Aanhef en afsluiting Engelse brief

Bijgewerkt: 13 augustus 2021

Hoe zit het ook alweer met aanhef en afsluiting in een Engelse brief? Het is hierbij belangrijk om te kijken of te brief/ de e-mail informeel of voor een bedrijf is. Omdat je niet altijd het geslacht (mevrouw of meneer) kent moet je de aanhef soms in het midden laten. Dan zijn er ook nog belangrijke aandachtspunten zoals de datum en het correct aanspreken van de geadresseerde. Hieronder meer informatie over de aanhef en afsluiting Engelse brief of Engelse e-mail.

 Een goede indruk maken middels een brief of e-mail

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


In het Nederlands haal je het niet in je hoofd om een brief naar een bedrijf te beginnen met ‘hallo jongen’. Ook in buitenlandse talen is het belangrijk dat je met een juiste aanhef begint en op correcte wijze afsluit.

Het eerste waar je bij stilstaat is het feit of het om een zakelijke of informele brief gaat. Ook is het handig om te weten of de brief gericht is aan een vrouw of een man. Soms is het geslacht niet bekend en moet je de brief algemeen houden.

Beste, dit is in het Engels ‘Dear’

In het Nederlands schrijf je over het algemeen Beste meneer of Beste mevrouw. Bij zakelijke brieven maak je gebruik van Geachte meneer of mevrouw. In het Engels wordt hier geen onderscheid in gemaakt. De aanhef is in deze taal altijd Dear. Zowel voor de zakelijke als informele brief begin je dus met Dear, gevolgd door de persoon aan wie de brief gericht is.

Mevrouw of meneer in het Engels

Wanneer je naar een man schrijft en de achternaam is bekend, dan schrijf je dit als Dear Mr. Bean (Bean is een voorbeeld). Voor een getrouwde vrouw ziet dit eruit als Dear Mrs. Black.

Wanneer de vrouw niet getrouwd is schrijf je Dear miss Black. De afkorting Ms. staat voor een vrouw waarvan je niet weet of ze wel of niet getrouwd is. Hiermee hou je het dus neutraal. Wanneer je de achternaam niet weet dan gebruik je voor een man Dear Sir en voor een vrouw Dear Madam.

Gebruikmaken van een titel in een Engelse brief

Een aanhef binnen een Engelse brief kan  zo zakelijk zijn dat je een titel vermeldt. Bijvoorbeeld Doctor of Professor. Gebruik dit alleen wanneer je het ook zeker weet, anders staat het wel erg vreemd. Een academische titel komt altijd in de plaats van de mannelijke of vrouwelijke aanspreekvorm.

Een Engelse brief gericht aan meerdere personen

Wanneer de brief geschreven wordt voor meerdere personen dan kun je de aanhef algemeen houden. Denk bijvoorbeeld aan Dear all, Dear customers of Dear children. Hiermee schrijf je direct een grotere groep aan zonder dat je iemand tekort doet.

Een persoonlijke Engelse brief schrijven

Bij een informele (persoonlijke) brief gebruik je als aanhef ook vaak Dear. Dit kan gevolgd worden door de voornaam, bijvoorbeeld Dear Patrick. Wanneer je de persoon erg goed kent kun je de aanhef ook beginnen met Hi Patrick. Gebruik de aanhef Hi nooit voor een zakelijke brief.

Een Engelse sollicitatiebrief

Voor een sollicitatiebrief geldt dezelfde aanhef. Er wordt gebruik gemaakt van Dear, gevolgd door de aanspreektitel of academische titel. In Amerika is het normaal om de voornaam voluit te schrijven, gevolgd door de achternaam.

Afsluiting van de Engelse brief

Het is normaal om de afsluiting van de Engelse brief te voorzien van een laatste zin. Dit doe je bij een Nederlandse brief immers ook. Deze laatste zin bestaat vaak uit:

  • Give my regards to
  • See you soon
  • Send my love to
  • I’m looking forward to seeing you
  • I Can’t wait to hear from you

In het Nederlands sluit je een brief vaak af met ‘In afwachting van uw antwoord’ of ‘ik hoor graag van u’. In het Engels kan dit vertaald worden in zinnen als: ‘I’m looking forward to hearing from you’ of ‘I hope to be hearing from you soon’.

Afsluiting Engelse brief: het afscheid nemen

Als laatste gebruik je nog een groet. Bij zowel een zakelijke als een persoonlijke brief kan dit bestaan uit ‘Your sincerely’. Deze afsluiting gebruik je wanneer de persoon aan wie je schrijft bekend is.

Wanneer je niet weet aan wie de brief gericht is dan sluit je af met ‘Yours faithfully”. Andere vormen van afscheid bestaan uit Kind regards, Best Wishes, Best regards, From a lots of Love of gewoon Love. Het afscheid sluit je af met een komma, gevolgd door je naam en handtekening.

Briefindeling van de Engelse brief

De indeling van een Engelse brief verschilt niet zo heel veel van die van de Nederlandse brief. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Rechtsboven komen jouw eigen contactgegevens te staan. Aan de linkerzijde begin je met de datum. Hieronder zet je de contact-  en adresgegevens van degene waaraan de brief gericht is. Dan begin je met de aanhef. Hierop volgt de eigenlijke brief, afgesloten door een laatste zin. Als laatste komt het afscheid, je handtekening en naam.

Deze blog over aanhef en afsluiting Engelse brief werd je aangeboden door SEO tekstschrijver Bianca Walraven. Expert in zoekmachine optimalisatie middels teksten (content). Wil je hier meer over weten, neem dan middels de knop hieronder contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven