Yoast Duplicate Post – snel berichten herschrijven

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Maak je op je WordPress website gebruik van de handige Yoast plug-in? Ze hebben een hele handige functie toegevoegd: Yoast Duplicate Post. Zoals je van deze plug-in gewend bent is hij volledig gratis in gebruik. De Duplicate Post functie is dus ook gratis. Voordeel? Je dupliceert heel eenvoudig berichten en pagina’s in WordPress. Perfect voor het herschrijven van bestaande teksten, maar ook wanneer deze een update nodig hebben.

Dupliceren of herschrijven

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Ja je leest het goed, de Yoast Duplicate Post functie stelt je in staat om berichten te dupliceren óf te herschrijven. Dupliceren betekent letterlijk verdubbelen of kopiëren. Je maakt van een bestaande tekst een kopie, die je vervolgens opnieuw kunt publiceren.

Natuurlijk kun je met de hand teksten kopiëren, maar dankzij de Duplicate de Post plug-in wordt echt alles gekopieerd. Dus ook afbeeldingen, SEO optimalisatie en eventuele meta titel en meta omschrijving.

Maar wacht, het is natuurlijk niet aan te raden om een tekst één op één te dupliceren. Daar is de Duplicate Post van Yoast niet echt voor bedoeld. Yoast richt zich namelijk op SEO oftewel optimalisatie voor zoekmachines. Iedereen weet dat je geen dubbele inhoud op een website moet plaatsen. Toch is de bovengenoemde functie heel erg praktisch, namelijk voor herschrijven.

Makkelijk herschrijven van teksten

Teksten die op je eigen website staan (en ook eigendom van jezelf zijn) mag je altijd herschrijven. Lees goed wat tussen haakjes staat, want je mag niet zomaar alle teksten herschrijven. Heeft een tekstschrijver de teksten gecreëerd? Dan ontvang je in veel gevallen een licentie voor het gebruik hiervan. Dit betekent dus niet dat je de teksten zomaar mag aanpassen of herschrijven.

Met herschrijven van een tekst zie je altijd het oorspronkelijke karakter erin terug. Herschreven teksten zijn in veel gevallen dan ook terug te leiden naar het oorspronkelijke werk. Dat is al één ding waarom je alleen je eigen teksten mag en kunt herschrijven.

Goed, dat is dus inmiddels duidelijk. Met de Yoast Duplicate Post functie bespaar je een hele hoop tijd. Je dupliceert namelijk een bestaande tekst en gaat deze vervolgens herschrijven. Hoe je dat doet, dat lees je hieronder.

Voordelen en nadelen Duplicate Post

Even overzichtelijk de voor- en nadelen op een rij.

Voordelen:

  • Opmaak van een bepaalde pagina
  • Makkelijk aanpassen van een bestaande tekst
  • Snel herschrijven van berichten
  • Samenvoegen van meerdere teksten

Nadelen:

  • Voorkomt geen duplicate content
  • Geen automatische URL omleidingen
  • Kopieert echt alles, ook ongewenste inhoud

Stappenplan Yoast Duplicate Post

Aan de slag met deze bijzondere functie. Zorg dat je de Yoast plug-in geïnstalleerd en natuurlijk geactiveerd hebt. Open het bericht dat je wilt publiceren of herschrijven. In de bovenste werkbalk zie je het pictogram Post dupliceren. Wanneer je hierop klikt dan opent zich een nieuw bericht als concept. Dit bericht ga je vervolgens bewerken.

Je kunt het herschrijven of dupliceren ook vanuit het berichtenoverzicht doen. Hierbij is het belangrijk dat je naar het berichten overzicht in het dashboard gaat. Zoals je gewend bent zie je, zodra je met de muis over een titel gaat, verschillende opties. Kies voor de optie Herschrijven.

Wil je het bericht gewoon kopiëren? Kies dan voor kopiëren of clone. Het kan ook dat er zoiets als ‘new draft’ staat. De Yoast plug-in zorgt dat er een kopie van het geselecteerde bericht verschijnt.

Geef de kopie een andere naam

Het eerste wat je moet doen wanneer je een bericht via Yoast Duplicate Post kopieert: geef dit nieuwe bericht direct een andere naam. Dit is om verwarring te voorkomen. Je zou maar per ongeluk in het originele bericht bezig zijn waarbij je later het gekopieerde bericht verwijdert.

Is Yoast Duplicate Post wel nuttig?

Veel webmasters vragen zich af of de Duplicate Post ook echt wel zinvol is. Dat hangt er vanaf wat je allemaal wil kopiëren. Gaat het alleen om de inhoudelijke tekst, dan kun je dit ook met de hand doen. Wanneer je het bericht opent heb je namelijk de optie om alles te kopiëren.

Daarnaast kan het ook dat je de tekst eerst in WordPress of een ander programma geschreven hebt. Dit is overigens ook aan te raden, hiermee heb je altijd een back-up. Open het document op je computer en begin van hieruit het bericht te bewerken. Op deze manier kun je het opnieuw publiceren.

Heb je echter meer nodig, zoals ook de meta description en de uitgelichte afbeelding? Dan kun je beter gebruik maken van Yoast Duplicate Post.

Wanneer Duplicate Post niet werkt

Het kan voorkomen dat je de Duplicate Post functie niet ziet staan. Dat kan kloppen, je moet de Yoast plug-in dan voorzien van een update ga binnen WordPress naar de geïnstalleerde plug-ins. Is er een nieuwe versie van de Yoast plug-in beschikbaar, dan zie je dit vanzelf staan. Klik op ‘nu updaten’’ en de rest gebeurt vanzelf.

Yoast Duplicate Post is pas sinds begin 2021 voor iedereen beschikbaar. Heb je in de tussentijd de plug-in nog niet bijgewerkt, dan krijg je dus ook niet de Duplicate Post functie te zien.

Duplicate Post is ideaal voor geplande updates

Je hebt iets nieuws te melden of een bericht moet binnenkort aangepast worden. Dit kun je al vooraf doen aan de hand van een bestaande tekst. Je dupliceert de bestaande tekst gewoon middels Duplicate Post. Vervolgens bewerk je deze en zet je hem op ‘concept’. Hierbij wordt de gekopieerde en aangepaste tekst nog niet gepubliceerd.

Je kunt ook de tekst inplannen. Hierbij kies je voor een datum in de toekomst. WordPress publiceert de tekst dan op de door jou ingevoerde datum en tijd. Zorg ervoor dat de huidige tekst dan offline gaat.

Let goed op met de URL. Wanneer je de naam van de gekopieerde tekst aanpast dan zal ook de URL-structuur in veel gevallen veranderen. Dit kun je handmatig weer terugzetten naar de originele URL. Houd er wel rekening mee dat er geen twee identieke URL’s kunnen bestaan. WordPress zal aan de URL van het gekopieerde bericht automatisch het cijfer 2 toevoegen.

Zorg dat, wanneer de nieuwe tekst online gaat, de oude URL en dus hiermee de tekst verdwijnt. Zo kun je aan de nieuwe tekst de oude URL toewijzen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven