wat zijn de kosten per woord? Je komt veel verschillende tarieven tegen, van heel goedkoop tot peperduur. Een hoge prijs betalen wil niet zeggen dat het redigeren ook beter gebeurt. Ontdek alles over redigeren & kosten per woord.

Dit is redigeren

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Veel mensen halen redigeren en herschrijven door elkaar. Denkend dat het hetzelfde is maar dit klopt helemaal niet. Wanneer het gaat om het compleet herschrijven van een tekst of een gedeelte hiervan, dan heet het ook herschrijven. Met redigeren zet je de laatste puntjes op de i. Taal- en spellingsfouten of grammaticale fouten worden eruit gehaald. Maar ook typefouten verdwijnen dankzij het redigeren.

Soms hebben zinnen een verkeerde opbouw of ‘lezen’ wat krom. Het rechtzetten van deze zinnen valt ook onder redigeren. Maar wanneer de hele tekst bol staat van de fouten en kromme zinnen dan gaat het al snel weer richting herschrijven.

Verschil tussen redigeren en corrigeren

Zit er nog een verschil tussen redigeren en corrigeren? Redigeren is wat uitgebreider dan corrigeren. Bij corrigeren wordt er alleen naar taalfouten gekeken. Redigeren houdt in dat kromme zinnen recht worden gezet, inclusief de taalfouten eruit halen. Dat is het grootste verschil.

Redigeren: kosten per woord

Bedenk van tevoren goed of je voor corrigeren, redigeren of herschrijven gaat. Is jouw document zo goed als af en kan deze online of naar de klant verstuurd worden? Kies dan voor redigeren. Hiermee krijg je een perfect uitziend document of een goedlopende tekst.

Over redigeren & kosten per woord: hoe duur is dat? Over het algemeen geldt: hoe meer je laat redigeren hoe goedkoper je uit bent. Je komt heel veel verschillende tarieven tegen, vaak gaat het dan om een uurtarief. Helaas kun je niet zoveel met een uurtarief want je weet nooit hoelang de tekstschrijver/redacteur met het redigeren bezig is. Daarom kies je voor kosten per woord.

De gemiddelde redigeren kosten per woord liggen tussen de 1 cent en 7 cent. Er zijn echter situaties waarbij je op een hoger tarief uitkomt. We proberen de kosten zo laag mogelijk te houden, kijk maar eens wat mogelijk is.

Wat is een reëel tarief?

Over de kosten per woord (redigeren) kun je heel wat discussiëren. Sommigen vinden 3 cent per woord te doen terwijl een ander dit veel te duur vindt. Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteit die je ontvangt. Niet iedereen die redigeert is ook even goed. Het kan best voorkomen dat je jouw document of tekst terugkrijgt en dat er toch nog fouten of kromme zinnen in staan. Een tekstschrijver of redacteur moet dus een goede kennis van de Nederlandse taal hebben.

Reële kosten per woord liggen hier tussen de 2 cent en 5 cent. Voor een lager bedrag is het lastig om kwaliteit te leveren, want dat verlang je wel. Hoger dan 5 cent per woord zal niet heel snel voorkomen. Vraag om meer informatie of naar de tarieven.

Een bestaande tekst SEO proof maken

Onder redigeren valt niet het SEO proof maken van een tekst. Toch kan dit wel wenselijk zijn. SEO teksten scoren namelijk hoger in zoekmachines. Heb je zelf een tekst geschreven of staan er teksten op je website? Wil je deze beter vindbaar maken in zoekmachines? Dan moet je deze bestaande teksten SEO proof laten maken.

Vraag in dit geval niet om redigeren maar om SEO proof maken. Soms zien we dit als herschrijven van de tekst. Dit klopt ook wel want veel zinnen moeten veranderd worden. Er moeten zoekwoorden bij en de tekst moet lekker leesbaar zijn. Herschrijven van een tekst is vaak duurder dan redigeren. Vraag ook nu weer naar de tarieven.

Redigeren of een nieuwe tekst?

Je weet nu alles over redigeren & kosten per woord. Je wilt je bestaande tekst laten controleren op fouten en kromme zinnen, maar ook SEO proof maken. Dit is herschrijven maar soms is het beter om de tekst helemaal opnieuw te schrijven. De oude tekst weg te gooien en voor een nieuw exemplaar te gaan. Dit komt omdat het herschrijven soms zoveel werk is dat je meer hebt aan een compleet nieuwe tekst.

Voordeel van een nieuwe tekst is dat Google extra activiteit op jouw website ziet. Zoekmachines houden van actieve websites en waarderen deze dan ook hoger. Een nieuwe tekst is vaak een goede keus, vooral wanneer je voor meerdere nieuwe teksten kiest.

Laten redigeren

Wil je een tekst laten redigeren, maar wel tegen reële kosten? Als (SEO) tekstschrijver weet ik alles over taal, grammatica, conversie en zoekmachineoptimalisatie. Tegen reële prijzen, dat dan weer wel. Vraag vrijblijvend de tarievenkaart aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven