Over Bianca Walraven

Een over-ons pagina zoals er 13 in een dozijn passen? Nee, niet hier! Bianca Walraven onderscheidt zich van andere tekstschrijvers door een andere werkwijze. Ook de kwaliteit is onderscheidend. Onderstaand interview dateert uit 2016. Misschien ietwat verouderd maar de info klopt nog steeds.

Bianca Walraven:

 • Functie: tekstschrijver / copywriter
 • Werkzaamheden: bedenken en opstellen/ schrijven van persberichten, teksten, reclamemateriaal en interviews.
 • Bereikbaar via: info@biancawalraven.nl

1. What’s in a name?

Mijn naam is Bianca, vrienden noemen mij ook wel Bibi. Daarnaast heb ik veel geschreven onder het pseudoniem Heidi. Vanaf nu schrijf ik alleen nog maar onder de naam Bianca Walraven. Aangenaam kennis te maken, vind je ook niet?

2. Waar komt Bianca vandaan?

Ik ben een echte Maastrichtenaar. Daar ben ik erg trots op. Tegenwoordig woon ik niet meer in de Limburgse hoofdstad, maar wel nog steeds in deze provincie.

Op de foto: Bianca op tweejarige leeftijd, in de zandbak. Want daar begint de eerste creativiteit. Van zandtaartjes bakken tot teksten schrijven, hoe kwam het ooit zover?

3. Precies. Hoe kwam het ooit zover?

Ik was een jaar of elf toen ik het zeker wist: ik werd later schrijfster. Samen met mijn beste vriendinnetje schreef ik verhaaltjes. Ik begon aan een boek over Blecky de kat. Ik kan mij niet meer herinneren hoeveel ik geschreven heb. Ik weet wel dat ik in een briefje aan mijn vriendinnetje schreef: “ik ben nu al een boek over Blecky aan het schrijven, maar ik heb geen typemachine”. Daar hield mijn eerst carrière dan ook mee op.

Op volwassen leeftijd begon ik een hondentrimsalon. Want dieren, dat is ook mijn passie. Ondernemen ging mij goed af, ik had het veel te druk. De carrièreswitch ontstond door veranderingen in mijn persoonlijke leven. Een website zocht naar online schrijvers. Ik trok de stoute schoenen aan en schreef mij in.

4. Hier is toch kennis, ervaring en opleiding voor nodig?

Absoluut! Creativiteit heb je of heb je niet. Dat is een feit. Schrijven betekent nu eenmaal creatief zijn. Dat pluspunt heb ik al. Schrijven is eigenlijk veel meer dan dat, spelling bijvoorbeeld. Of zinsbouw. In 2007 begon ik mijn eerste teksten te schrijven. Als ik die nu terug lees dan springen me de tranen in de ogen. Van het huilen en het lachen. Maar goed, alles moet geleerd worden. Jij bent ook niet zomaar (online) winkelier, kok, timmerman of advocaat geworden. Dus je weet als geen ander dat doorzetten beloond wordt.

Na ruim 500 informatieve teksten/ blogs te hebben geschreven, had ik het onder de knie. De volgende stap: commerciële teksten schrijven. Een nieuwe wereld ging voor mij open. Na meer dan 2.000 teksten schrijven wist ik alles over websites, webshops, SEO, zoekwoorden, doelgroepen en bereik. Doel bereikt: ik ben een ervaren tekstschrijfster.

De volgende stap. In 2015 volgde ik een typecursus. Blind typen, dat stond op mijn to-do-list. En met succes. In 2016 schreef ik mij in voor de opleiding Copywriting. Deze bestond uit zowel theorie als praktijk. Dat gaf mijn creatieve geest een boost. Lees ook: wat is het verschil tussen een tekstschrijver en een copywriter?

Anno 2020 staan er al meer dan 30.000 teksten van mij op het internet. 99% kans dat je ooit één of meerdere van deze teksten gelezen hebt. Creapy?

5. Hoe zit het met behaalde successen?

Resultaten of successen, het kan maar een naam hebben. Je bent vast nieuwsgierig naar wat ik allemaal gedaan heb. Naast het feit dat ik een goede typevaardigheid, ervaring, kennis, doorzettingsvermogen en een zwemdiploma heb, zijn mijn werkzaamheden afwisselend. Mijn maandindeling ziet er ongeveer als volgt uit:

 • Teksten schrijven voor websites en webshops, maar ook voor printmedia (82 % van de tijd)
 • Interviews afnemen met bekende en minder bekende mensen (8 % van de tijd)
 • Controleren of redigeren van reeds geschreven teksten (9 % van de tijd)
 • Thee drinken (1 % van de tijd)

6. Gebruiksaanwijzing?

Er bestaat geen gebruiksaanwijzing voor mij. Ik kan met veel verschillende soorten mensen overweg. Het maakt mij hierbij niet uit wat je geslacht, leeftijd of achtergrond is. Belangrijker vind ik dat ik jou kan en mag helpen.

Er is mij ooit eens gevraagd om een aantal positieve kanten van mijzelf op te noemen. Moeilijk. Kun jij die van jezelf opnoemen? Ik heb toch een poging gewaagd:

Creatief. Al van jongs af aan. Voor mijn vader tekende ik complete stripverhaaltjes. Voor mijn moeder maakte ik een soort krant. Schrijven en tekenen, zelf knuffelbeesten naaien of foto’s digitaal bewerken. Als het maar creatief mag en kan zijn.

Gevoelig. Ik weet niet of dit positief of negatief te noemen is. Maar met betrekking tot het schrijven van commerciële teksten komt het wel goed van pas. Want verkopen betekent inspelen op de gevoelens en emoties van de mens.

Leergierig. Ik ben altijd op zoek naar informatie en bereid deze in mij op te nemen. Vooral over onderwerpen die mij interesseren. En ik leer graag van mijn fouten. Zo schreef ik ooit eens werd met dt. Ik kon wel door de grond zakken. Zo een fout vergeet je nooit meer.

Ondernemend. Of noem het actief. Ik kan niet stilzitten. Ik voel onrust wanneer ik niet iets kan ondernemen. Ik heb continue de drive om door te willen gaan. Dat pakt voor jou positief uit. Maar spreek mij gerust erop aan wanneer ik te hard voor jou werk.

Humoristisch. Humor vormt een rode leidraad in mijn leven. Ik heb verschillende vormen van humor: ironische, sarcastische, overdrijving, understatement, versprekingen, one-liners en woordspelingen. Ik ben absoluut geen moppentapper. Ik gebruik humor graag in een blog. Dit kan de interesse van de lezer opwekken.

Overige teamleden

d’Angelo

 • Functie: Administratieve kracht
 • Werkzaamheden: Klantenadministratie, inkomende en uitgaande facturen, debiteurenadministratie
 • Bereikbaar via: administratie@biancawalraven.nl

Dennis

 • Functie: Tekstvoorbereider (die functie hebben we zelf verzonnen, goed he?)
 • Werkzaamheden: Tekstenadministratie, sorteren van teksten, voorbereidend controlewerk

Evelien

 • Functie: tekstschrijver
 • Werkzaamheden: schrijven van blogs, productomschrijvingen of webpagina’s, ondersteunende schrijfkracht.