WordPress of Wix, wat is een betere keuze voor SEO?

Bijgewerkt: 8 november 2022

Wanneer je een beginnende website-eigenaar bent dan zul je waarschijnlijk voor WordPress kiezen. Het is het meest populaire CMS en ook nog eens zeer gebruiksvriendelijk. Maar wist je dat Wix juist de beste keuze voor beginners is? Het is geschikt voor het maken van een eenvoudige website zonder allerlei functies, toeters en bellen.

Beiden zijn ze zowel onder beginners als gevorderden populair. Wanneer je in je achterhoofd hebt zitten dat je website hoger in Google moet scoren, dan ben je ook met SEO bezig.

Wat is beter voor SEO, WordPress of Wix? Ik maak een vergelijking met betrekking tot de functies, welke voor- en nadelen deze systemen heeft en welk systeem beter in zoekmachines scoort.

De populariteit van deze twee systemen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Meer dan 65 miljoen websites wereldwijd maken gebruik van WordPress als CMS. Wix wordt minder vaak gebruikt, naar schatting draaien hier ongeveer 2,3 miljoen websites op.

Het verschil tussen WordPress en Wix

Waarom zou je voor WordPress of juist voor Wix kiezen? Er zitten wat verschillen tussen deze twee. Het grootste verschil is dat WordPress een open-source CMS is. Het wordt niet gehost, dit betekent dat je alles zelf regelt, van webruimte tot installatie en van lay-out tot plug-ins .

Open-source wil zeggen dat verschillende ontwikkelaars aan het systeem kunnen werken. Doordat de community binnen WordPress hoe groot is wordt het steeds beter, sneller en veiliger. Ook komen er steeds meer functionaliteiten bij.

Wix is een platform voor webdesign, gebaseerd op een cloud-omgeving. Het is ontwikkeld door het bedrijf Wix.com Ltd. Het gaat hier om een gehost systeem waarbij Wix vooral een websitebouwer is. De domeinnaam die je bezit koppel je heel eenvoudig aan Wix. Hier heb je wel eerst een premiumpakket voor nodig. Je kunt ook voor het gratis abonnement kiezen maar dan plaatst Wix allerlei advertenties op je site.

Van een eenvoudige tot complexe website

Wanneer je een eenvoudige website wil maken zonder allerlei functionaliteiten eraan toe te voegen, dan is Wix een goede keuze. Het is een gebruiksvriendelijk systeem waarbij je geen kennis van webdesign nodig hebt. Je hoeft alleen maar te slepen en neer te zetten, binnen enkele minuten is je website gereed.

Ben je een absolute beginner en wil je eerst oefenen met het bouwen van eenvoudige websites, dan is Wix echt een aanrader.

WordPress is in de basis net zo gebruiksvriendelijk, maar door de vele functionaliteiten kan dit voor sommigen onoverzichtelijk zijn. Wil je goed met WordPress om leren gaan dan moet je hier meer tijd in steken.

Wil je meer controle over je website en ook met HTML- en CSS-code werken? Dan moet je voor WordPress kiezen.

WordPress vs Wix: de SEO strijd

Voor welk systeem je ook kiest, je wil dat je website hoog in Google, Bing en andere zoekmachines staat. Een hoge positie levert namelijk lekker veel verkeer op. Dat kun je als webmaster of ondernemer wel gebruiken.

Een hoge positie realiseer je alleen wanneer je bewust bent van SEO (zoekmachine optimalisatie). Hier moet je dus mee aan de slag. Wist je dat het systeem waarop je website draait van invloed is op SEO? Het is dus belangrijk om te kijken welk systeem voor SEO beter is: WordPress of Wix.

De winnaar is: WordPress

Ik kan er nog heel lang over schrijven of discussies gaan voeren, maar het is een feit dat WordPress op het gebied van SEO wint. Dit komt omdat je met WordPress controle hebt over gegevenseigendom, de lay-out, je bestanden en nog veel meer. Bij Wix wordt alles gehost op de servers van Wix. Dat kan lastig zijn om websitebestanden over te brengen, maar je hebt er ook niet volledig controle over.

Daar komt nog bij dat Wix het niet zo makkelijk maakt om met HTML of CSS te werken. En juist programmeertaal kan belangrijk zijn bij het optimaliseren van je website. Bij Wix heb je dus veel minder controle over zoekmachineoptimalisatie, iets dat je bij WordPress volledig in handen hebt.

Het is dan ook niet gek dat WordPress websites over het algemeen beter in zoekmachines scoren. Daar waar Wix websites beduidend achterblijven.

Geen gesponsorde advertenties op je website

Misschien heb je wat advertenties op je website staan maar was dit een bewuste keuze. Bijvoorbeeld omdat je een affiliate website hebt. Met dit soort websites kun je aardig wat geld verdienen.

Het mooie is dat WordPress gratis is maar nooit automatisch advertenties op je website plaatst. Bij WordPress bepaal je zelf of, wanneer en welke advertenties op je website staan.

Wanneer je voor de gratis versie van Wix kiest dan krijg je altijd advertenties op je website, of je dit nu wil of niet. Dat is echt een nadeel van Wix. Wanneer je tegen die advertenties opziet dan moet je een betaald account nemen. Dus bij Wix heb je de keuze: gratis maar opdringerige advertenties op je website, of betalen en vrij van advertenties.

Het nadeel van gesponsorde advertenties is dat ze de aandacht van je bezoekers afleiden. Ook kan Google dit vervelend vinden, want de advertenties sluiten niet altijd bij de inhoud aan. Hierdoor kan het dat je door gesponsorde advertenties lager rankt.

Alle vrijheid met WordPress

Hoewel het met Wix veel makkelijker is om een website te bouwen, ervaar je met WordPress veel meer vrijheid. Dit komt omdat je keuze hebt uit duizenden plug-ins van derden. Hiermee voeg je extra functionaliteiten aan je site toe zoals formulieren, pop-ups, een bezoekersteller, galerij, het toevoegen van codes in de header of footer en nog veel meer.

Die functionaliteiten vind je bij Wix niet terug. Hierdoor ziet de website er heel basic uit. Omdat veel Wix websites op elkaar lijken kan er al snel sprake zijn van een soort plagiaat. Google vindt dit niet leuk, het houdt van unieke websites.

Conclusie: WordPress of Wix voor SEO

Uit bovenstaand verhaal heb je het al op kunnen maken: WordPress is met betrekking tot SEO een veel betere keuze. Natuurlijk ben je wat meer tijd kwijt, maar je krijgt er ook heel veel voor terug. Trek eens een weekje voor WordPress uit en je kunt er heel makkelijk mee omgaan. Probeer het maar eens.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven