YouTube zoeken: zo werkt dat

Bijgewerkt: 19 augustus 2022

Maak je gebruik van YouTube zoeken? Dit is een handige functie waarmee je de beste of meest interessante video’s vindt. YouTube zoeken is ook handig wanneer je zelf een YouTubekanaal hebt en video’s uploadt. Je zorgt er namelijk voor dat je video’s beter vindbaar zijn.

Zoekfilters in YouTube

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


YouTube zoeken werkt met zoekfilters. Dit maakt het zoeken binnen YouTube er een stuk makkelijker op. Natuurlijk heb je de standaard zoekfunctie: maak gebruik van de zoekbalk. Voer hier een zoekterm in en je ziet direct relevante video’s verschijnen.

Om je zoekopdracht te verfijnen zijn er diverse filters beschikbaar. Hoe deze filters werken hangt er een beetje af van welk apparaat je gebruikt maakt. Ontdek hieronder hoe het zoekveld per apparaat werkt.

YouTube zoeken op desktop pc of laptop

Veel mensen bekijken video’s op YouTube via een desktop pc of laptop. Bezoek de website van YouTube en typ een zoekterm in het zoekvak in. Vervolgens klik je op het menu ‘Filters’. Je hebt nu de mogelijkheid om te filteren op het type content. Zo kun je zoeken op een film, video of afspeellijst.

De YouTube app

Steeds meer mensen maken gebruik van de YouTube app. Hiermee bekijk je op je smartphone de leukste YouTube video’s. Zo werkt YouTube zoeken op de mobiele app:

 • Open de YouTube app
 • Tik op het vergrootglas (icoon voor zoeken)
 • Typ je zoekterm in
 • Wacht totdat de resultaten verschijnen
 • Tik nu op ‘filteren’

Je hebt binnen de filters de keuze uit het aantal weergaven, video’s met ondertiteling, de datum waarop de video is geplaatst en veel andere filters. Over het algemeen heeft de YouTube app meer gebruiksmogelijkheden dan wanneer je video’s via de computer bekijkt.

YouTube zoeken in het Nederlands

Als Nederlander wil je natuurlijk YouTube zoeken in het Nederlands. Nederlandstalige filmpjes of video’s zijn wel zo leuk. Eigenlijk is het heel eenvoudig om Nederlandse video’s te vinden. Voer een Nederlandse zoekopdracht in.

Hou je bijvoorbeeld van katten dan vul je de zoekterm “katten” en niet “cats” in. Maar sommige woorden worden zowel in het Engels als in het Nederlands gebruikt, bijvoorbeeld school, bus en prank.

In dit geval zou je op taal moeten filteren, dit gaat helaas niet. Maar je kunt wel voor ondertiteling gaan. Gebruik YouTube zoeken en klik op filteren. Klik onder de functies de optieondertiteling/CC aan. Je krijgt nu alle video’s met ondertiteling te zien, ook wanneer deze video’s in een andere taal zijn.

Het vervelende is echter dat deze ondertiteling niet altijd in het Nederlands is. Wil je dus voor 100% Nederlandse video’s gaan kies dan altijd zoektermen in het Nederlands en voer deze binnen YouTube zoeken in.

Het muziekkanaal

Je kunt YouTube zoeken muziek gebruiken om de top playlists en aanbevolen artiesten te bekijken. YouTube heeft hier namelijk een speciaal muziekkanaal voor. Je vindt hier onder andere populaire muziekvideo’s maar ook de nieuwste video’s op het gebied van muziek. Daarnaast is het muziekkanaal ook onderverdeeld in kindermuziek, geplande premières en verschillende muziekgenres.

Hier vind je YouTube zoeken muziek (muziekkanaal).

YouTube zoeken en een betere zichtbaarheid

Upload je regelmatig een video op je eigen YouTube kanaal? Steeds meer mensen starten met vloggen: een persoonlijk videodagboek. Het mooie aan vloggen is dat je hier ook nog aardig wat mee kan verdienen.

Dit werkt uiteraard alleen wanneer je ook goed zichtbaar bent binnen YouTube zoeken. YouTube werkt namelijk hetzelfde als de Google zoekmachine. De beste content staat bovenaan, maar dan moet YouTube wel weten waar je video over gaat.

Daarom is het belangrijk om gebruik te maken van videotags. Dit zijn zoektermen die je aan je video toevoegt. Zo kunnen kijkers beter je content terugvinden.

Videotags toevoegen

Niet iedereen weet hoe je videotags kunt toevoegen. Daarom vind je hieronder een praktische beschrijving.

 1. Log in bij de YouTube studio
 2. Klik op ‘maken’ (rechtsboven)
 3. Selecteer ‘video uploaden’
 4. Kies de video die je gaat uploaden
 5. Klik tijdens het uploaden op ‘meer opties’
 6. Voeg je videotags toe

Misschien heb je al eerder video’s geüpload en wil je hier alsnog tags aan toevoegen. Gelukkig kan dit altijd en op elk moment. Log hiervoor in bij de YouTube studio en selecteer de video waaraan je de tags wilt toevoegen. Bewerk de video door de tags toe te voegen en klik op opslaan.

Nog meer zichtbaar op het internet

Als vlogger wil je natuurlijk goed zichtbaar zijn op YouTube. Door gebruik te maken van de juiste tags gaat dit ook zeker lukken. Heb je toevallig ook nog een website, dan is het net zo belangrijk om deze goed vindbaar in zoekmachines te krijgen. Dat is mijn taak! Ik schrijf SEO teksten, dit is volgens de richtlijnen van zoekmachines. Dit soort teksten zijn beter vindbaar en scoren vaak hoger in de organische zoekresultaten.

Meer weten over SEO teksten of andere content voor je website of social media? Neem dan gerust contact op. Ik beantwoord geen vragen over de werking van YouTube zelf.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven