Zo schrijf je een juridische blog

Je hebt besloten werd om als advocatenkantoor of jurist een blog te beginnen. Misschien had je dit al eerder gedaan en wil je oude blogs opfrissen. Door je website regelmatig te voorzien van waardevolle inhoud, weten steeds meer mensen je website te vinden. Ook geef je bezoekers een reden om vaker terug te komen.

Advocaten en juristen halen veel voordeel uit bloggen. Het maakt onderdeel uit van online marketing, public relations en reputatiemanagement. Bovendien is bloggen een goede manier om autoriteit op te bouwen en vertrouwen bij het publiek op te wekken. Maar hoe schrijf je een juridische blog? Ik heb een top 10 lijst met tips samengesteld, voor het schrijven van de beste blogs.

1. Een mix van actuele onderwerpen en groenblijvende content

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Voor advocaten en juristen is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen twee soorten blogs:

Actuele onderwerpen: het laatste nieuws, gerechtelijke uitspraken of veranderingen in de wetgeving. Vaak gaat het hier om nieuws en artikelen die tijdelijk populair zijn. Maar wel actueel en relevant.

Groenblijvende content: het bespreekbaar maken van vragen of problemen waar cliënten niet rondlopen. Groenblijvende (evergreen) content blijft jarenlang populair. Het genereert tot drie keer meer verkeer als actuele nieuwsberichten.

2. Bloggen voor de doelgroep

Het is altijd belangrijk dat je juridische blogs voor de doelgroep schrijft. Je moet eens weten met welke problemen de doelgroep rondloopt. Hierbij is het vooral belangrijk dat je na de doelgroep kijkt, niet naar het algemene publiek.

Welke onderwerpen je behandelt hangt van je rechtsgebied af. Wanneer je niks met echtscheidingen te maken hebt, zou je hier ook niet over moeten schrijven. Soms kan het wel nuttig zijn om een onderwerp te behandelen die niet direct binnen jouw diensten valt. Bijvoorbeeld om naamsbekendheid op te bouwen. Maar blijf zo dicht mogelijk bij de diensten die je aanbiedt.

Hieronder enkele onderwerpen voor een juridische blog:

  • De invloed van nieuwe technologieën op het rechtssysteem
  • Gegevensbescherming en privacy voor bedrijven
  • De juridische gevolgen van sociale media en online gedrag
  • Het recht privacy versus gezichtsherkenning
  • Waterdichte algemene voorwaarden en contracten
  • Alimentatie na echtscheiding
  • Het bewijzen van schade in een schadevergoedingszaak

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, er zijn honderden onderwerpen om over te schrijven.

3. Maak notities

Elke keer als een cliënt doorspekt of een collega je een vraag stelt, schrijf je die op. Dit soort vragen gebruik je als uitgangspunt voor het schrijven van een blogpost. Bedenk dat bijna elke vraag de moeite waard is om over te schrijven.

Krijg je weinig vragen toegespeeld? Kijk dan eens op social media en verschillende fora. Ontdek waar mensen over praten en welke juridische vragen ze stellen. Vooral op Twitter worden en veel juridische vragen gesteld. Maar je kunt ook een juridisch forum bezoeken, hier vind je ook de nodige informatie.

Maak altijd een lijstje van vragen waarover je wil bloggen. Denk niet dat je het wel onthoudt, maar na een paar dagen weet je niet meer welke blog je wil schrijven.

4. Google Alerts instellen

Blijf op de hoogte van interessante nieuwe content binnen jouw vakgebied. Stel Google Alerts in en krijg meldingen zodra er nieuwtjes zijn. Je bepaalt zelf op je maximaal eentje per dag of één keer per week meldingen ontvangt. Je kunt ook onmiddellijke meldingen ontvangen. Ga naar https://www.google.com/alerts?hl=nl en bepaal zelf over welke onderwerpen je meldingen wil ontvangen.

Tip: door gebruik te maken van Google Alerts blijf je actueel en verbonden. Hoe meer je met interessante verhalen en juridisch nieuws komt, hoe meer mensen bereid zijn om jouw blogs te delen.

5. Hoe een blogpost schrijven: de uitvoering

Wanneer je weet hoe je een juridische blog schrijft, kom je tot de beste resultaten. Hierboven heb je kunnen zien hoe je nieuwe onderwerpen bedenkt. Wanneer je een onderwerp hebt, is het belangrijk om relevante SEO trefwoorden te selecteren. Dit doe je met behulp van een SEO-tool, maar het komt ook op creativiteit aan.

Ga vooral op zoek naar SEO-woorden die relevant zijn voor het onderwerp. Je moet ze makkelijk in je blogpost kunnen verwerken. Het is aan te raden om maximaal twee SEO-woorden per blogpost te gebruiken. Wanneer je voor meerdere SEO-trefwoorden gaat is de kans groot dat zoekmachines niet meer weten welk onderwerp je behandelt.

De opmaak van de blog is belangrijk. Deze moet er ongeveer zo uitzien:

Titel

Inleiding

Rubriek

  1. Tussenkop
  2. Tussenkop
  3. Tussenkop

Rubriek

  1. Tussenkop
  2. Tussenkop
  3. Tussenkop

Conclusie

CTA

Elke rubriek behandelt een subonderwerp van jouw onderwerp. Onder die rubriek kun je weer meerdere tussenkoppen gebruiken. Met onder elke tussenkop een stuk tekst.

Sluit je tekst altijd af met een CTA, oftewel een oproep tot actie. Verleid lezers om contact met je op te nemen. In plaats van afzonderlijke CTA’s, kun je ook automatisch een soort ‘handtekening’ onder je blogs plaatsen.

Tip: schrijf altijd voor lezers, niet voor juristen of advocaten. Dit betekent dat je op een manier schrijft dat lezers oftewel potentiële klanten/cliënten de inhoud van je blog begrijpen. Verplaats je daarom in hun situatie.

6. De optimale lengte van een juridische blog

Het is vaak lastig om in te schatten hoe lang een blogpost moet zijn. Het is zeker aan te raden om voor minimaal 600 woorden te kiezen, maar het liefst 1000. Soms wordt gezegd dat je voor SEO een blog van 2500 woorden moet schrijven. Dit is geen vereiste, er zijn ook korte juridische blogs die hoog in de organische zoekresultaten scoren.

Lengte speelt een beperkte rol binnen SEO. Het klopt dat teksten van 300 woorden minder goed scoren. Dit komt omdat je met 300 woorden niet alles kunt vertellen, waardoor er belangrijke informatie mist. Maar met 600 tot 1000 woorden heb je meer dan voldoende ruimte om problemen bespreekbaar te maken, of om antwoord te geven op een vraag.

Juridische zaken kunnen erg complex zijn. Dan kan het nodig zijn om meer woorden aan het onderwerp te besteden. Maar ga geen hele lange blogs schrijven met SEO in je achterhoofd. Wanneer je 2000 woorden wil schrijven omdat je denkt dat het goed is voor SEO, komt er al snel nutteloze informatie in je blog te staan.

Tip: houd het simpel en kort. Vermijd het gebruik van overbodige woorden. Een goede blog duurt vier tot acht minuten om te lezen.

7. Het gebruik van zoektermen in de blog

Wanneer je ervaring hebt met het schrijven van juridische blogs, verwerk je de juiste zoektermen er automatisch in. Wanneer je beginner bent dan kan dit nog wat lastig zijn. Het is aan te raden om de belangrijkste zoektermen in de titel op te nemen, en ook nog eens in de inleiding.

Daarnaast kun je zoektermen in het midden van de tekst toepassen, en af en toe in een tussenkop. Wees spaarzaam met het gebruik van zoektermen. Ze moeten erin staan om zoekmachines duidelijk te maken waar je op wilt scoren. Maar je moet het gebruik van zoektermen niet drijven, anders markeert Google je blog als spam. Hierdoor gebeurt het tegenovergestelde: je gaat lager in de organische zoekresultaten ranken.

8. Je blogbericht bewerken

Wanneer je de blog geschreven hebt, is het aan te raden om hem even te laten liggen. Kijk na enkele uren tot een dag het werk na. Controleer op taalfouten of spelfouten. Let ook goed op tikfouten, die zijn sneller gemaakt dan je denkt.

Zelfs wanneer je alle grammaticale fouten eruit hebt gehaald, kan het gebeuren dat je na publicatie opnieuw fouten ontdekt. Dit is heel normaal, je wordt een beetje blind voor de taalfouten in je eigen tekst. Soms kan het helpen om een ander de tekst na te laten kijken.

Zoek ook naar onjuiste informatie in je blogbericht. Misschien klopt er iets niet: pas dit zo snel mogelijk aan. Daarnaast is het belangrijk om oude blogberichten te controleren op onjuiste informatie. De wetgeving verandert continu, en het kan dat informatie in oude blogs niet meer klopt.

9. Blogpost publiceren

Wanneer je blog klaar is, kun je hem publiceren. Dit gaat het makkelijkst wanneer je website op een CMS zoals WordPress draait. Je hoeft alleen maar de tekst te kopiëren en in het CMS te plakken.

Let goed op de opmaak. De titel moet de H1-tag hebben, en de tussenkoppen de H2- of H3-tags. Dit is belangrijk want hiermee zorg je voor een duidelijke structuur en leesbaarheid. Bovendien is dit ook duidelijker voor zoekmachines, waardoor ze je tekst beter begrijpen en indexeren.

Bij veel CMS kun je blogberichten inplannen. Dit is handig wanneer je op vakantie gaat. Je hoeft dan geen nieuwe blogs te maken, maar ze verschijnen wel consistent op je website. Het enige dat je moet doen is vooraf een aantal nieuwe juridische blogs maken en inplannen.

10. Je blog promoten’

Wanneer je nog geen autoriteit hebt opgebouwd, verschijnen je nieuwe blogs niet direct hoog in Google. Daarom is het goed om je blogs te promoten. Dit doe je op social media en misschien middels een gastblog. Je kunt ook andere websites vragen of ze jouw blog onder de aandacht willen brengen. Daarnaast kun je middels een advertentie je blog promoten.

Verstuur je nieuwsbrieven? Breng via je nieuwsbrief relevante of interessante blogs onder de aandacht.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven