Welke woorden gebruiken voor SEO?

Goede woorden zijn veel waard, al helemaal wanneer het op SEO aankomt. Gaat het om online schrijven, dan moet je woorden gebruiken die gericht zijn op het publiek. Maar ook op zoekmachines, want die moeten de inhoud van je teksten begrijpen. Is je website geoptimaliseerd voor zoekmachines, dan spreekt deze dezelfde taal als potentiële bezoekers. Daarom is het belangrijk om de juiste woorden voor SEO in te zetten.

Wat is SEO?

SEO is de afkorting van Search Engine Optimization. In het Nederlands wel ook wel zoekmachine optimalisatie. Het bestaat uit een aantal technieken om de website aan de richtlijnen van zoekmachines te laten voldoen.

Toen ik eind jaren 80 met SEO begon, zag dit heel anders uit dan nu. Het was toen vrij normaal om zoveel mogelijk backlinks naar je website te verzamelen. En ook om veel zoektermen in een tekst te stoppen. De zoektermendichtheid lag vaak boven de 5%.

SEO richt zich nu veel meer op kwaliteit. Dit betekent kwalitatieve inhoud, de juiste woorden gebruiken en technische optimalisatie. Daarnaast is het belangrijk om een natuurlijk linkprofiel op te bouwen.

Hoger scoren dan je concurrenten

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Het op de juiste manier implementeren van SEO woorden helpt om je site hoger in zoekmachines te laten scoren. Het is belangrijk om hoger dan je directe concurrenten te scoren, omdat dit meer naamsbekendheid oplevert. Bovendien helpen hoge posities om een goede autoriteit te bouwen. Hierdoor zullen ook andere webpagina’s hoger ranken.

SEO-zoekwoorden zijn de sleutel tot online succes. Wanneer je hoog scoort met woorden die relevant zijn voor jouw branche, trek je het meeste zoekverkeer aan. Hoe meer mensen met je website in aanraking komen, hoe meer je aan autoriteit, naamsbekendheid en vertrouwen opbouwt.

Een lijst met zoekwoorden maken

Elke goede copywriter of SEO tekstschrijver zal beginnen met het maken van een lijst met relevante zoekwoorden. Dit is de eerste en meest belangrijke stap voor zoekmachine optimalisatie. SEO zoekwoorden moeten relevant zijn voor je publiek. Maar ook bij de doelstelling aansluiten.

Veel marketeers maken de fout om slechts eenmalig een zoektermenonderzoek uit te voeren. Hierbij houden ze geen rekening met toekomstige ontwikkelingen. Een andere veel gemaakte fout is alleen zoekwoorden uitkiezen die erg populair zijn. Dit maakt het lastig om op dit soort woorden hoog te scoren.

Daarnaast gebruiken de meeste marketeers en SEO tekstschrijvers de standaard SEO-tools. Een goede marketeer weet dat ruim 40% van de zoektermen niet in een tool voorkomt. En dat er maandelijks ruim 20% nieuwe zoektermen in Google worden ingevoerd. Dit soort woorden vind je niet in een SEO-tool. Voor het vinden van de juiste woorden heb je dus enige creativiteit en inlevingsvermogen nodig.

Zoekmachines belonen website die organisch verkeer trekken

Nog niet overtuigd van het gebruik van woorden voor SEO? Denk dan maar eens over het volgende na. Zoekmachines belonen website die organisch verkeer trekken. Wanneer een webpagina voor een bepaald zoekwoord veel bezoekers aantrekt, concludeert Google dat deze webpagina waardevol is. Oftewel: de webpagina voldoet aan de zoekintentie.

Wanneer een website met verschillende pagina’s verkeer naar zich toe trekt, bouwt deze aan autoriteit op. Google is dol op dit soort websites. Hierdoor zal het nieuwe pagina’s van de website sneller en beter indexeren.

Ik zal het vanuit mijn eigen beleving uitleggen. Toen ik mijn website pas begon, duurde het heel lang voordat nieuwe webpagina’s werden geïndexeerd. Vaak stonden de pagina’s op relevante zoektermen op positie 20 of verder. Geen goede score. Ik begon steeds meer te schrijven, en gebruikte de juiste SEO-woorden. Hierdoor werden meer en meer webpagina’s goed geïndexeerd en op de eerste pagina van Google geplaatst.

Door de jaren heen heb ik hierdoor autoriteit opgebouwd. Wanneer ik nu een webpagina publiceer, duurt het maximaal twee uurtjes voordat deze in Google staat. Meer dan 60% van mijn nieuwe teksten verschijnt ook nog eens op de eerste pagina van de zoekresultaten.

Waarom is het zo belangrijk om hoog te ranken?

Achter SEO gaat best veel psychologie schuil. Het is veel meer dan de juiste woorden gebruiken. Met SEO overtuig je zoekmachines van jouw expertise en betrouwbaarheid. Dan pas word je ook hoger in de organische zoekresultaten geplaatst.

Massa is kassa

Bijna iedereen kent het programma Massa is Kassa. De programmanaam is afgeleid van een uitspraak van miljonair Peter Gillis. “Aan de verkoop van vier frikandellen heb je niets, maar als je er 400.000 verkoopt dan wordt het leuk.”

Dit geldt ook voor SEO. Je kunt dan wel op vier relevante zoektermen hoog scoren, maar wanneer je op 4000 zoektermen scoort, dan wordt het pas interessant.

Bij SEO is het belangrijk dat je op zoektermen scoort die een relatie hebben met je bedrijf. Dat hoeft geen directe relatie te hebben, maar het moet er wel mee samenhangen. Veel websites hebben moeite met het vinden van de juiste woorden voor SEO. Uit angst dat het misgaat wordt er vaak dicht bij de bedrijfsactiviteiten gebleven. Of de dwaling is juist veel te groot. De meeste websites kunnen maar moeilijk een goede balans vinden.

Het zou een beetje gek zijn als een sportartikelen webshop hoog zou scoren op de zoekterm ‘efteling’, dit trekt irrelevant verkeer. Maar wanneer het hoog scoort op ‘5 kg afvallen’ dan heeft dit zeker een relatie met de sportartikelen. Zelfs zoektermen als ‘spierpijn’ of ‘weinig honger’ kunnen nuttig zijn, omdat je bezoekers die hierop zoeken, over kan halen om te gaan sporten. Maar dat wordt een stuk lastiger wanneer iemand op zoek is naar informatie over de Efteling en waarschijnlijk een uitstapje wil maken.

Bij SEO gaat de uitspraak massa is kassa zeker op, maar dan wel op relevante zoektermen. Hoe vaker je onder de aandacht van het publiek komt, hoe meer verkeer je ontvangt. Maar dat niet alleen, wanneer voldoende mensen naar je website klikken bouw je in no-time autoriteit op.

De mensen op je webpagina houden

Daarnaast is het belangrijk om, naast het aantrekken van verkeer, ervoor te zorgen dat mensen op je webpagina blijven. Dit begint met een goede titel. Wanneer de titel weergeeft waar de inhoud over gaat, zijn mensen eerder geneigd om door te lezen.

Het is altijd goed bij het publiek gevoel van verbondenheid en geluk te creëren. Maar ook emotie op te roepen. Dit doe je door het gebruik van krachtige SEO woorden. Denk hierbij aan woorden als ‘stel je voor’ (iets dat ik heel veel gebruik), ‘gedurfd’ of ‘feiten’. Daarnaast zijn er nog veel meer SEO kracht worden zoals voordeel, garantie, deskundig, ijzersterk, geen verplichtingen, permanent, ongelooflijk, hilarisch, interessant, verboden etc. wanneer je dit soort krachtwoorden in je titel en inhoud gebruikt, speel je in op emoties.

Taalfouten versus topposities

Er wordt wel eens gezegd dat je beter foutloze teksten en mooie woorden kunt gebruiken, dan je op SEO woorden te richten. Feitelijk zou het een combinatie van beide moeten zijn. Toch blijven SEO woorden het belangrijkst.

Mensen vertrouwen de zoekresultaten van Google. Stel je voor dat een copywriter met een tekst met drie taalfouten in zijn tekst, bovenaan in Google staat. Terwijl een andere copywriter op positie acht staat. Dit laatste is ook nog goed maar ontvangt veel minder zoekverkeer (minder dan 2%). Terwijl die eerste copywriter met zijn toppositie tot wel 45% van het zoekverkeer aantrekt.

Wanneer gebruikers op het eerste zoekresultaat klikken zien ze de tekst met die drie taalfouten. Je zou denken dat deze mensen niet bij deze copywriter willen bestellen. Toch doen de meeste mensen het wel. Simpelweg omdat ze Google vertrouwen dat deze het beste zoekresultaat laat zien.

En die copywriter die op positie acht staat? Die ontvangt minder dan 2% van het zoekverkeer, en zal zeker af en toe een opdracht binnenkrijgen. Maar nooit zoveel als de copywriter die de toppositie heeft te pakken.

Massa is kassa! Je ziet dit ook wel bij grote webshops. Die hebben voldoende autoriteit opgebouwd, waardoor ze altijd hoog in Google scoren. Zelfs wanneer hun teksten vol taalfouten staan, blijven de webpagina’s hoog scoren en blijven mensen erop af komen. Diezelfde mensen geven ontzettend veel geld in dit soort webshops uit.

SEO woorden: met opzet verkeerd schrijven

Veel copywriters weten niet zo goed hoe ze met samengestelde SEO-woorden om moeten gaan. Bijvoorbeeld de volgende samengestelde woorden:

  • SEO diensten of SEO-diensten
  • Ballet les of balletles
  • Mannen jassen of mannenjassen

Mensen voegen vaak spaties tussen samengestelde woorden. Vroeger was het gebruikelijk om dit over te nemen in je SEO woorden. Tegenwoordig zijn zoekmachines in staat om ballet les als balletles te zien.

Of je het op de juiste wijze schrijft, hangt ook een beetje van de inburgering af. Neem nou SEO copywriter of SEO diensten. SEO is een Engels woord en nog lang niet ingeburgerd. Dit komt omdat het in de dagelijkse taal te weinig voorkomt. Hierdoor zijn we niet gewend aan de juiste schrijfwijze. En Google ook niet. Tekstschrijvers die meegaan in de ‘foute’ schrijfwijze scoren hierdoor ook hoger. Kijk maar eens naar onderstaande afbeelding. De top 5 gebruikt allemaal de foute schrijfwijze.

Dit geldt echter niet voor het woordje balletles. Wanneer je met opzet het SEO woord ‘ballet les’ gebruikt, is het niet zo dat je op deze zoekterm hoger gaat scoren.

Het kan soms lastig zijn om te bepalen of je voor de juiste of foutieve schrijfwijze moet kiezen. Maar dit hoeft niet moeilijk te zijn, want je hoeft je alleen maar af te vragen of een woord of samenstelling is ingeburgerd of niet. Oftewel: wordt het veel in het dagelijks leven gebruikt?

Conclusie: de juiste woorden voor SEO trekken veel verkeer aan

SEO is heel belangrijk voor de omzet van je bedrijf. Wanneer je van jouw website een contentbom maakt, trek je van alle kanten verkeer aan. Het is belangrijk om op zoveel mogelijk relevante zoektermen hoog te scoren. Dit kan alleen wanneer je de juiste SEO-woorden gebruikt.

Blijf dus het idee van ‘massa is kassa’ in je achterhoofd houden wanneer je zoekmachine optimalisatie inzet. Bedenk dat je zonder SEO altijd achter zal blijven op je concurrenten. Mooie woorden kunnen dan wel een goede indruk achtergelaten, maar wanneer je hier geen verkeer mee aantrekt dan zijn het nutteloze mooie woorden. En vaak ook te duur betaalde woorden.

Wil jij ook topposities in Google in andere zoekmachines behalen? Samen met mijn team heb ik in enkele jaren tijd voor meer dan 500 websites geweldige SEO resultaten behaald. Dit doen we altijd tegen scherpe tarieven. Betaal je liever € 200 voor mooie nutteloze woorden, of € 75 voor SEO woorden die hoog in zoekmachines scoren? Dat dus.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven