Zoekbalk: alles over dit praktische item

Bijgewerkt: 18 augustus 2021

Wat is de zoekbalk? Dit is een venster in zoekmachines of op websites. In de zoekbalk voor je een opdracht in. Overigens is het niet zo dat je een zoekopdracht alleen in een zoekbalk kunt invoeren. Voer je een opdracht in de adresbalk in, dan word je ook doorgeleid naar de organische zoekresultaten.

Ervaar je problemen met de zoekbalk, bijvoorbeeld omdat deze verdwenen is? Wil je de zoekbalk verwijderen of zoek je naar andere problemen en oplossingen? Eindelijk een artikel dat helemaal over de zoekbalk gaat.

Uitleg over de zoekbalk

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een zoekbalk is hartstikke handig. De meest bekende is de Google zoekbalk, maar ook Bing heeft er natuurlijk een. Ga maar eens naar een zoekmachine, bijvoorbeeld google.com. Je ziet dan een grote zoekbalk met een icoontje van een vergrootglas. Dat icoontje staat synoniem aan zoeken. In de moderne Google zoekbalk vind je ook een microfoontje. Wanneer je hierop klikt kun je een gesproken zoekopdracht invoeren.

Veel websites beschikken ook over een zoekbalk. Deze vind je vaak bovenin de header of de menubalk. Dankzij deze zoekbalk kun je intern op de website zoeken. Bijvoorbeeld omdat je een bepaald onderwerp of artikel terug wil vinden.

Een zoekbalk op je website

Dit stukje is speciaal voor webmasters bedoeld. Ben je geen webmaster, scrol dan door naar het volgende hoofdstuk. Daar vind je meer over de werking en problemen van zoekbalken.

Voor nagenoeg iedere website is het aan te raden om een zoekbalk te plaatsen. Hiermee werk je namelijk aan de gebruiksvriendelijkheid van de website. Bezoekers komen misschien op een artikel uit dat niet aan hun verwachtingen voldoet. Door gebruik te maken van de zoekbalk op de website vinden ze uiteindelijk toch wat ze zochten.

Maak je gebruik van een CMS zoals WordPress of Joomla, dan is het toevoegen van een zoekbalk op de website zeer eenvoudig. Dit zit er namelijk al ingebouwd, je hoeft alleen maar iets aan te vinken. Moet je een zoekbalk in HTML code plaatsen? Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een kant-en-klare ze haal ik van Google. Die zoekbalk maak je via deze website. Gaat het er om een zoekbalk in HTML, dan is het soms beter een websitebouwer of programmeur om hulp te vragen.

Google zoekbalk werkt niet

Het kan wel eens voorkomen dat de Google zoekbalk niet werkt. Dit zie je het vaakst binnen de Google zoeken functie van Android (smartphones). Je ziet dan een melding dat Google zoeken niet werkt of dat het verzoek niet is uitgevoerd. Gelukkig zijn er wat oplossingen voor dit probleem.

De Google zoekbalk werkt niet op smartphone? Kijk eerst de wifiverbinding. Bekijk ook of je mobiel internet hebt. Daarnaast is het belangrijk dat de smartphone niet in de vliegtuigmodus staat.  Mocht het probleem zich voorblijven doen, start de applicatie dan opnieuw op. Je zou ook kunnen kijken naar de nieuwste updates. Als laatste kun je de gegevens wissen of de smartphone opnieuw opstarten.

Werk de Google zoekbalk niet op laptop of desktop PC? Update de browser altijd naar de nieuwste versie. Sluit andere apps en tabbladen en wis het cachegeheugen.

Zoekbalk Google weg

Is de zoekbalk in Google weg? Ook dit zie je het vaakst op smartphones voorkomen. Je kunt het beste de Google app opnieuw starten. Dus nooit de hele smartphone opnieuw opstarten. Is de zoekbalk Google weg op laptop of desktop PC, herstart dan het apparaat. Soms is het nodig om de browser te verwijderen en opnieuw te installeren.

De zoekbalk van Google weg kan ook een tijdelijk probleem zijn. Bekijk of er sprake is van een storing.

Zoekbalk Google instellen

Kun je de zoekbalk van Google instellen? Nee dat is niet mogelijk. Je hebt geen invloed op deze zoekbalk. Wel kun je de standaard zoekmachine instellen. Zo bepaal je of je liever gebruik maakt van Google of Bing. Je kunt zelfs een andere zoekmachine als standaard instellen. Dat instellen doe je via de browser, ga naar instellingen en vervolgens naar geavanceerde instellingen. Klik op ‘wijzigen’ bij het onderdeel zoeken in adresbalk. Je kunt nu de standaard zoekmachine selecteren.

Bing zoekbalk verwijderen

Veel mensen maken gebruiken van internet Explorer of Microsoft Edge. Hierbij zie je standaard de Bing zoekbalk. Wil je de Bing zoekbalk verwijderen? Dan moet je Google (of een andere zoekmachine) als standaard instellen. Je kunt zelfs Bing uit Google Chrome verwijderen. Dat doe je zo:

  • Open het configuratiescherm
  • Ga naar ‘programma verwijderen’
  • Haal Bing weg

Werkt dit niet, dan kun je de Bing zoekbalk zo verwijderen:

  • Open google Chrome
  • Ga naar instellingen
  • Klik op ‘zoekmachine’
  • Verwijder Bing of vink dit uit

Via zoekmachines beheren kun je zoekmachines als standaard instellen, verwijderen of toevoegen.

AVG zoekbalk verwijderen

Sommige mensen hebben een AVG zoekbalk. Waarschijnlijk heb jij of het programma dit ooit als standaard ingesteld. De AVG zoekbalk verwijder je door de stappen hierboven te volgen. Let erop dat je niet het gehele AVG programma weghaalt, want dan is ook je bescherming weg.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven