Veel websites tonen bij blogartikelen de publicatiedatum. Toch is dit geen betrouwbare methode om te achterhalen hoe oud een webpagina of website is. Gelukkig zijn er andere manieren om te ontdekken hoelang een website bestaat.
Datum van eerste publicatie
Er is een verschil tussen datum van eerste publicatie en datum van de laatste update. Websites gaan hier heel verschillend mee om. De een toont altijd de publicatiedatum, ongeacht latere updates. Terwijl de ander juist de datum van de laatste update laat zien.
Ik hoef niet uit te leggen dat de updatedatum iets anders is dan de eerste publicatiedatum.
Is een website verplicht om de datum van eerste publicatie te tonen? Nee, dit is geen verplichting en heeft zowel voor- als nadelen:
Voordelen
- Bezoekers zien hoe oud een webpagina is (en of deze nog actueel is)
- Bij schending van het auteursrecht bestaat er geen twijfel over de eerste auteur
Nadelen
- Artikelen met oude datums in combinatie met actuele onderwerpen worden minder vaak in de zoekresultaten aangeklikt
- De publicatiedatum is door de webmaster simpelweg aan te passen, dus niet voor 100% betrouwbaar
Hoe kun je zien hoelang een website echt bestaat?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?
Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?
Er zijn verschillende methoden om te achterhalen hoe oud een website (of webpagina) is. Hieronder vind je zowel betrouwbare als onbetrouwbare methoden.
Maak gebruik van the Wayback Machine
Wayback is een gratis tool wanneer je de historie van websites en afzonderlijke webpagina’s bekijkt. Miljoenen webpagina’s zijn hier gearchiveerd. Wil je bewijzen wanneer een pagina voor het eerst in Google gevonden werd, dan is deze tool heel handig. Wel loopt de data een beetje achter, waardoor de publicatiedatum mogelijk enkele dagen tot weken eerder ligt dan de machine aangeeft.
Overigens zijn er websites die niet worden opgenomen in de Wayback Machine. Probeer mijn website maar eens via de Wayback Machine terug te vinden. Je krijgt dan de melding “This URL has been excluded from the Wayback Machine.” Het is namelijk voor webmasters mogelijk om uitsluiting aan te vragen. Meestal heeft dit met auteursrecht te maken, the Wayback Machine schendt gedeeltelijk het auteursrecht. Niet iedereen accepteert dit, maar het wordt ook vaak gedaan om concurrenten geen toezicht te geven in de historie van een website.
Kijk naar de publicatiedatum in Google (redelijk betrouwbaar)
Bij blogs toont Google de publicatiedatum in de organische zoekresultaten. Deze methode is redelijk betrouwbaar, want de webmaster kan de publicatiedatum aanpassen. Op dat moment neemt Google de nieuwe publicatiedatum over en toont deze in de zoekresultaten.
De URL beïnvloeden
Een zeer goede en betrouwbare methode is het beïnvloeden van de URL. Hiervoor moet je eerst weten welk webadres je wil controleren. Het is de bedoeling dat de desbetreffende webpagina in Google staat. Voer de zoekopdracht in waarvan je zeker weet dat het juiste zoekresultaat naar boven komt. Als alternatief kun je de complete URL in de zoekbalk van Google invoeren, dus niet in de adresbalk.
Ga vervolgens naar de adresbalk en voer het volgende achter het adres in: ‘&as_qdr=y15’. Google toont nu de publicatiedatum in de zoekresultaten, zelfs wanneer de webmaster dit heeft uitgeschakeld.
Kijk in de sitemap van de website
Veel websites werken met een sitemap. Hierin staan de URL’s, publicatie/aanpassingsdatum en andere belangrijke info. Deze informatie is niet voor bezoekers maar voor zoekmachines. Dit maakt het voor zoekmachines makkelijker om publicaties en aanpassingen te vinden, waardoor deze sneller geïndexeerd worden.
In de Sitemap zie je altijd de datum staan van de laatste publicatie. Deze datum heeft dus betrekking op de laatste aanpassing of, indien er geen tussentijdse aanpassing is geweest, de publicatiedatum. Een Sitemap is vaak te vinden door de URL van de website in te typen, met hierachter ‘sitemap.xml’ of ‘sitemap_index.xml’. Soms heeft de Sitemap een ander adres. Voer in de Google zoekbalk dan het adres van de website in, met hierachter de zoekterm ‘Sitemap’.
Deze methode is betrouwbaar wanneer het op laatste aanpassingsdatum aankomt, maar de publicatiedatum kan je er niet altijd uithalen. Het mooie aan een sitemap is dat je alle gepubliceerde pagina’s, blogs en categorieën ziet, ook wanneer ze niet vindbaar zijn in zoekmachines.
Datum als onderdeel van de URL
Sommige CMS-systemen plaatsen de datum automatisch in de URL. Dat is een instelling die de webmaster kan aanpassen. Wil je weten hoe lang een website bestaat, kijk dan eens of de datum in de URL zichtbaar is. Redelijk betrouwbaar, want voor een webmaster is het niet goed om de URL te veranderen. De meeste webmasters zullen de URL dus laten voor wat het is.
Natuurlijk kan de URL uiteindelijk wel aangepast worden. Daarom is deze methode niet voor 100% betrouwbaar, maar geeft toch een redelijk goede indicatie.
Het commando inurl
Wil je van een specifieke webpagina weten hoe lang die bestaat, maak dan gebruik van het commando inurl. Zorg dat je de URL van de webpagina hebt. Kopieer de URL en plak deze in het zoekvak, dus niet in de adresbalk. Klik nog niet op enter maar plaats voor de URL het volgende commando: inurl, gevolgd door een dubbele punt (:). Er mogen geen spaties tussen zitten. Je krijgt nu wat meer informatie dan normaal te zien. Mogelijk staat hier de publicatiedatum bij, maar helemaal betrouwbaar is deze methode niet.
In de broncode kijken
Als laatste achterhaal je de datum van publicatie door in de broncode van de site te kijken. Dit is vooral praktisch bij websites die geen datum vermelden. Helaas kan de webmaster de datum ook uit de broncode halen, dus je moet geluk hebben wanneer je het hier tegenkomt.

Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.