Website namen: dit is een goede naam voor je site

Bijgewerkt: 19 augustus 2021

Website namen, hoe verzin je ze? Het is vaak lastig om een goede naam voor je site te bedenken. De naam moet namelijk pakkend zijn, verwoorden wat je aanbiedt en ook nog eens goed blijven hangen. Bekijk de beste ideeën met betrekking tot website namen.

Een sterke domeinnaam

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Met website namen bedoel je ook wel domeinnamen. Dit is de URL die je aan een website vasthangt. Via deze URL is de website bereikbaar, bijvoorbeeld www.biancawalraven.nl. Met een sterke domeinnaam val je op tussen je concurrenten.

Toch is het een beetje opletten met het uitkiezen van website namen. Sommige namen mag je absoluut niet gebruiken terwijl andere website namen al bezet zijn.

Website namen die juridisch niet kunnen

In beginsel kun je elke domeinnaam registreren die je wil, zolang deze natuurlijk vrij is. Een domeinnaamhouder kan optreden tegen registratie van bepaalde website namen. Dit mogen ze alleen doen wanneer de domeinnaam bedoeld is om hier voordeel uit te trekken. Maar ook wanneer deze afbreuk doet aan de eerder bestaande domeinnaam.

Dit zelfde geldt voor houders van handelsnamen. Adidas is een handelsnaam. Wanneer jij een domeinnaam registreert met het woord Adidas er in, dan is de kans groot dat de merknaamhouder hiertegen in verweer gaat. Dit kan zelfs in een rechtszaak eindigen. Wees dus een beetje voorzichtig met het registreren van website namen waarin een reeds bestaande handelsnaam voorkomt.

Verzin je een websitenaam, kijk dan eerst of er een soortgelijke websitenaam bestaat. Is dit het geval dan hangt het er vanaf of jullie directe concurrenten zijn. Ajax bijvoorbeeld, waarbij het om een voetbalclub en een schoonmaakmiddel gaat. Deze twee kunnen gewoon naast elkaar bestaan en zijn geen concurrenten van elkaar.

Zo kies je de beste website namen

Laten we de beste website namen verzinnen. Te beginnen met je eigen naam. Want ook je eigen naam kun je als handelsnaam of merknaam gebruiken. Calvin Klein, Bjorn Borg en Bianca Walraven natuurlijk. Wanneer je jouw eigen naam als website naam registreert kan in principe niemand hiertegen in verweer.

Vooral voor bloggers en zzp’ers is het interessant om de eigen naam als website naam te gebruiken. Zo hoef je niet lang na te denken en kom je (meestal) niet in de problemen.

Een website naam gelinkt aan je bedrijfsnaam

Net zo makkelijk is het registreren van een domeinnaam die gelinkt is aan je bedrijfsnaam. Voordat je een bedrijf start en hier de naam van vastlegt is het wel handig om te controleren of de bijpassende domeinnaam beschikbaar is.

Sterke website namen vertellen wat je aanbiedt

Een domeinnaam met je eigen naam of bedrijfsnaam erin is mooi wanneer je naamsbekendheid hebt. Maar het kan natuurlijk ook anders. Sterke websitenamen vertellen wat je aanbiedt. Bijvoorbeeld:

  • Onderwijscoach.nl
  • Dameskleding.nl
  • Schoonheidssalonkeizer.nl

Maar ook wat je bezighoudt:

  • Liefdevoordieren.nl
  • Creatiefmetkurk.nl
  • Gezondeten.nl

Ik heb overigens geen idee of bovenstaande website namen daadwerkelijk bestaan, het gaat hier om voorbeelden.

Deze website namen vind ik écht goed gevonden

Een aantal website namen zijn zo goed dat ze altijd in je hoofd blijven hangen. Omdat ze iets over het bedrijf zeggen of omdat het een naam is die metershoog boven die van andere website namen uitsteekt.

Happyidiots.nl bijvoorbeeld. De naam zegt niets over de dienst die ze aanbieden maar het gaat hier om een online marketingbureau. Het is de naam die blijft hangen. Blauwemonsters.nl is de concurrent met net zo een goede naam. Misschien vind ik deze namen zo goed omdat ik wel van een geintje hou.

Ook goed bedacht: vitatheek.nl. Hier haal je direct het woord vitaal uit. Het zal je dan ook niet verbazen dat het hier om een online drogist gaat.

Slechte bedachte domeinnamen

Je komt natuurlijk ook wel wat slecht bedachte domeinnamen tegen. Zo zag ik de website bonkey.nl voorbijkomen. Ik dacht gelijk dat het iets met bonken te maken had (18+ website), maar het gaat dus om een online drogist. Of flexdog.nl. Je denkt dat je hier hondenartikelen kunt kopen. Niet dus, ze verkopen kinderkleding.

Nu geef ik Flexdog natuurlijk niet helemaal ongelijk, want bij Coolcat denk je wel gelijk aan trendy kleding. Zo zie je maar weer: een website naam moet eerst naamsbekendheid krijgen, anders kunnen er verkeerde gedachten over bestaan.

Wat ik zelf met website namen doe

Ik ben zelf ook wel een ster in het bedenken van goede website namen. Of het nu voor mezelf of voor iemand anders is. Ooit stonden de domeinnamen nieuwspersbericht.nl en proeftekst.nl op mijn naam. Maar ook cryptoxl.nl was een populaire cryptocurrency website. Deze websites zijn verkocht of heb ik laten vervallen. Ik zou zeggen: registreer de domeinnaam als deze nog vrij is. Deze tip krijg je gratis en voor niets.

Momenteel heb ik zes websites met in totaal meer dan 1 miljoen bezoekers per maand. Waarvan vijf met hele sterke website namen. De enige websitenaam die minder sterk is dat is de domeinnaam van de website waarop jij je nu bevindt. Wie gaat er nu op Bianca Walraven zoeken? Jij? Ja dus, want ik ontvang maandelijks toch best wat verkeer op de zoekterm Bianca Walraven. Whats in a name…

En nu vullen die website!

Heb je een goede website naam bedacht en deze ook kunnen registreren? Start met het ontwerpen van je website, dit gaat het eenvoudigst wanneer je gebruik maakt van een gebruiksvriendelijk CMS-systeem. WordPress bijvoorbeeld.

Nu komt het aan op het vullen van je website. Teksten, afbeeldingen, video’s en misschien wel documenten. Die teksten, die verzorg ik. Goed geschreven en ook nog eens zoekmachinevriendelijk. De rest regel jij.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven