Webshop beginnen, maar waarin? Een aantal ideeën!

Bijgewerkt: 28 februari 2023

In het derde kwartaal van 2022 telt Nederland iets meer dan 80.000 webwinkels. De groeiende populatie heeft te maken met het gemak van online ondernemen. Daar komt nog bij dat steeds meer mensen online winkelen, waardoor de vraag naar goede webshops toeneemt.

Je wil een webshop beginnen, maar waarin? Er zijn al ontzettend veel online kledingshops, en ook al meer dan voldoende speelgoedwebshops. Dacht je het met de verkoop van smartphones te gaan redden? Ook hier is ontzettend veel concurrentie in. In dit artikel vind je enkele vernieuwende ideeën met betrekking tot een webshop beginnen.

Duurzame producten

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Het is niemand ontgaan dat het slecht met het milieu en de toekomst van de aarde gaat. Gelukkig staan veel mensen hierbij stil en zoeken ze naar manieren om de aarde en toekomstige generaties te redden. Bijvoorbeeld het gebruik van duurzame energie, maar ook duurzame producten.

Denk hierbij aan milieuvriendelijke producten zoals bamboe tandenborstels, apparaten met zonnepanelen, herbruikbare rietjes, rvs-broodtrommels of duurzame shampoos. Dat soort producten gaan als warme broodjes over de digitale toonbank.

Een webshop in auto-onderdelen

Begin altijd een webshop met artikelen waar je affiniteit mee hebt. Je wil niet iets verkopen waar je eigenlijk een hekel aan hebt, of waar je kennis niet ligt. Heb je affiniteit met de autobranche of vind je het leuk om je auto te pimpen? Denk dan eens aan een webshop in auto-onderdelen.

Hierbij heb je keuze uit een webshop voor garagehouders/monteurs of voor particulieren. In het eerste geval verkoop je auto-onderdelen die veel geavanceerder zijn en van een hoge kwaliteit. Particulieren kijken voornamelijk naar de prijs, en zoeken naar manieren om hun auto beter, sneller en leuker te maken. Dan kies je automatisch een ander assortiment.

Gereedschap verkopen

Probeer tegenwoordig maar eens een goedkope klusser in te huren, dat is bijna niet te doen. Klusbedrijven en bouwbedrijven zijn zo duur dat mensen een klus of verbouwing liever zelf uitvoeren. Hier is verschillend maar vooral ook goed gereedschap voor nodig.

Sinds de coronacrisis is de vraag naar gereedschap gestegen. Dit zal in de toekomst alleen maar toenemen, want door de hoge inflatie besteden we werkzaamheden liever niet uit. Alles zelf doen, dus webshops met gereedschap zijn meer dan welkom.

Digitale kunst en NFT’s

Heb je wel eens gehoord van digitale kunst? Denk hierbij aan afbeeldingen, illustraties, GIF’jes of video’s. Digitale kunst is sinds 2021 de trend. Wat ook een trend is: NFT’s. Dit zijn digitale tokens die gelijk staan aan een kunstwerk. Maar het token kan ook gelijk staan aan een tekst of een domeinnaam.

Kijk eens op de website artleader.com, een goed voorbeeld van een webshop in digitale kunst. Haal hier je inspiratie uit.

Beamers of videoprojector

Steeds meer mensen schaffen een beamer aan. Hiermee creëer je een thuisbioscoop. Het is zelfs mogelijk om vanaf de smartphone een film of diavoorstelling te projecteren. Je hebt verschillende kwaliteiten beamers. Mensen zijn voornamelijk op zoek naar een hoge kwaliteit tegen een goede prijs.

Twijfel je waar je een webshop in moet beginnen? Denk dan zeker eens aan dit soort videoprojectors. Zorg dat je hierin gespecialiseerd raakt, zodat mensen je vertrouwen.

Keukendoeken en handdoeken

Er zijn van die items die nooit uit het huishouden zullen verdwijnen. Iedereen heeft keukendoeken en handdoeken nodig. Het is waar dat je die overal kunt kopen, van de huishoudzaak tot de Action, Zeeman en soms zelfs in supermarkten of bouwmarkten.

Je kunt dus niet met de standaard keukendoeken en handdoeken aankomen. Je zult een specialisme moeten hebben zoals de goedkoopste keukendoeken, de leukste kleurtjes, de hoogste kwaliteit of handdoeken die direct en gegarandeerd drogen.

Pennen en potloden

Door digitalisering raakt de pen naar de achtergrond. Maar ondertussen hebben we wel behoefte aan een hobby, even weg van de beeldschermen. Pennen en potloden zijn ideaal voor het uitvoeren van verschillende hobby’s. Bijvoorbeeld kleuren en tekenen, schrijven maar ook technisch tekenen of het maken van grafieken.

Er zijn maar weinig webshops die zich alleen maar op pennen en potloden richten. Wanneer je hier een webshop in opent en een groot assortiment hebt dan gaan mensen je geweldig vinden.

Ouderwetse navigatiesystemen

Oké, tegenwoordig gebruiken veel mensen Google Maps om te navigeren. Dit is een zeer goed werkend navigatiesysteem, betrouwbaar en nauwkeurig. Maar er zijn nog steeds veel mensen die liever een ander navigatiesysteem in de auto of fiets hebben. Daarnaast heb je navigatiesystemen voor om de pols.

Denk eens na over een webshop beginnen in navigatiesystemen. Van die ouderwetse dingen voor in de auto tot de meest moderne systemen. Vergeet ook zeker niet de andere navigatiesystemen voor op de motor, scooter, fiets, het paard en de wandelaar of hardloper. Denk ook aan de trackers voor huisdieren, daar is best wel vraag naar.

Gemiddelde omzet van een webshop

De meeste webshops draaien een jaarlijkse omzet die tussen de € 25.000 en € 300.000 per jaar ligt. Hier moet wel bij gezegd worden dat de meeste webshops onder de € 30.000 per jaar aan omzet halen. De gemiddelde kleine webwinkel komt zelfs niet boven de € 10.000 uit.

Omgerekend betekent dit dat ruim 80% van de webshopeigenaren geen model inkomen verdient. Wil je een webshop beginnen, denk dan heel goed na wat het assortiment gaat worden. Die keuze kan je omzet maken of breken.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven