WhatsApp en Facebook ontkoppelen

WhatsApp is onderdeel van Facebook. Sinds 2016 geeft de berichtenapp gegevens aan het moederbedrijf door, dit is mogelijk van invloed op jouw privacy. Gelukkig kun je WhatsApp en Facebook ontkoppelen. Hoe je dit doet, lees je in dit artikel.

Verzamelen van informatie

Voordat ik overga tot uitleg over WhatsApp en facebook ontkoppelen, moet je nog een aantal dingen weten.

Maak je gebruik van WhatsApp dan verstrek je bepaalde informatie over jezelf. Dit zijn in ieder geval je mobiele telefoonnummer, maar ook telefoonnummers in je adresboek van je smartphone. Het gaat hierbij niet alleen om contactpersonen die WhatsApp gebruiken, maar ook alle andere contactpersonen. Voeg je informatie toe aan je account (profielnaam, profielfoto etc.), dan deel je dit ook met de dienst zelf.

Wat verzamelt WhatsApp nog meer van jou? Het bedrijf verzamelt prestatiegegevens, bijvoorbeeld logbestanden of wanneer de app crasht. WhatsApp verzamelt ook je locatiegegevens, ip-adres en browsergegevens. Gelukkig zijn je WhatsApp berichten veilig. Deze worden niet op de server opgeslagen of bewaard.

Wil je meer verkeer naar je website of bekendheid opbouwen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?

Wat doet WhatsApp met je gegevens?

De hele contactenlijst kan je naam en telefoonnummer en je profielfoto zijn in handen van WhatsApp. Wat doet WhatsApp met je gegevens? Volgens de dienst zelf gebruiken ze de gegevens om de berichtendienst te analyseren en te verbeteren. Ze staan geen advertenties binnen WhatsApp toe. Wel worden je gegevens met de Facebook bedrijvengroep gedeeld. Het is je vast wel eens opgevallen dat je hier regelmatig advertenties voorbij ziet komen. Zijn deze advertentie gebaseerd op jouw WhatsApp gegevens? Dat is niet helemaal duidelijk.

WhatsApp en Facebook ontkoppelen

Wil je niet dat jouw WhatsApp gegevens bij Facebook terecht komt en eventueel gebruikt wordt voor gepersonaliseerde advertenties? Veel mensen kiezen voor WhatsApp en Facebook ontkoppelen. Toch werkt dit niet helemaal: bij het gebruiken van WhatsApp ga je akkoord met de servicevoorwaarden. Helaas kun je hier niks tegen doen, tenzij je het WhatsApp account geheel verwijdert. Er zijn gelukkig wel een aantal andere manieren om WhatsApp de toegang tot jouw gegevens te ontzeggen.

WhatsApp accountinformatie niet delen met Facebook

In 2016 kwam WhatsApp met bijgewerkte servicevoorwaarden en een privacybeleid. Hierin staat dat WhatsApp de accountinformatie deelt met Facebook. Wie akkoord was gegaan, kon dit binnen 30 dagen nog wijzigen. Helaas is dit nu niet meer mogelijk.

WhatsApp geen toegang geven tot contacten (Android en iPhone)

WhatsApp kan moeiteloos herkennen welke contactpersonen gebruik maken van WhatsApp. Hiervoor heeft het toegang nodig tot het adresboek op jouw smartphone. Wil je dit uitschakelen? Houd er dan rekening mee dat de applicatie mogelijk niet goed werkt. Voeg je een nieuwe contactpersoon toe, dan ziet de app deze persoon niet als naam maar als nummer.

WhatsApp geen toegang geven tot contacten werkt op de volgende manier:

  • Open de instellingen app op je telefoon
  • Ga naar het onderdeel apps
  • Selecteer WhatsApp
  • Veeg naar beneden en tik op machtigingen

Je ziet dat WhatsApp toegang wil tot je contactenlijst, foto’s, media, locatie en nog veel meer. Zet de schakelaar bij onderdelen die je uit wilt schakelen op grijs (uit). WhatsApp heeft nu niet langer toegang tot je contactpersonen of andere onderdelen.

Heb je WhatsApp de toegang tot je contacten ontzegt? Open WhatsApp. Je zult zien dat de namen bij de gesprekken zijn verdwenen: er staan nu alleen nog maar telefoonnummers. Dit is een teken dat WhatsApp geen toegang meer heeft tot je contacten.

Koppeling op Facebook verwijderen

In het verleden was het mogelijk om Facebook en WhatsApp met elkaar te koppelen. Misschien staat dit bij jou nog steeds zo ingesteld. Controleer dit op de volgende manier:

  • Ga naar je Facebook profiel
  • Ga naar instellingen
  • Klik of tik op het onderdeel apps
  • Bekijk de websites die gekoppeld zijn aan je Facebookaccount

Tik op het kruisje om deze koppeling te verwijderen. Je kunt ook meerdere of alle koppelingen tegelijk uitschakelen. Vink alle gewenste apps aan en tik op verwijderen. De koppelingen zijn nu verwijderd. Controleer dit altijd nog even.

Geschreven door SEO tekstschrijver, content specialist en social media chick Bianca. Content nodig? Je mag contact opnemen!

Bianca schreef meer dan 25.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.