Zoekwoorden & featured snippets: hoe dit samenhangt

Iedereen wil met featured snippets in Google scoren. Dit is een voorvertoning van een stukje tekst. Je staat dan met je website nog boven de organische zoekresultaten. Ondanks dat gebruikers al een stukje tekst kunnen lezen zullen ze vaak wel naar je website doorklikken. Zoekwoorden hebben een positieve invloed op featured snippets. Hierbij is het wel belangrijk dat je voor de juiste zoekwoorden kiest.

De werking van featured snippets

Wat zijn featured snippets en waarom toont Google deze? Featured snippets zijn korte voorvertoningen van een webpagina. Je moet featured snippets niet met rich snippets verwarren. Featured snippets tref je altijd als omkaderde tekst (uitgelicht) bovenaan de organische zoekresultaten. Rich snippets staan tussen de normale zoekresultaten.

Waarom toont Google featured snippets en doen andere zoekmachines dit (nog) niet? Ten eerste wil Google altijd koploper zijn. Ten tweede proberen ze vooruit te denken en de gebruiker zo goed mogelijk tegemoet te komen. Door het tonen van featured snippets biedt Google een extra service. De gebruiker vindt het antwoord op zijn zoekvraag in de zoekresultaten, zonder dat deze een webpagina hoeft te bezoeken.

Betekent dit een afname van websitebezoekers?

Eerst hadden featured snippets geen invloed op de vertoning van URL’s in de organische zoekresultaten. Zo kon een webpagina én als featured snippet worden vertoond terwijl diezelfde URL ook gewoon in de zoekresultaten stond. Vanaf 2020 is Google gaan ontdubbelen. Wanneer een URL als featured snippet wordt getoond dan zal diezelfde URL niet meer in de organische zoekresultaten verschijnen.

Direct na de invoering van deze verandering dachten veel webmasters dat dit voor een afname van websitebezoekers zou zorgen. Er zijn teveel websites geweest die zich hebben afgemeld voor featured snippets. Wat bleek? Ze ontvingen na het afmelden minder websitebezoekers. Hieruit blijkt dat gebruikers zeker op de link in de featured snippet klikken.

Zoekwoorden & featured snippets

Heb je een website dan streef je ernaar om je webpagina’s als featured snippet te tonen. Je staat dan namelijk boven de organische zoekresultaten en trekt hiermee veel aandacht naar je toe. Eigenlijk heb je dan positie 0 te pakken, en dat is gewoon goed.

Wat moet je doen om binnen de featured snippets te verschijnen? Zoekwoorden en featured snippets blijken nauw samen te hangen. Het is namelijk belangrijk om met zoekwoorden antwoord te geven op de vraag van de gebruiker.

Zo werkt het in de praktijk

Wil je meer verkeer naar je website of naamsbekendheid opbouwen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?

Google wordt steeds slimmer maar werkt nog steeds vanuit de basis: teksten scannen. Omdat Google moet begrijpen wat er in een tekst staat zal deze naar veelgebruikte woorden kijken. Wanneer je een tekst over kanaries schrijft en het in de hele tekst alleen maar over ‘vogels’ hebt dan kan Google niet begrijpen dat de tekst over de kanarie gaat.

In dit opzicht maak je dus gebruik van de juiste zoektermen (zoekwoorden). Maar er is meer, want zoekwoorden helpen je bij het verschijnen als featured snippet. Denk je eens in dat Pietje het volgende in Google invoert: “toevallige ontdekkingen”. Er verschijnt dan een voorvertoning van een stukje tekst dat over toevallige ontdekkingen gaat. Maar, deze webpagina was nooit als featured snippet verschenen als deze niet de zoekterm ‘toevallige ontdekkingen’ in de tekst had gebruikt.

Wanneer een andere pagina deze zoekwoorden wél gebruikt dan kiest Google uiteindelijk voor die webpagina. Je ziet, Google moet begrijpen waar de inhoud van een tekst over gaat. Dan pas kan deze ook als featured snippet worden getoond.

Waarom Google niet altijd voorvertoningen laat zien

Je zult merken dat niet elke zoekopdracht gepaard gaat met featured snippet. Dit komt omdat er soms helemaal geen voorvertoning voor een bepaalde zoekopdracht beschikbaar is. Maar het kan ook dat Google het op dat moment lastig vindt om een featured snippet naar voren te schuiven, bijvoorbeeld omdat teveel pagina’s op elkaar lijken.

Het is aan jou (of de webmaster) de taak om de relatie tussen zoekwoorden & featured snippets te kennen. Blijf wel in je achterhoofd houden dat Google in 2021 in ongeveer 15% van de gevallen een featured snippet toont. Dit zal in de toekomst meer worden. Aan de andere kant wordt ook wel gefluisterd dat Google gaat stoppen met de featured snippets. Dit zijn vooralsnog geruchten, niet iets om als waarheid aan te nemen.

Dat Google hiermee zou stoppen zou weer met betrouwbaarheid te maken hebben. Onderzoeken laten zien dat de featured snippets niet perfect zijn. Er worden soms stukken tekst getoond die van onbetrouwbare websites afkomstig zijn. Of de voorvertoning sluit niet goed aan op de zoekvraag.

Dit gebeurt er wanneer Google met featured snippets stopt

Stel dat Google daadwerkelijk met het vertonen van featured snippets stopt, hoe erg is dit? Voor je eigen website maakt dit niet veel uit. Het blijft belangrijk om goede content te delen en antwoord te geven op de zoekvraag van gebruikers. Dit betekent dat je ook continu de belangrijkste zoekwoorden opzoekt, deze gebruik je in teksten.

Verdwijnen van rich snippets

Houd er stiekem rekening mee dat ook de rich snippets in de toekomst kunnen verdwijnen. Een van de meest populaire rich snippet is de beoordelingssterren. Nu is het vrij eenvoudig om je website te voorzien van flink wat positieve beoordelingen en hiermee dus vijf sterren. Dit doe je heel eenvoudig via een plug-in of het aanpassen van wat code. Je positieve beoordelingen worden als rich snippet in de zoekresultaten getoond.

Hiermee is Google dus beïnvloedbaar. Dat is nu net wat de zoekmachine niet wil. De kans is dan ook zeker aanwezig dat naast de featured snippets ook de rich snippets gaan verdwijnen.

Blijf je richten op zoekwoorden

Ik blijf het herhalen: zoekwoorden bieden zeker meerwaarde. Natuurlijk vanwege de relatie zoekwoorden & featured snippets, maar ook voor het verbeteren van teksten. Wanneer je namelijk betere of andere zoekwoorden dan je concurrent gebruikt dan zul je merken dat je ook hoger in Google verschijnt. Daarnaast speelt ook de kwaliteit van de tekst een rol.

Dit laat maar weer eens een hoe belangrijk het is om een goede SEO tekstschrijver in te schakelen. Een zoekwoordenonderzoek krijg je er hier gratis bij, dat hoort nu eenmaal bij mijn werk als tekstschrijver.


Bianca schreef meer dan 30.000 artikelen voor het internet en hielp meer dan 500 bedrijven aan een betere online zichtbaarheid. Ze heeft een enthousiast en ervaren team van specialisten opgebouwd.

We zijn het startpunt voor elke (nieuwe) website.
Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven?