Hoe je gratis backlinks krijgt

Bijgewerkt: 30 april 2024

Benader een marketingbureau en vraag of ze backlinks voor je kunnen regelen. Ja dat kunnen ze, maar het kost wel honderden euro’s. In sommige gevallen ben je zelfs duizenden euro’s kwijt! Ik geef je twee tips. De eerste tip is dat je geen backlinks via een marketingbureau moet kopen. Je bent hartstikke duur uit en soms zijn het links van lage kwaliteit.

Mijn tweede tip is dat je gratis backlinks regelt. Vanaf vandaag stop je met het betalen voor linkbuilding. Online marketing kan namelijk gratis!

20 ideeën om gratis backlinks te krijgen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


waarom zou je eigenlijk backlinks willen? Nou, omdat het een van de rankingfactoren is. Zoekmachines kijken of andere websites naar die van jou linken. Wanneer relevante of autoritaire websites dit doen dan heeft dit invloed op je SEO score. Oftewel je gaat er beter van ranken in de organische zoekresultaten.

Het probleem met linkbuilding is dat veel marketeers dit kunstmatig toepassen. Dat moet ook wel want er zijn maar weinig websites die vrijwillig meewerken. Daarom wordt er fors betaald voor linkbuilding, en dat is een hele foute methode.

Hoe krijg je gratis backlinks naar je website? Hieronder 20 ideeën om dit snel en eenvoudig te regelen.

1. Volg de cursus Online Zichtbaarheid

De beste tip die je kunt krijgen is je te verdiepen in de werking van online marketing. Met de cursus Online Zichtbaarheid leer je hoe je SEO en sociale media in jouw voordeel laat werken. Je krijgt gratis bezoekers op je website, gratis backlinks, gratis meer volgers op sociale media en gratis meer naamsbekendheid. Wat wil je nog meer?

Het enige nadeel is dat de cursus niet geheel gratis is. Maar hé, het is de eerste Nederlandse cursus die zo diep op deze twee componenten ingaat. Ze samenvoegt en geheime trucjes uit de praktijk deelt. En hé, hij is ook nog eens goedkoper dan je denkt.

2. Gastbloggen op andere websites

Je hebt altijd kennis omtrent een bepaald onderwerp. Of dit nu voor je werk of hobby is: jouw kennis is waardevol voor anderen. Richt je op gastbloggen op andere websites. Hierbij deel je jouw kennis via die websites. Dat doe je in ruil voor een backlink naar jouw website toe.

Meestal krijg je voor gastbloggen niet betaald. Maar het levert je wel meer verkeer naar je website op. En natuurlijk krijg je gratis backlinks.

2. Een infographic maken en promoten

Met een infographic maak je een visueel plaatje van statistieken of data. Publiceer zoiets op je website en zorg dat het relevant en actueel is. Deel het vervolgens op sociale media en andere online platforms. Wanneer andere websites dit opmerken gaan ze je infographic delen. Inclusief een linkje naar je site.

3. Het maken van een podcast

Tegenwoordig vinden mensen het heel prettig om naar podcasts te luisteren. Hierdoor hoeven ze geen moeite te doen om hele blogs of berichten te lezen. Neem een of meerdere podcasts op en plaats deze op je website. Publiceer dit vervolgens op social media.

Je kunt ook podcasts voor andere websites maken. Zorg dat er in de beschrijving een linkje naar jouw website staat.

4. Het organiseren van webinars

Misschien vind je het leuk om een webinar te organiseren. Deel de registratielink op social media en andere online platforms. Denk zeker aan een forum, een platform voor cursussen of relevante websites. Door hier je registratielink achter te laten krijg je gratis backlinks.

5. Aanmaken van persberichten

Heb je een interessant nieuwtje over je bedrijf of ontwikkelingen? Maak een persbericht en publiceer dit op een van de gratis persberichtensites. Ook dit levert je gratis links naar je website op.

6. Deelnemen aan interviews

Laat je interviewen omtrent je bedrijf, functie, ontwikkeling of kennis. Wanneer dit interview op een andere website komt te staan vraag je of ze jouw website als bron kunnen vermelden.

7. Je website toevoegen aan sociale bookmarking sites

Een sociale bookmarking site is een platform waarop gebruikers links delen en opslaan. Dit doen ze voor websites die ze interessant, nuttig of relevant vinden. Zo kan elke gebruiker een online bladwijzer maken voor websites die hij wil onthouden of delen.

Voeg je website aan een van de sociale bookmarking sites toe. Dit zijn onder meer Reddit, Digg en Delicious. Houd er wel rekening mee dat het hier om community-gedreven platforms gaat. Spam of zelfpromotie wordt ontmoedigd.

8. Reageren op blogberichten in je branche

Volg wat anderen binnen je branche doen. Veel ondernemers die bloggen bieden lezers de mogelijkheid om te reageren. Reageer op blogberichten en laat een URL naar je website in de reactie achter. Het is geen gegarandeerde methode dat de link ook wordt gepubliceerd, want de meesten zullen dit tegenhouden. Maar niet geschoten is altijd mis.

9. Deelnemen aan online fora

Deel je kennis of ervaring via de verschillende fora. Kies een forum dat bij jouw branche past. Plaats in je profielhandtekening een URL naar je website. Telkens wanneer je ergens op reageert dan is de backlink naar je website zichtbaar.

10. Een bedrijfsprofiel op social media maken

Zorg dat je op verschillende sociale media platforms actief bent. Maak hier een bedrijfsprofiel aan en voeg een link naar je website toe. Wees regelmatig actief op het platform, zodat je bij het publiek onder de aandacht komt. Er zijn altijd wel mensen die op de link naar je website klikken. Dit levert gratis bezoekers voor je website op. Maar het zijn ook mooie en gratis backlinks.

Het is niet zo dat links vanaf social media directe invloed op je SEO-score hebben. Maar alle kleine beetjes helpen, betrek social media dan ook zeker binnen je marketingactiviteiten.

11. Website toevoegen aan online bedrijven gidsen

Op het internet zijn een aantal online bedrijvengidsen actief. Voeg je website hieraan toe. Houd er rekening mee dat dit vaak gratis is. Word je benaderd voor een betaalde vermelding? Bedenk dan of dit wel nodig is. De meeste online bedrijvengidsen worden weinig bezocht. Vaak heeft het geen zin om hier te adverteren of aan een betaalde vermelding te doen.

12. Website toevoegen aan lokale bedrijvengidsen

Dit geldt natuurlijk ook voor lokale bedrijvengidsen. Die kunnen online maar ook offline actief zijn. Wanneer je afhankelijk bent van lokale klanten dan is het zeker zinvol om op deze manier wat gratis backlinks te regelen.

13. Google Mijn Bedrijf

Het is altijd aan te raden om je bedrijf te registreren voor een Google Mijn Bedrijf account. Je bedrijf is dan niet alleen op je bedrijfsnaam in de zoekresultaten zichtbaar, maar ook in Google Maps. Handig wanneer je lokale klanten aan wil trekken.

14. Een link op de website van je leveranciers of partners

Doe je veel zaken met leveranciers of partners? Vraag of ze een link op hun website naar die van jou op willen nemen. In ruil hiervoor kun je hetzelfde doen. Zorg wel dat die linkruil relevant is.

15. Video’s op YouTube plaatsen

Maak een productvideo, een tutorial of een grappige video die over je bedrijf, dienst, product of een nieuwtje gaat. Aan het einde van de video maak je een kaart met hierin informatie over je bedrijf en een linkje naar de website. Wanneer je de video op YouTube publiceert zorg je dat er in de beschrijving ook een linkje naar je website gaat.

Alweer een methode om aan gratis backlinks te komen. Promoot je video’s via je website of social media, zodat ze meer views krijgen.

16. Afbeeldingen plaatsen op stockfoto websites

Heb je een aantal mooie foto’s gemaakt? Houd ze niet voor jezelf, maar deel ze op stockfoto-websites zoals Pixabay of Unsplash. Enerzijds kun je geld verdienen aan je foto’s. Aan de andere kant levert het naamsbekendheid op. Zorg dat je bedrijfsnaam of de URL van je website op je profiel vermeld staat.

17. Deel foto’s op Pinterest

Pinterest is een handig platform om gratis backlinks naar je website te krijgen. Je hoeft alleen maar mooie of inspirerende afbeeldingen te delen. Elke afbeelding kun je voorzien van een link naar je site.

18. Schrijf productrecensies

Misschien ben je fan van bepaalde producten of merken. Schrijf recensies over deze producten. Dit doe je op een van de vele review platforms zoals klantenvertellen.nl of trustpilot. Neem vervolgens een linkje naar je website op.

Je kunt productrecensies met de fabrikant of verkoper delen. Vraag, wanneer ze dit publiceren, of ze een link naar je website plaatsen. Je kunt het zelfs als voorwaarde stellen!

19. Website toevoegen aan web2.0 platforms

Maak een tweede versie van je website aan (maar met verschillende inhoud) en publiceer dit op web2.0 platforms zoals Google Sites, Blogger en WordPress. Zorg dat er linkjes in de artikelen naar je hoofdwebsite leiden.

20. een e-book schrijven

Schrijf een e-book over een onderwerp waarvan je zeker weet dat hier veel interesse in is. Plaats een backlink in het e-book naar je website toe. Geef het e-book gratis weg of verkoop dit tegen een laag bedrag.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven