Zo formuleer je positieve feedback

Bijgewerkt: 28 februari 2023

Feedback is een terugkoppeling over iemands prestaties of gedrag. Het is de bedoeling dat iemand hier iets van leert en zijn of haar gedrag of werkwijze aanpast. Het probleem is dat feedback vaak op een verkeerde manier wordt gegeven, waardoor dit te negatief overkomt. Hierdoor voelt de ander zich aangevallen en zal er weinig meedoen. Maar hoe formuleer je positieve feedback?

Het is belangrijk om de terugkoppeling vanuit jezelf te doen. Door concrete voorbeelden te geven kan de ander er meer begrip voor tonen en hiermee aan de slag. Bekijk de tips voor het formuleren van positieve feedback.

Een voorbeeld van positieve feedback

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Het doel van positieve feedback is om de ander te motiveren. Maar er kan ook nog een tip aan vasthangen, dan wordt het vaak het geven van tips en tops genoemd. Het is belangrijk om de doelstelling van de positieve terugkoppeling te kennen, want het is niet de bedoeling dat dit de ander demotiveert.

Een goed voorbeeld van positieve feedback is: “ondanks de hoge werkdruk blijf je je taken goed doen. Daar zijn we erg tevreden over” zijn.

Of, en dit is een positieve terugkoppeling voor een scholier of student: “je begon het jaar minder goed maar je hebt jezelf enorm verbeterd. Ik heb bewondering voor je doorzettingsvermogen”.

Hoe formuleer je positieve feedback tegenover een werknemer?

Er is een verschil tussen positieve terugkoppelingen richting werknemers, (bijna) volwassen studenten of leerlingen van de basisschool. Daarnaast kun je ook een terugkoppeling aan je partner of vriend/vriendin geven. We beginnen met het formuleren van positieve feedback richting een werknemer.

Het is belangrijk om de goede eigenschappen van de ontvanger te benadrukken. Feitelijk gaat het dus om het geven van een of meerdere complimentjes. Maar wel iets waar de werknemer door gemotiveerd raakt. Enkele goede voorbeelden zijn:

  • Je bent altijd netjes op tijd
  • Fijn dat je bureau goed opgeruimd blijft
  • De samenwerking met andere collega’s gaat zeer goed
  • Je hebt veel verstand van ICT (of iets anders)
  • Je houding is de laatste tijd positief verbeterd

Het is natuurlijk niet de bedoeling om zomaar iets te verzinnen. Het moet echt betrekking hebben op de ontvanger, waardoor deze er ook iets mee kan.

Een terugkoppeling voor een student

Studenten (vanaf 15 jaar oud) zijn vaak onzeker over hun prestaties. Dit heeft met de puberteit en adolescentie te maken: ze zijn zoekende naar zichzelf en wat ze nu precies willen. Juist voor een student is het belangrijk om positieve feedback te ontvangen. Enkele ideeën hiervoor zijn:

  • Het laatste werkstuk dat je hebt ingeleverd was helemaal geweldig
  • Fijn dat je andere studenten helpt
  • Het valt me op dat je nooit te laat komt
  • Je prestaties zijn echt verbeterd
  • Je hebt een positieve uitstraling

Het is belangrijk om de student te motiveren, niet om deze in een hoekje te duwen. Of iets te zeggen waar de student niks meer kan. Bijvoorbeeld “je hebt een mooie fiets”. Feedback moet vooral over gedrag en inzet gaan. Want dat is tenslotte wat je wil motiveren.

Positieve feedback voor jonge kinderen

Het lijkt heel makkelijk om positieve feedback aan een jong kind te geven maar eigenlijk is het dat niet. Het komt omdat jonge kinderen je feedback heel anders oppikken dan volwassenen. Juist bij jonge kinderen is het belangrijk om die positiviteit goed door te laten stralen. Dit kan op de volgende manieren:

  • Wat heb jij hard gewerkt
  • Jij kan mooi tekenen
  • Goed bezig!
  • Ik ben zo blij met jou
  • Wat is je kamer mooi opgeruimd

Kinderen zijn heel gevoelig voor het ontvangen van een beloning. Bijvoorbeeld in de vorm van een sticker of een kaartje.

Zo geef je positieve feedback aan je partner

In een relatie lijkt alles vanzelfsprekend te zijn. Hierdoor zien we niet meer dat de partner zijn of haar best doet. Wat we wel zien is dat het dopje niet op de tandpasta zit, er een deur open staat of een vuile sok op de grond ligt. Hierdoor ontstaan er kleine ergernissen die steeds groter worden.

Om de relatie gezond te houden is het heel belangrijk dat je regelmatig positieve feedback aan je partner geeft. Je zal merken dat de partner van kleine positieve terugkoppelingen heel blij wordt. Dit geeft een boost aan de relatie. Dit zijn goede vorm en van positieve terugkoppelingen of complimentjes:

  • Goed gerepareerd, zo snel en ook nog eens perfect
  • Zo fijn dat je de boodschappen hebt gedaan, je hebt me hier echt mee geholpen
  • Je lach maakt me elke dag blij
  • Ik ben trots op de manier waarop je met mijn (lastige) broer omgaat
  • Je hebt heerlijk gekookt, dit mag je vaker klaarmaken

De feedback is bedoeld om de ander op een positieve manier te laten zien dat je tevreden bent over het gedrag, de inzet of de prestaties.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven