Zelfstandige beroepen – onafhankelijkheid

Bijgewerkt: 30 april 2024

Eigen baas zijn, er is niets mooiers. Zelfstandige beroepen geven je de nodige vrijheid. Bij zelfstandige beroepen ga je als ondernemer aan de slag. Je hoeft geen verantwoording aan een werkgever af te leggen en je deelt je eigen tijd in. Het aantal zzp’ers is de laatste tijd ontzettend hard gegroeid. Helaas verdienen niet alle ondernemers even veel, daarom vind je hieronder de makkelijkste, leukste of beste zelfstandige beroepen.

Zelfstandige beroepen die goed verdienen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Natuurlijk, je zoekt zelfstandige beroepen die goed verdienen. Of beroepen met toekomst. Hoe dan ook, het is belangrijk dat je iets doet waar jij je goed bij voelt. Een hoop geld verdienen is namelijk niet alles, je moet er ook een uitdaging in zien. Elke dag weer, dan heb je namelijk het beste zelfstandige beroep te pakken.

Niet voor alle beroepen heb je een diploma of beroepskennis nodig. Ik heb voor jou 5 keer de beste zelfstandige beroepen op een rij gezet.

1. Software developer

Een van de leukste zelfstandige beroepen is die van software die developer. Je bouwt en ontwikkelt software voor websites, apparaten of programma’s. De meeste software developers hebben hier een opleiding voor gevolgd, maar er zijn er ook genoeg die het uit de praktijk hebben geleerd. Het leuke aan dit zelfstandige beroep is dat je heel veel vrijheid hebt. Soms werk je met deadlines, maar dan nog bepaal je zelf de werkwijze.

Aan de andere kant verdient dit beroep ook goed. Het gemiddelde jaarsalaris ligt tussen de € 44.000 en € 55.000. Voor sommigen is er een nog hoger jaarsalaris weggelegd.

2. Blogger en vlogger

Geloof me, dit zijn twee zelfstandige beroepen die niet alleen leuk zijn maar ook nog eens hartstikke goed verdienen. Met het groeiende internet is er namelijk veel vraag naar bloggers. Hierbij schrijf je blogs in opdracht van anderen. Maar je kunt als blogger of vlogger ook op een andere manier je geld verdienen, namelijk middels affiliate marketing of advertenties.

Het idee is eenvoudig: start een website en plaats hier regelmatig interessante blogposts op. Of begin een YouTubekanaal en vloog over je werk, dagelijkse leven, mode of andere zaken. Met voldoende bezoekers of views verdien je hier goed mee. Beginnende bloggers of vloggers kunnen rekenen op € 500 per maand, maar iemand met doorzettingsvermogen kan makkelijk € 10.000 per maand verdienen.

3. Digitale kunstenaar

Er is in 2021 een hype gaande: NFT’s. Dit zijn digitale tokens die gelijk staan aan een digitaal kunstwerk. Er zijn al heel wat digitale werken op deze manier verkocht, soms voor wel miljoenen euro’s. En ja, ook een allereerste tweet van een bekend persoon leverde miljoenen op.

Hoe werkt het? Je creëert een gifje, bijzondere afbeelding, video of muziekstuk. Maar het kan ook om een ander digitaal kunstwerk gaan. Vervolgens veil je dit digitaal kunstwerk via een van de NFT websites. De koper krijgt een token waarmee hij eigenaar is van het digitale kunstwerk. Dit is een van die zelfstandige beroepen met toekomst, want je werkt via de blockchain. Je zou ook andere diensten via de blockchain aan kunnen bieden. Wees de eerste met een nieuw idee, dan verdien je hier knettergoed mee.

4. Kapper, schoonheidsspecialist, manicure of pedicure

Zoek het eens in de hoek van de beauty. Hier vind je veel zelfstandige beroepen die hartstikke leuk zijn om te doen. Bovendien zijn het ook zelfstandige beroep met toekomst, want we blijven altijd aandacht besteden aan persoonlijke verzorging. Al helemaal nu we er voor social media goed uit willen zien!

Voor veel van deze zelfstandige beroepen heb je wel een opleiding, training of cursus nodig. Gelukkig hoef je tegenwoordig niet meer jarenlang te studeren, de meeste studies kunnen vanuit huis of je loopt ergens tijdelijk stage. Want je moet immers wel wat praktijkervaring opdoen.

Deze beroepen kun je heel makkelijk aan huis doen. Je komt bijvoorbeeld bij de mensen thuis maar je kunt ook een praktijkruimte in of aan je woning maken. Houd dan wel rekening met gemeentelijke bepalingen, bijvoorbeeld hoe het zit met parkeren door klanten en reclame aan de gevel hangen.

5. 3D printspecialist

We gaan steeds meer 3D printen. Een 3D specialist bedenkt en ontwerpt driedimensionale objecten. Je kunt u goed met de software omgaan en hebt vooral een creatieve geest. Zo kun je dingen op een andere manier bekijken, waardoor de meest fantastische creaties naar buiten komen. Als 3D een specialist moet je soms ook anderen aansturen, maar dit hangt van je functie af.

De 3D-printspecialist is een beroep met toekomst. De kans dat robots dit werk ooit overnemen is vrij klein, dus je kunt wel even vooruit. Dit soort zelfstandige beroepen vraagt wel om een goede opleiding of veel werkervaring.

Overige zelfstandige beroepen

Er zijn natuurlijk nog veel meer zelfstandige beroepen. Bijvoorbeeld die van virtueel assistent, een erg populair beroep onder vrouwen. Of de ondernemerscoach, daar is ook altijd vraag naar. Weet jij jezelf bij dit soort zelfstadige beroepen te onderscheiden da verdien je hier goed mee.

Heb je ook al eens aan de SEO specialist, webdesigner, hondenuitlater of (online) muziekleraar gedacht? Of de online verkoper, start je eigen webshop. Dit kan door het aanleggen van een voorraad maar ook middels dropshipping.

Kan je een bedrijf starten zonder diploma?

Ja dat kan, je hebt tegenwoordig geen middenstandsdiploma nodig om een bedrijf te starten. Voor sommige zelfstandige beroepen is een diploma wél verplicht, bijvoorbeeld voor bepaalde zorgberoepen. Welk beroep je ook kiest, als ondernemer ben je verplicht om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Kan je zomaar een winkel beginnen?

Een winkelier of webshopeigenaar behoort ook tot de zelfstandige beroepen. Kan je zomaar een winkel beginnen? Ja dat kan, je hebt dan wel een inschrijving bij de KvK nodig. Voor een fysieke winkel heb je ook nog eens een winkelpand nodig. Dit pand moet wel de gemeentelijke bestemming ‘winkelgebied’ of ‘detailhandel’ hebben. Je mag dus niet zomaar een winkel bij je woning starten, maar een webshop mag wel weer.

Hulp bij een onderneming starten

Zelfstandige beroepen zijn leuk maar je moet er wel in kunnen groeien. Voor velen is het lastig om een klantenkring op te bouwen.  Hoe kom je aan klanten? De meeste ondernemingen zijn online zichtbaar. Het is van belang om beter zichtbaar te zijn dan de concurrent. Dit doe je door een hogere positie in Google en andere zoekmachines, de beste methode. Heb je hier hulp bij nodig, neem dan contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven