Een anonieme sms versturen: zo werkt dat

Bijgewerkt: 28 augustus 2023

Er was een tijd dat een anonieme sms versturen heel populair was. Om een goede grap uit te halen of om iemand een geheim bericht te sturen. Sinds de komst van verschillende apps waaronder Telegram, is het mogelijk om gratis en volledig anoniem een bericht naar iemand te sturen.

Wil je toch een anoniem sms-bericht verzenden? Dan moet dit via een website van een anonieme berichtenservice. Een andere optie is gebruikmaken van een anonieme SIM-kaart.

Anoniem bellen en sms’en

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Soms is anoniem communiceren belangrijk. Bijvoorbeeld om je persoonlijke privacy te beschermen. Maar ook om je mening te uiten, zonder angst voor negatieve gevolgen.

Anoniem bellen is vrij makkelijk en kan met iedere telefoon, zowel mobiel als een vaste verbinding:

  • Voeg de code (#31#) toe, vóór het telefoonnummer van de ontvanger

Een andere optie is de instellingen op je telefoon aanpassen, waarbij je de beller-ID verbergt. Anoniem sms’en is wat lastiger. Dit is namelijk niet via de telefoon in te stellen. Hieronder enkele mogelijkheden om een anonieme sms te versturen.

Via de website van een anonieme berichtenservice

De meest eenvoudige methode is gebruikmaken van een anonieme berichtenservice. Er zijn online platforms en websites waar je anonieme sms-berichten verzendt. Het is belangrijk om dit via een betrouwbare dienst te doen.

Helaas is dit niet gratis. Afhankelijk van de aanbieder betaal je € 0,90 tot wel € 1,50 per sms. Gelukkig zijn deze kosten eenmalig. Je betaalt per verzonden anonieme sms, je hoeft dus geen abonnement af te sluiten.

Zo werkt een anonieme sms sturen

Op geen enkele website is registratie verplicht. Je hoeft dus geen account aan te maken of in te loggen. Hieronder zie je hoe een anonieme sms sturen precies werkt:

  • Bezoek de website van de aanbieder
  • Vul een afzender in (dit kan anoniem, een grappige afzender of onbekend)
  • Vul het telefoonnummer van de ontvanger in
  • Maak een bericht (maximaal 1224 tekens)
  • Kies of je het sms’je direct wil versturen, of op een later moment

Wanneer je op versturen klikt, word je doorgeleid naar een betaalpagina. Meestal heb je keuze uit verschillende betaalopties zoals iDEAL, beltegoed, Google Pay of Klarna. Houd er rekening mee dat sommige betaalopties duurder zijn.

De bezorging volg je live op je smartphone, tablet of computer.

Een anonieme sms ontvangen

Iedereen met een werkend mobiel nummer kan anonieme sms’jes ontvangen. Als ontvanger zie je geen telefoonnummer van de verzender staan. In plaats hiervan wordt een naam of de vermelding Anoniem of Onbekend weergegeven.

Het is mogelijk om anonieme sms-berichten te blokkeren. Dit doe je via de instellingen van de smartphone. Geblokkeerde sms-berichten verschijnen niet op het scherm, maar komen rechtstreeks in de geblokkeerde map terecht.

Gratis een anonieme sms verzenden

Sommige aanbieders beloven dat je gratis een anoniem sms-bericht kunt verzenden. Meestal zijn dit lokkertjes, want uiteindelijk moet je toch betalen. Andere aanbieders bieden het echt gratis aan, maar in de praktijk blijkt dit niet te werken.

Je sms wordt zogenaamd in een wachtrij geplaatst. Vervolgens wordt je gevraagd om mee te doen aan een van de sponserdeals, of het invullen van een enquête. Voordat je het weet word je dagelijks lastiggevallen met opdringerige reclames. Het is dan ook aan te raden om NIET mee te doen met zogenaamde gratis anonieme sms-berichten verzenden.

Volledig gratis anoniem sms-berichtjes versturen bestaat niet. Je moet er altijd voor betalen, of er staat een prestatie tegenover.

Is het veilig om anonieme berichten te versturen?

Bij verschillende platforms en websites is je privacy voor 100% gegarandeerd. Je hoeft geen naam, adres of telefoonnummer achter te laten. Wel moet je er rekening mee houden dat je bankrekeninggegevens in handen komen van de aanbieder. Het is niet altijd duidelijk wat er met deze gegevens gebeurt, al helemaal niet wanneer je van een buitenlandse dienst gebruik maakt.

De ontvanger kan jouw gegevens niet opvragen. Het verzenden van de sms is dus zeker anoniem.

Hoe deze sites anonieme berichten kunnen sturen

Je kunt niet rechtstreeks via je telefoon anonieme sms’jes versturen. Hoe kan het dat bepaalde websites dit wel kunnen? Dit komt omdat ze gebruik maken van online sms-systemen. Dit zijn dezelfde systemen die bedrijven inzetten voor serviceberichten.

Met een dergelijk systeem is het mogelijk om een eigen afzender mee te geven. Bijvoorbeeld een bedrijfsnaam, maar ook de vermelding ‘anoniem’ of desnoods ‘Sinterklaas’. Daarnaast is het mogelijk om andere willekeurige namen als afzender mee te sturen.

Gebruik maken van een online sms systeem

Wanneer je regelmatig serviceberichten verstuurt, is een abonnement op een online sms-systeem een aanrader. Maar voor het af en toe verzenden van anonieme berichten, is dit systeem te duur. Je zit aan maandelijkse abonnementskosten vast, en betaalt per sms. Je moet vooraf sms’jes inkopen, dit kan vanaf 100 stuks.

Richtlijnen bij anonieme communicatie

Zorg dat je een geldige reden hebt om anoniem te communiceren. Misbruik van deze mogelijkheid kan juridische gevolgen hebben. Wanneer je anoniem communiceert is het belangrijk dat je respectvol blijft. Anonimiteit is geen excuus voor ongepast gedrag.

Anoniem een bericht versturen via een app

Er zijn verschillende apps (applicaties) die jouw privacy garanderen. Zo kun je bijvoorbeeld via Telegram anonieme berichten versturen. Je maakt een account op Telegram aan, zonder je echte naam of telefoonnummer weer te geven.

Anoniem een WhatsApp versturen kan niet zomaar. Dit kan alleen wanneer je gebruik maakt van een prepaid simkaart of een virtueel telefoonnummer. Dit komt omdat je op WhatsApp een account aanmaakt met je telefoonnummer, dit nummer wordt altijd weergegeven bij het verzenden van berichten.

Wil je geheim appen, dan is Telegram een betere keuze dan WhatsApp.

Hoe kan ik een anonieme sms achterhalen?

Of je nu zelf een anoniem bericht ontvangt of je verzendt er een, de ontvanger kan niet achterhalen wie het bericht verstuurd heeft. Ook niet wanneer deze contact opneemt met de mogelijke website of het platform dat hierachter zit.

Alleen bij ernstige situaties kan het platform verplicht worden om de gegevens van de verzender vrij te geven. Hiervoor is een gerechtelijk bevel nodig. Dit kan alleen wanneer het om ernstige gevallen van stalking of bedreiging gaat, of bij criminele activiteiten.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven