Youvia: is het wat? (websites en SEO)

Bijgewerkt: 13 augustus 2021

Youvia, het oude DTG. Ze bieden verschillende interessante diensten voor ondernemers. Een compleet nieuwe website laten bouwen, SEO of reviews verzamelen: het kan allemaal bij Youvia. Is het ook interessant om een of meerdere diensten bij Youvia af te nemen?

Youvia/ DTG, wat is het nu?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Ooit was er de Nederlandse telefoongids. Met de komst van het internet werd de telefoongids steeds minder vaak gebruikt. Natuurlijk was er wel de online telefoongids maar bedrijven adverteerden minder vaak.  Toen kwam DTG, een afkorting van de oudere benaming de telefoongids, met verschillende diensten.

Op 16 maart is DTG overgestapt op een nieuwe naam: Youvia. Ben je dus op zoek naar het oudere DTG dan kom je automatisch bij Youvia uit.

Youvia websites laten maken

Het eerste dat opvalt zijn de Youvia websites. Voor eenmalige opstapkosten vanaf € 240* ontvang je een responsieve site met een gebruiksvriendelijk CMS. Dit is een website met drie pagina’s. Eventueel inclusief teksten, dat dan weer wel (tegen meerprijs denk ik, dat staat nergens vermeld). Voor een tarief van € 29* per maand ben je online vindbaar. Youvia zorgt er dan voor dat je zichtbaar bent op het internet.

*prijspeil: 29 mei 2020

Is het wat, Youvia websites laten maken? Wanneer je naar de prijs kijkt dan is hier niets mis mee. De gemiddelde websitebouwer hanteert een hoger tarief vanaf €500 maar vaak nog veel meer. Natuurlijk is zelf een website maken altijd voordeliger, met een CMS systeem zoals WordPress is dit ook nog eens kinderspel.

Een Youvia website is vooral interessant voor diegene die geen tijd of zin heeft om zelf een website te bouwen. Voor die € 29 per maand krijg je er ook nog eens hosting bij.

Andere dienst van Youvia

Bij Youvia kun je voor meer marketingdiensten terecht. Kosten: vanaf € 149*. Of die SEO zo goed is? Tja, bij een online marketingbureau betaal je al snel € 400-€ 1000 per maand. Het lijkt mij niet dat je voor € 149 veel kan verwachten.

Een andere dienst is reviews voor je bedrijf verzamelen, dit gebeurt via Klantenvertellen. Dit is een reviewsysteem waarvoor je niet per se bij Youvia hoeft te zijn: je kunt de dienst ook direct via Klantenvertellen afnemen.

Daarnaast kun je bij Youvia adverteren in zoekmachines (SEA) en heb je de mogelijkheid om je bedrijf op het netwerk van Youvia te tonen.

Youvia ervaringen/ reviews

Zo op het eerste oog lijkt Youvia zeer interessant voor (startende) ondernemers. Goedkoop een website laten bouwen of gebruikmaken van zoekmachine optimalisatie/ SEO. Wat zijn de Youvia ervaringen?

Kijk op Trustpilot naar het vroegere DTG, hier staan wat mindere ervaringen tussen. De slechte reviews dateren van februari/maart 2020, net voordat DTG overging naar Youvia. Een nieuwe naam zorgt er in ieder geval voor dat je van die slechte DTG reviews afkomt.

Hoe zit het dan met de Youvia ervaringen? Onder deze nieuwe naam vind je ze ook op Trustpilot terug. In mei 2020 zie je 85% uitstekende beoordelingen, 11% goed en 4% slecht tot zeer slecht. Vooralsnog geen verkeerde Youvia ervaringen, maar is slechts twee maanden tijd is hier nog niet veel over te zeggen. Laten we hier later op terugkomen.

Youvia opzeggen? Het heeft wel wat nadelen

In het verleden zag je (onder de naam DTG) dat opzeggen niet heel eenvoudig was. Ervan uitgaande dat dit inmiddels flink verbeterd is, hoe zit het met Youvia opzeggen? Dat is natuurlijk gewoon mogelijk, maar je moet wel iets weten voordat je een van deze diensten opzegt.

Wanneer je Youvia opzegt dan zeg je ook bepaalde rechten op. Zo heb je geen toegang meer tot de software. Bovendien ben je dan ook je website kwijt. De website is namelijk eigendom van Youvia en tijdens de contractduur heb je exclusief gebruiksrecht over je website. Na het Youvia opzeggen ben je alles kwijt. Pech gehad!

Eindconclusie Youvia

Wanneer je een website door een websitebouwer laat maken dan ontvang je een website die van jou is en blijft. Je zit niet aan een contract vast. Bij Youvia zit je dat wel. Zeg je het contract op dan ben je ook gelijk alles kwijt.

Op de eindstreep kan Youvia daarom best wel prijzig zijn. Naar mijn mening kun je beter in één keer goed investeren via een websitebouwer. De teksten laat je dan via een SEO tekstschrijver maken. Bij een tekstschrijver krijg je (normaal gesproken) een exclusieve licentie. Zo hoef je achteraf nooit te twijfelen of je die webteksten nu wel of niet mag verplaatsen: het mag met toestemming gewoon. Bij Youvia mag dat niet.

Maar: wanneer je een website slecht een jaartje of twee nodig hebt, dan is Youvia wellicht een goedkopere oplossing.

SEO content voor een betere zichtbaarheid

Teksten laten schrijven en zorgen voor een goede online zichtbaarheid? Als SEO tekstschrijver sta ik graag voor jou klaar. Neem contact op en we bespreken de werkwijze en tarieven door. Liever eerst wat informatie of advies met betrekking tot je website? Dat kan natuurlijk ook! Informatie of advies kost je niets, service van de zaak.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven