Website hoger in zoekmachines (en bovenaan blijven staan)

Bijgewerkt: 19 augustus 2021

Hoe krijg je een website hoger in zoekmachines, vooral wanneer er zoveel  concurrentie is? Vooral in 2021 is het lastig om bovenaan in de zoekresultaten te komen. Sta je hier eindelijk, zak je bij een volgende Google update weer net zo hard weg. Ik laat je zien hoe je jouw website hoger in zoekmachines krijgt en hoe je hier blijft staan.

Gratis verkeer wanneer je bovenaan staat

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


The winner takes it all: wie bovenaan staat ontvangt het meeste verkeer. Wie op nummer één staat ontvangt 25% – 35% van al het verkeer (afhankelijk van de niche). De tweede positie krijgt tussen de 11% en 13% toegewezen. Nummer drie is ook nog niet zo gek, want je ontvangt toch nog tussen de 8% en 10% van al het verkeer.

Slechts 1% van de zoekers klikt op resultaat acht, negen of tien. Sta je op de tweede pagina van de zoekresultaten dan kun je het helemaal vergeten.

Wie bovenaan in de organische zoekresultaten staat ontvangt dus het meeste gratis verkeer. Laat dit nu een goede reden zijn om je website hoger in zoekmachines te krijgen. Maar ja, hoe doe je dat eigenlijk?

Website hoger in zoekmachines met SEO

Er is eigenlijk maar één manier om je website hoger in zoekmachines te krijgen, namelijk met SEO. Dit staat voor zoekmachineoptimalisatie. Nu is SEO tegenwoordig heel wat anders dan pakweg 20 jaar geleden. Ik weet er alles van, want mijn eerste website bouwde ik in 1995. Geloof me, tijden zijn echt veranderd.

Vroeger had je een goed werkende SEO techniek: zoveel mogelijk zoekwoorden in een tekst proppen. Toen dat niet meer werkte gebruikten mensen vaak black hat technieken. Daarna stapten ze over op linkbuilding, vaak tot in den treure toe. Zoekmachines zijn inmiddels zo slim dat ze al die SEO technieken echt wel doorzien. Het draait tegenwoordig allemaal om kwaliteit.

De techniek achter een website

Wil jij je website hoger in zoekmachines krijgen, zorg er dan voor dat deze technisch in orde is. Een website moet mobielvriendelijk zijn. De laadtijd moet goed zijn maar ook is de website in zijn geheel veilig.

Linkbuilding en autoriteit

Een belangrijk onderdeel van SEO is linkbuilding, hoewel dit niet het allerbelangrijkste is. Maar het kan wel degelijk helpen om een linkprofiel op te bouwen. Vooral wanneer je merkt dat je concurrenten hoger in Google staan, ondanks goede content, is er iets mis met je linkprofiel.

Linkbuilding betekent dat je links genereert richting je website. Het is hierbij wel belangrijk dat je links van autoritaire websites krijgt, deze geven een stukje autoriteit aan jou mee. Linkbuilding is een moeilijk onderdeel, wanneer je dit niet goed toepast dan wordt je door zoekmachines afgestraft.

Website hoger in zoekmachines met SEO teksten

Dit is waar het hele internet om draait: content oftewel teksten, afbeeldingen en video’s. Vooral teksten doen het hem, daarom is dit het belangrijkste onderdeel van SEO. Met goed geschreven SEO teksten krijg je de website écht hoger in Google.

Toen ik deze website opstartte heb ik een wedstrijdje gedaan met een SEO specialist die ook net startte. Hij was van mening dat het allemaal om linkbuilding draaide, ik hield me vast aan SEO teksten. We zouden wel zien wie na een half jaar hoger in Google zou staan. Je voelt hem vast al aankomen, maar met mijn SEO teksten won ik het van linkbuilding.

Hiermee zeg ik niet dat je alleen SEO teksten moet plaatsen want zoekmachine optimalisatie is echt een combinatie van meerdere technieken.

Hoe werkt dat met SEO teksten?

Ik zie het echt veel voorbijkomen, online marketingbureaus en tekstschrijvers die er alles aan doen om hoog in Google te staan. Maar waarbij dit niet lukt. Simpelweg omdat er geen goede SEO teksten op de website staan.

Oh ja hoor, ik heb zeker een aantal online marketingbureaus geholpen met een hogere positie. Mijn SEO teksten staan op hun website, waardoor de website hoger in zoekmachines staat. Oneerlijk? Nee, een SEO specialist is goed met linkbuilding en technische optimalisatie maar vaak minder goed in tekstschrijven.

Wat is het geheim achter SEO teksten? Een goede opbouw en structuur maar ook belangrijke zoektermen. Dit zijn de zoektermen waarop je gevonden wil worden. Zo begrijpen zoekmachines beter waar de website over gaat.

Website hoger in zoekmachines zonder SEO teksten

Kun je een website hoger in Google of andere zoekmachines krijgen zonder SEO teksten? Dit lukt alleen wanneer er totaal geen concurrentie is. Dus op zoekwoorden met weinig zoekvolume. Waarbij je ook nog eens geen online concurrenten hebt.

Omdat tegenwoordig op alles concurrentie is kom je er niet meer zonder SEO teksten. Want ook een zoekterm met een maandelijks zoekvolume van 10 betekent concurrentie, hoe licht deze ook is.

Stampen stampen stampen met die teksten

Vroeger toen er nog geen drempels waren stampte je zoveel mogelijk zoekwoorden in een tekst. Nu stamp je zoveel mogelijk teksten op je website. Natuurlijk hoef je er geen 10 per dag te plaatsen, maar regelmatig nieuwe content helpt je website hoger in zoekmachines te krijgen. Dit komt omdat zoekmachines voorkeur hebben voor actieve websites. Die blijven ook bovenaan in zoekmachines staan.

Kijk maar eens naar nieuwswebsites, die dagelijks 5-15 nieuwe berichten plaatsen. Die hebben zoveel content dat ze al snel bovenaan in Google staan. Wil jij dit ook, dan ga je het echt niet redden met één tekst per maand. De boodschap is dan ook: stampen met die teksten. Maar natuurlijk wel teksten van hoge kwaliteit. Anders kun je het alsnog vergeten.

Overtuigd van deze methode om hoger in zoekmachines te komen? Laten we nu beginnen met de eerste SEO teksten. Vraag vrijblijvend de tarievenkaart aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven