WhatsApp via Facebook – zo werkt dat

Steeds meer bedrijven maken gebruik van zakelijk WhatsApp, maar ook privé is het een populaire berichtendienst. WhatsApp via Facebook gebruiken is een veel gevraagde functie. Wanneer je gebruik maakt van zowel WhatsApp als Facebook is het handig om deze twee diensten aan elkaar te koppelen. Is dit mogelijk en hoe doe je dat? In dit artikel leg ik hier alles over uit.

WhatsApp accounts aan Facebook koppelen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


In 2016 werd bekend dat Facebook voornemens was om automatisch WhatsApp telefoonnummers aan Facebook accounts te koppelen. Hoewel dit technisch gezien mogelijk is, tast het de privacy van gebruikers aan.

Voor dit idee kreeg Facebook dan ook een boete van maar liefst 110 miljoen euro opgelegd (2017). Je kunt je voorstellen dat het bedrijf hier niet blij mee was en de automatische koppeling dan ook niet heeft doorgezet.

Facebook bericht via WhatsApp delen

Ondertussen vraag jij je vast af of het mogelijk is om Facebook en WhatsApp te koppelen. Nee, dit is niet mogelijk. Wel kun je Facebook berichten via WhatsApp delen. Zie je een bericht op Facebook dat je graag wilt delen? Tik dan op de deelknop. Kies onderaan voor meer opties en selecteer WhatsApp. Tik één of meerdere contactpersonen aan. Het bericht wordt nu via WhatsApp gedeeld. Eenvoudiger kan niet.

Bericht WhatsApp via Facebook delen

Het kan natuurlijk ook andersom: een bericht op WhatsApp via Facebook delen. Let op: je kunt alleen een (bewegende) plaatje met Facebook delen. Het is dus niet mogelijk om een tekst te delen. Dit zou ook niet kunnen omdat je hiermee de privacy van de schrijver aantast. Een bericht vanuit Whatsapp delen gaat via de volgende methode:

  • Tik op het bericht en houd dit 2 seconden vast
  • Het bericht kleurt blauw (of donker)
  • Tik rechtsboven op meer/ menu (drie puntjes)
  • Tik op delen
  • Kies nu voor delen via Facebook (tijdlijn of je verhaal)

Whatsapp contacten aan Messenger toevoegen

WhatsApp is een van de meest populaire berichtendiensten. Facebook heeft zijn eigen berichten- en chatfunctie: Messenger. Deze dienst koppel je eenvoudig aan je Facebook account (staat vaak standaard ingesteld).

Je kunt Messenger zelfs zonder Facebook account gebruiken, zolang je maar een geldig telefoonnummer hebt. Overigens heeft Facebook in 2006 een tijd getest met een WhatsApp knop. Deze is er nooit gekomen.

Kun je voor Whatsapp berichten ook Facebook gebruiken? Heb je iemand op WhatsApp, dan weet je ook het telefoonnummer van deze persoon. Met dit telefoonnummer kun je hem of haar toevoegen op Messenger. Dit doe je zo:

  • Open de Messenger app
  • Tik onderaan op het contactpersoon icoontje (twee poppetjes naast elkaar)
  • Tik rechtsboven op het plusje (contactpersoon met plusje)
  • Tik op toevoegen
  • Voer het telefoonnummer in en tik op contact toevoegen

De contactpersoon is nu toegevoegd. Via deze methode kun je WhatsApp via Facebook gebruiken. Het is hierbij wel belangrijk dat de ander ook een Messenger Account heeft. Is dit niet het geval, dan werkt dit ook niet.

Apps delen (soms) jouw gegevens met Facebook

Er zijn een aantal apps die ongevraagd privé data met Facebook delen. Dit is in februari 2019 na een onderzoek door de Wall Street Journal naar buiten gekomen. De huizen app Realtor laat het bedrijf Facebook zien wie op zoek is naar een woning. Er zijn nog enkele apps die ongevraagd informatie delen, waaronder minstens 5 gezondheidsapps.

Opvallend is dat Facebook deze applicaties betaalt om toegang te krijgen tot privé data. Facebook liet toentertijd in een reactie weten dat het de apps niet is toegestaan om gevoelige informatie uit te wisselen (zou ik ook zeggen). Het gaat hier vooral om gezondheidsinformatie.

Overigens gelden deze problemen niet voor Europese gebruikers. Facebook heeft zich aan de Europese privacywetgeving te houden, en dat doet het na een aantal waarschuwingen en boetes ook. Gelukkig maar, slapen we weer goed.

Dit artikel is je aangeboden door tekstschrijfster Bianca, tevens actief op en voor social media. Beter zichtbaar op social media? Neem contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven