Juridische kalender 2023

Bijgewerkt: 6 januari 2023

Met de GRATIS juridische jaarkalender 2023 ben je als ondernemer goed voorbereid. Je weet exact wanneer je belastingzaken regelt, hoe je met de privacy van klanten omgaat en wat belangrijke juridische dagen zijn. Je hoeft deze kalender niet te downloaden: hij staat altijd op deze website tot je beschikking.

De juridische jaarkalender geeft je tips en inspiratie. Of je nu een eenmanszaak of een bv hebt: zonder deze kalender is ondernemen saai en ook nog eens risicovol.

Tip: zet deze webpagina bij je favorieten en neem elke maand een kijkje. Of print hem uit en hang hem aan de muur. Zo vergeet je nooit meer een belangrijke dag of activiteit.

Belangrijke zaken

  • Juridisch gedoe
  • Belastingaangifte
  • Administratieve zaken

Januari 2023

1Nieuwjaarsdag
2Sommatiebrief inbreuk auteursrecht alvast regelen
9Ruim je Bureau op Dag
13Vrijdag de 13e
14Uiterlijk vandaag de facturen van december versturen
16Blue Monday
17Martin Luther Kingdag
28Europese Dag van de Privacy
31Dag van de Directeur
31Laatste dag om de btw-aangifte van het vierde kwartaal 2022 in te dienen

Copyright footer aanpassen

Kijk begin januari even naar de copyrighttekst in de footer van je website. Veel CMS zoals WordPress of Joomla passen de datum automatisch aan. Is dit niet het geval dan moet je dit handmatig doen. De copyright vermelding is niet verplicht maar het kan copycats ervan weerhouden om je zuurverdiende teksten over te nemen.

Europese Dag van de Privacy

Op 28 januari is het de Europese Dag van de Privacy. Sta op deze dag nog eens extra stil bij het gebruik van persoonsgegevens. Je hoort je websitebezoekers en/of klanten goed te beschermen. Ze hebben namelijk recht op privacy.

Februari 2023

7Safer Internet Day
14Uiterlijk vandaag de facturen van januari versturen
15Singles Awareness Day
17Internationale Doe Vriendelijk Dag
18Carnaval
18Voorjaarsvakantie (Regio Zuid)
22Aswoensdag
25Voorjaarsvakantie (Regio Midden en Noord)
25Herdenking Februaristaking

Algemene voorwaarden

Hoe zit het met de algemene voorwaarden van je bedrijf? Februari is voor veel bedrijven een betrekkelijk rustige maand. Vooral na Valentijnsdag heb je even de tijd om je algemene voorwaarden nog eens te overzien. Misschien kloppen bepaalde dingen niet meer of moet er iets bij. Je bent niet verplicht om je algemene voorwaarden door een jurist of advocaat op te laten stellen. Online vind je ook veel goede voorbeelden die je gratis of voor enkele euro’s mag gebruiken.

Herdenking Februaristaking

Op 25 en 26 februari 1941 vond een grote staking plaats. Het was een verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland. Tijdens en na de staking vonden er massale arrestaties en hoge boetes plaats.

Maart 2023

1Complimentendag
14Uiterlijk vandaag de facturen van februari versturen
15Internationale Consumentendag
17Saint Patrick’s Day
18Digital Cleanup Day
20Begin van de Lente
20International Day of Happiness
22Ramadan
26Zomertijd
31Wereld Back-up Dag

Rechtsbijstandsverzekering

Als ondernemer loop je op verschillende gebieden risico. Kijk eens naar een zakelijke rechtsbijstandsverzekering. Je wordt bij een juridisch geschil of zakelijk conflict bijgestaan zonder dat je gelijk diep in de buidel moet tasten.

Digital Cleanup Day

Verwijder tijdens de Digital Cleanup Day onnodige bestanden van je computer of laptop. Dit ziet niet alleen opgeruimd uit, ook hoeft je apparaat hierdoor minder hard te werken. Dit heeft zeker zijn impact op het milieu.

April 2023

1Dag van de Grap
6Wandel naar je Werk Dag
7Wereldgezondheidsdag
9Pasen
14Uiterlijk vandaag de facturen van maart versturen
19Landelijke Dag tegen Pesten
20Nationale Secretaressedag
21Suikerfeest
27Koningsdag
28Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk
29Meivakantie
30Laatste dag om de btw-aangifte van het eerste kwartaal 2023 in te dienen

De btw-aangifte

De meeste ondernemers doen vier keer per jaar btw-aangifte. 30 april 2023 is de laatste dag dat je de aangifte over het eerste kwartaal in kan dienen. Vergeet niet om eventuele correcties uit het vorige kwartaal door te voeren.

Landelijke Dag tegen Pesten

Besteed op deze dag extra aandacht aan het stoppen van pesten op de werkvloer. Wees lief voor werknemers, collega’s, zakenpartners en klanten. Werk liever met concurrenten samen of gun elkaar het licht in de ogen. Ontstaat er een conflict? Laat je emoties niet meespelen maar vertrouw op het advies van een jurist of advocaat.

Mei 2023

1Basis einddatum belastingaangifte over 2022
1Dag van de Arbeid
4Dodenherdenking
5Bevrijdingsdag
14Uiterlijk vandaag de facturen van april versturen
18Hemelvaart
25Fiets naar je Werk Dag
28Pinksteren

Vakantiegeld uitbetaling

In de maand mei betalen veel bedrijven vakantiegeld aan hun werknemers uit. Dit bedraagt meestal 8% van het brutoloon. Heb je personeel, zorg dan dat afspraken over het vakantiegeld in de arbeidsovereenkomst of cao staan.

Dag van de Arbeid

Dit is een feestdag van de arbeidersbeweging. Op deze dag worden er op sommige plekken demonstraties gehouden. De meeste mensen werken gewoon dus je hoeft je bedrijf hier echt niet voor stil te leggen.

Juni 2023

1Einddatum aangifte vennootschapsbelasting (vpd)
5Wereldmilieudag
14Uiterlijk vandaag de facturen van mei versturen
21Begin van de Zomer
21Selfiedag
28Offerfeest
30World Social Media Day

Onbetaalde facturen

De helft van het jaar zit er bijna op. Kijk of er nog onbetaalde facturen openstaan en ga hier achteraan. Schakel eventueel een incassobureau in want de tijdspanne tussen de eerste factuur en het inschakelen van een incassobureau mag niet meer dan zes maanden bedragen.

World Social Media Day

Als ondernemer ben je waarschijnlijk ook op social media actief. Vier op deze dag de relaties die je op social media hebt opgebouwd. Kijk ook even welke sociale media kanalen je gebruikt en of ze nog bij je bedrijf passen.

Juli 2023

1Google Analytics niet meer beschikbaar
8Zomervakantie (Regio Midden)
14Laatste moment om aangifte inkomstenbelasting in te dienen
14Uiterlijk vandaag de facturen van juni versturen
15Zomervakantie (Regio Zuid)
16Eerste moment om je prijzen stapsgewijs te verhogen
17Wereld Emoji Dag
18Nelson Mandela Day
22Zomervakantie (Regio Noord)
30Internationale Dag van de Vriendschap
31Laatste dag om btw aangifte over het tweede kwartaal te doen

Google Analytics

Maak je nog gebruik van het oude Google Analytics om websitedata te meten? Dit is vanaf 1 juli 2023 niet meer beschikbaar. Wel kun je gebruik maken van GA4 of één van de alternatieven. Houd er rekening mee dat de privacy van websitebezoekers voorop staat.

Nelson Mandela Day

Op deze bijzondere dag sta je even stil bij het realiseren van wereldvrede. Dit doe je door 67 minuten van je tijd belangeloos hulp te bieden aan anderen. Als ondernemer staat het je goed om hieraan mee te doen.

Augustus 2023

1World Wide Web Day
14Uiterlijk vandaag de facturen van juli versturen
19Internationale Dag van de Fotografie
23Hashtagdag

Je bedrijf en privé relatie

Wat als je bedrijf failliet gaat, loopt je partner dan financieel risico? Bij het starten van een bedrijf is het goed om over de ondernemingsvorm na te denken. Niet alleen om risico’s van een faillissement af te dekken maar ook wat er gebeurt wanneer jullie uit elkaar gaan. Schakel eventueel een notaris of jurist in.

World Wide Web Day

Als ondernemer ben je online zichtbaar. Bedenk dat informatie via het internet vrijelijk beschikbaar moet zijn. Je wordt als ondernemer veel meer gewaardeerd wanneer je zaken niet achter een betaalmuur zet. Daarom is deze juridische kalender gratis en betaal je hier nooit iets voor het lezen van blogs of nieuwsberichten.

September 2023

5Duurzame Dinsdag
5Internationale Dag van de Liefdadigheid
14Uiterlijk vandaag de facturen van augustus versturen
19Prinsjesdag
23Begin van de Herfst
25Week Tegen Pesten
30International Podcast Day

Werk aan je website

Over vier maanden is het alweer 2024. September is het ideale moment om je website hierop voor te bereiden. Schrijf blogs (of laat dit doen) over zaken die in 2024 binnen je bedrijf gaan spelen. Omdat je hier nu al mee bent zijn deze artikelen begin 2024 in Google vindbaar.

Duurzame Dinsdag

Doe je al aan duurzaam ondernemen? Op deze dag doen veel scholen mee aan een duurzame actie. Ook jij als bedrijf kan je steentje bijdragen. Denk bijvoorbeeld aan afvalscheiding of het recyclen van producten.

Oktober 2023

9Dierendag
13Internationale Dag van de Post
14Vrijdag de 13de
14Uiterlijk vandaag de facturen van september versturen
21Herfstvakantie (regio Midden en Zuid)
22Herfstvakantie (regio Noord)
29Capslock Day
30Wintertijd
31Halloween
31Laatste dag om btw-aangifte over het derde kwartaal te doen

Aangifte inkomstenbelasting

Wanneer je na 14 juli de aangifte inkomstenbelasting indient dan kun je een boete krijgen. Veel bedrijven vragen uitstel aan, de boekhouder of accountant heeft meer tijd nodig. Omdat het in oktober een stuk rustiger is zal de boekhouder je aangifte oppakken. Vraag even na of je aangifte al in behandeling is.

Capslock Day

STUUR JE WEL EENS E-MAILS IN HOOLETTERS? Grote kans dat de caps lock toets per ongeluk aanstaat. Controleer wat vaker je mailtjes voordat je ze verstuurt. Kleine foutjes kunnen grote gevolgen hebben.

November 2023

6Dag van de Bedrijfshulpverlening
9Dag van de Gebruiksvriendelijkheid
11Singles’ day
14Uiterlijk vandaag de facturen van oktober versturen
15Stuitingsbrieven versturen om verjaring van facturen te voorkomen
17Dag van de Ondernemer
23Thanksgiving
24Black Friday
24Verander je wachtwoorden dag
27Cyber Monday

Kortingsdagen

Of je nu producten of diensten aanbiedt, november is de ideale maand om korting aan te bieden en nieuwe klanten aan te trekken. Denk hierbij aan Singles’ day, Black Friday en Cyber Monday. Zo verhoog je de omzet en ga je met winst het jaar uit.

Dag van de Gebruiksvriendelijkheid

Websites moeten gebruiksvriendelijk zijn en niet ontwikkeld omdat je ze zelf zo mooi vindt. Sta op deze dag dan ook zeker even stil bij de gebruiksvriendelijkheid van je zakelijke website.

December 2023

1Ongebruikte abonnementen en verzekeringen opzeggen
9Internationale Dag tegen Corruptie
9Internationale Dag tegen Genocide
10Internationale Dag van de Mensenrechten
14Uiterlijk vandaag de facturen van november versturen
21Begin van de Winter
25Kerstmis
27Tweede moment om je prijzen of tarieven aan te passen
31Oudjaar

Een balans opstellen

Wanneer je producten op voorraad hebt dan is het belangrijk dat je tegen het einde van het jaar een balans opstelt. Op de balans staan al je bezittingen, schulden en bedrijfsvermogen.

Internationale Dag tegen Corruptie

Corruptie is het misbruiken van macht. Niet alleen overheden maar ook bedrijven maken zich hier schuldig aan. Gelukkig is hier ook steeds meer aandacht voor.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven