Wat verdien je met een website?

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Een passief inkomen met een website, het is absoluut mogelijk! Duizenden Nederlanders gingen jou voor. En er is nog steeds plek voor nieuwe internetondernemers. Wat verdien je met een website? Dat hangt een beetje van je inzet en doelstellingen af. Ik laat je zien wat een website je op kan leveren.

Een passief inkomen met een website

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


De meesten starten een website om hier het bedrijf mee in de picture te zetten. Zie het als online visitekaartje en informatiepunt. De bedrijfswebsite is dan bedoeld voor het aantrekken van nieuwe klanten/opdrachtgevers maar ook om huidige klanten tevreden te houden.

Wist je dat je ook een passief inkomen met een website kunt opbouwen? In dit geval bied je géén dienst of product aan. Maar wel informatie of je deelt je ervaring/mening. Het verdienmodel zit hem dan in het verkopen van advertentieruimte, affiliate marketing of gesponsorde blogs.

Wat verdien je met een website? De mogelijkheden

Je kunt niet zomaar zeggen dat je € 2000 of € 8000 per maand met een website verdient. De verdiensten hangen namelijk van verschillende factoren af. Ten eerste speelt de niche (de onderwerpen) op je website een belangrijke rol. Daarnaast draait het allemaal om je online vindbaarheid. Hoe hoger je in zoekmachine staat, hoe meer zoekverkeer je naar je toe trekt. Dit kan je omzet flink verhogen.

Dan gaat het ook nog eens om de methode die je gebruikt. Omdat er verschillende methoden zijn laat ik je hieronder zien hoe hoog het passief inkomen met een website kan zijn.

Affiliate marketing: populair passief inkomen

Je hoort er veel over, affiliate marketing. De meeste mensen met een passief inkomen maken hier gebruik van. Met affiliate marketing promoot je een dienst of product van een adverteerder. Dit doe je in een blog maar het kan ook dat je advertentiemateriaal bij een tekst plaatst. Het is natuurlijk wel belangrijk dat het advertentiemateriaal relevant aan het onderwerp of de niche is.

Wat verdien je met een website wanneer je affiliate marketing toepast? Vaak ontvang je per verkocht product of per afgenomen dienst een commissie. Deze commissie bedraagt veelal 1% tot wel 15% van de verkoopprijs. In andere gevallen word je per klik betaald of er 1000 vertoningen, hoewel dit minder vaak voorkomt.

Een website met affiliate marketing kan makkelijk tot € 10.000 per maand verdienen. Hierbij spreek ik uit ervaring. Maar dan moet je website ook echt hartstikke goed zijn! Onderaan dit artikel vertel ik hier meer over.

Advertentieruimte verkopen

Je zou denken dat je met affiliate marketing advertentieruimte verkoopt, maar dit klopt slechts gedeeltelijk. Want je bepaalt zelf of, waar en wanneer je advertenties, banners of linkjes plaatst. Echt advertentieruimte verkopen is een heel ander verdienmodel. Via verschillende websites heb je de mogelijkheid om advertentieruimte te verkopen. Maar het kan ook dat bedrijven of geïnteresseerde webmasters jou via de eigen website benaderen. Moet je natuurlijk wel duidelijk maken dat je ook écht advertentieruimte verkoopt.

Ook deelnemen aan het Google partnerprogramma valt onder advertentieruimte verkopen. Je bepaalt zelf waar de advertenties komen te staan of Google doet dit voor jou. Dit gaat tegenwoordig geheel geautomatiseerd.

Wat verdien je met een website wanneer je advertentieruimte verkoopt? Er zijn verschillende afrekenmodellen zoals kosten per klik (CPC), per 1000 vertoningen (CPM) of per acquisitie (CPA). Het vaakst worden de kosten per klik of 1000 vertoningen toegepast. Reken op een verdienste die tussen de 1 cent en 20 cent ligt. In sommige niches is dit beduidend meer tot wel enkele euro’s per klik. Ik heb ooit een klik gehad die maar liefst € 120 opleverde!

Met een goedlopende website verdien je hier tussen de € 500 en € 5000 per maand mee.

Wat verdien je met een website: gesponsorde blogs

Ook erg populair om geld te verdienen met je website, namelijk middels gesponsorde blogs of artikelen. In opdracht van een bedrijf of andere website plaats je een blogpost of artikel op jouw website. Hierin staat de naam van de opdrachtgever vermeld en vaak ook een linkje naar de desbetreffende website.

Dit is een vorm van linkbuilding waardoor andere websites beter worden gevonden. Of wat hen naamsbekendheid oplevert. Soms krijg je de blog aangeleverd, in andere gevallen schrijf je deze zelf. Je kunt natuurlijk ook een tekstschrijver inhuren en deze de blog laten schrijven.

Wat verdient dit? Per gesponsorde blog of artikel ontvang je tussen de € 10 en meer dan € 100. Dit hangt een beetje van de populariteit van jouw website en de niche af. Het kan ook dat je niks betaald krijgt maar een gratis product krijgt toegestuurd. Dit noem je ook wel een barteldeal.

Je website goed vindbaar maken

Alleen de hoogste posities in de zoekresultaten ontvangen het meeste zoekverkeer. Hiermee blijf je de concurrentie voor en verhoog je de omzet/ het passief inkomen. Dit laat zien hoe belangrijk het is om bovenaan in de zoekresultaten van zoekmachines te staan.

Tip: huur een SEO tekstschrijver in. Deze helpt jou met het verbeteren van je online zichtbaarheid. Dat verdient zich beter terug dan zelf wat aanrommelen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven