Website design: inspiratie om op te doen

Bijgewerkt: 16 november 2022

Vroeger was het erg lastig om een mooie website in elkaar te knutselen. Met de komst van het CMS (Content Manegment System) is dit verleden tijd. Bijna iedereen kan een website maken en onderhouden.

Vooral WordPress is in de basis vrij makkelijk. Het design kies je aan de hand van een thema. Maar wanneer je het website design net wat anders wil, dan heb je toch wat kennis omtrent programmeren nodig.

Bijna iedereen zal in het begin kiezen voor het zelf ontwerpen van een website. Maar na verschillende pogingen kom je er achter dat je dit toch beter aan een webdesigner over kunt laten. Wat kun je precies verwachten? Hieronder vind je wat website design inspiratie.

Wix om een website eenvoudig te ontwerpen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wanneer je niet zoveel kennis hebt van programmeren, dan is Wix een aanrader. Je ontwerpt websites in een handomdraai, zonder dat het je moeite kost. Velen krijgen het voor elkaar om binnen enkele minuten een website online te plaatsen.

Met de Wix tool hoef je alleen maar de juiste elementen of blokken naar de pagina te slepen. Hartstikke praktisch, maar dit heeft ook wat nadelen. Je zit namelijk aan wat beperkingen vast. Zo wordt het lastig om css-codes toe te voegen en HTML aan te passen.

Bovendien is deze tool niet gratis. Tenminste, wanneer je een mooie website wil. Want wanneer je de gratis versie kiest dan plaatst Wix hinderlijke advertenties op je site. Hiermee kom je helaas niet professioneel over.

Website design met WordPress

Wanneer je voor een mooi website design gaat, dan zou je zeker voor WordPress moeten kiezen. Het is gebruiksvriendelijk, vraagt weinig onderhoud en je kunt zelfs meerdere gebruikers toevoegen. Zo kun je met verschillende personen aan de website werken en deze onderhouden.

Een design kies je aan de hand van een thema. Zorg dat WordPress op je domein geïnstalleerd is. Log in en ga vervolgens binnen het menu naar Weergave > Thema’s. Als het goed is zie je minimaal één thema dat al geïnstalleerd staat. Wil je een nieuw thema, dan kies je voor ‘nieuw.

Je hebt keuze uit honderden thema’s. Je kunt zelfs een premium thema installeren, maar hiervoor moet je wel betalen. Het premium thema schaf je vaak via een andere website aan.

Installeer het thema van je keuze en activeer dit. Je zal zien dat je website nu een geheel ander uiterlijk krijgt.

Website design inspiratie

Weet je niet waar je voor moet kiezen? Het is aan te raden om bij het website design rekening te houden met:

Prestaties

Sommige thema’s of elementen zorgen voor vertraging van de website. Test na het installeren van een thema altijd of de website snel genoeg laadt.

Ontwerp

Het ontwerp moet bij je branche of niche passen. Je moet het zelf mooi vinden maar vooral de doelgroep moet er blij van worden. Houd het altijd in je achterhoofd wat je bouwt een website voor de doelgroep, niet voor jezelf.

Gebruiksgemak

Sommige thema’s of designs zitten ingewikkeld in elkaar. Wanneer je zelf onderhoud aan de website pleegt dan is het lastig om aanpassingen te doen. Kies daarom voor een thema dat vooral gebruiksvriendelijk is. Niet alleen voor jezelf maar natuurlijk ook voor de bezoeker, want deze moet zijn weg op de website makkelijk kunnen vinden.

Hieronder vind je enkele voorbeelden met betrekking tot webdesign. Kijk maar eens wat jou aanspreekt en denk goed na of het publiek hier hetzelfde over denkt.

Denk na over de content op je site

Zoek je naar inspiratie met betrekking tot webdesign, denk dan vooral over de content na. Ga je blogs en artikelen plaatsen, afbeeldingen of zal de content voornamelijk uit video’s bestaan? Misschien wil je dat gebruikers reacties achter kunnen laten. Of dat ze een specifieke actie op je site uitvoeren.

Doe onderzoek naar de doelgroep

Het is niet zo praktisch om een website met bewegende plaatjes en grappige geluidjes te maken wanneer deze voor een oudere doelgroep bestemd is. Zoiets zou beter bij een website voor kinderen passen.

Bedenk altijd voor wie de website bedoeld is. Je zult dus een duidelijk beeld moeten krijgen van het publiek en dan met name de doelgroep. Verdiep je ook eens in de ideale klant, want die gaat uiteindelijk voor omzet voor je bedrijf zorgen. Juist die klant moet zich op je website thuisvoelen.

Wat je met de website wil bereiken

Dan gaat het ook nog om de doelstelling. Wil je bezoekers amuseren met informatieve blogs, is het de bedoeling dat ze zich voor een nieuwsbrief inschrijven of een offerte aanvragen? Misschien wil je juist dat ze producten kopen of zich inschrijven voor een cursus of opleiding.

Sta stil bij de doelstelling van je website, want het bepaalt uiteindelijk hoe de gehele site eruit komt te zien.

Kijk ook eens bij je concurrenten

Het loont altijd om te kijken hoe je concurrenten hun website hebben ingericht. Daarnaast is het ook praktisch om te kijken hoe populair hun website is. Bijvoorbeeld op welke zoektermen ze scoren maar vooral of ze naamsbekendheid hebben opgebouwd.

Wanneer een website meer dan vijf jaar bestaat en nog steeds maximaal 200 bezoekers per dag trekt, dan kun je ervan uitgaan dat er iets mis is met deze site. Waarschijnlijk is de site niet SEO geoptimaliseerd, of spreekt het design niet aan. Allemaal redenen waarom er geen bezoekers op de site terechtkomen of dat mensen niet meer terug willen komen.

Van concurrenten kun je veel leren. Kijk welk design de meest succesvolle concurrenten gebruiken. Maar kijk ook voor welk webdesign de onsuccesvolle concurrenten hebben gekozen. Trek je er zelf je lessen uit.

Een website laten maken

Vind je het lastig om het website design te bepalen of de site in te richten? Laat een professionele website maken. Onze webdesigner gaat graag voor je aan de slag. Vooraf bespreken we je wensen en ideeën. Neem contact op en vraag naar de mogelijkheden.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven