Webmaster betekenis

Bijgewerkt: 15 augustus 2021

Een webmaster, je komt het overal tegen. Maar wat is de webmaster betekenis? Wat doet zo iemand en wat is bijvoorbeeld het salaris van een webmaster? In dit blogartikel vind je heel veel informatie over webmasters.

Synoniem voor webmaster

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een andere benaming voor webmaster is webmeester of websitebeheerder. Meervoud van webmaster = webmasters.

Webmaster betekenis

De webmaster betekenis is eenvoudig: een webmaster is iemand die een website beheert. Maar het kan natuurlijk ook om het beheer van meerdere websites gaan. Een webmaster is vaak ook de eigenaar van een website maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

Dit zijn de werkzaamheden

Een webmaster beheert een of meerdere websites. Dit betekent dat je verantwoordelijk bent voor het creëren, aanpassen en up to date houden van een website. Dit betreft niet alleen content (inhoud) maar ook technische aanpassingen.

Verder bestaan de werkzaamheden van een webmaster uit SEO (zoekmachine optimalisatie) en soms ook SEA (adverteren in zoekmachines). Het is echter ook mogelijk dat deze diensten worden uitbesteed.

Opleidingsniveau van de webmaster

Wie als webmaster aan de slag gaat hoeft niet altijd een opleiding hebben gevolgd. Zoals eerder gezegd is een webmaster vaak de eigenaar van een website. In dit geval heb je het beheer in eigen handen. Met de CMS-systemen zoals WordPress is het vrij eenvoudig om zelf een website te beheren.

Een webmaster in loondienst heeft een opleidingsniveau MBO, HBO of WO. Dankzij het groeiende internet, waarbij steeds meer bedrijven zich via een website profileren, is er ook veel vraag naar webmasters.

Webmaster salaris

Wat verdient een webmaster? De meeste webmasters werken voor zichzelf. Ze hebben een eigen website (of meerdere) in de vorm van een webshop of affiliate website. Maar ook een bedrijfswebsite valt onder het eigen beheer van de webmaster. Hierdoor behoort de functie webmaster niet altijd tot de hoofdwerkzaamheden.

Webmasters die een passief inkomen uit hun website halen verdienen hier maandelijks tussen de € 100 en meer dan € 5000 mee. Dit is erg wisselend maar dit komt omdat de hoogte van het passief inkomen vooral van het succes afhangt.

Het webmaster salaris van iemand die in loondienst werkt ligt ergens tussen de € 10 en € 15 per uur. Iemand die zijn diensten als webmaster aanbiedt verdient gemiddeld tussen de € 15 en € 25 per uur. Het is misschien geen baan waar je rijk van wordt. Maar wel een waar je veel voldoening uit haalt, dat is natuurlijk ook veel waard.

Webmaster worden? Hier zijn opleidingen voor!

Met een webmaster opleiding leer je alles over de werkzaamheden van webmasters. Heb je hier eigenlijk wel een opleiding voor nodig? De meeste webmasters zijn onopgeleid, het gaat hier om internet ondernemers met een of meerdere eigen websites.

Wanneer je in dienst bent van een bedrijf en de website van dit bedrijf beheert dan is het natuurlijk wel praktisch dat je weet waar je mee bezig bent. Er is geen officiële webmaster opleiding die je via een school volgt. Maar er zijn wel cursussen die alles over de werkzaamheden van een webmaster behandelen. De cursus omvat het opzetten van een website (eenvoudig of complex), gebruik van HTML en CSS maar ook het toevoegen, bewerken of verwijderen van content.

Binnen de webmaster opleiding wordt er ook aandacht besteed aan optimalisatie van een website, het verkeer meten en hoe het met conversie zit.

Webmaster tools

Je kent nu de webmaster betekenis en wat zo iemand doet. Een webmaster maakt veel gebruik van webmaster tools. Deze maken het werk van een webmaster een stuk eenvoudiger. Een bekende tool is Google search console. Hiermee houd je het zoekverkeer en prestaties van websites bij. Maar alleen wanneer het om eigen websites gaat. De webmaster moet namelijk verifiëren dat deze eigenaar is, dit gebeurt middels een code of document.

Google search console is ook handig voor het doorgeven van nieuwe pagina’s of een sitemap. Of om oude pagina’s uit de indexering te halen, tijdelijk of permanent.

Andere webmaster tools richten zich op het vinden van relevante of het meten van zoekverkeer. Voor dit laatste wordt veel gebruik gemaakt van Google Analytics. Veel webmaster tools zijn gratis te gebruiken. Wanneer je op zoek bent naar relevante en populaire zoekwoorden dan moet je hier soms voor betalen. Dit soort webmaster tools zijn dan voornamelijk interessant voor grote online marketingbureaus.

Hulp voor de webmaster

Een webmaster heeft als belangrijke taak: het toevoegen van nieuwe content. Vaak bestaat deze content uit teksten. SEO teksten hebben de voorkeur, deze zijn goed vindbaar in zoekmachines. Je kunt van een webmaster niet verwachten dat deze alle teksten zelf schrijft. Daarom is er hulp voor de webmaster: de SEO tekstschrijver.

Ik werk regelmatig samen met verschillende webmasters met als doel: de website beter vindbaar maken in de zoekmachines. Maar ook het verhogen van de conversie. Ben je webmaster en heb je op het gebied van teksten hulp nodig? Neem gerust contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven