Wat zijn wireframes en hoe gebruik je ze?

Bijgewerkt: 6 december 2022

Bij de bouw van een website speelt een wireframe een belangrijke rol. Dit is een blauwdruk of een schema dat helpt bij het ontwerpen van de website. Deze ontwerpen (wireframes) zijn onmisbaar, want het helpt om te bepalen hoe een website er op verschillende schermen uit komt te zien.

Wireframes worden ingezet bij het vastleggen van een interfacestructuur, navigatiestructuur en de daadwerkelijke inhoud van de website. Op deze manier ontstaat er een gebruiksvriendelijke site of webshop.

Waarom wireframes zo belangrijk zijn

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een wireframe ontwerp ziet er in de basis vrij eenvoudig uit. Het wordt meestal gemaakt in grijstinten, zwart en wit. Soms worden er ook blauwtinten gebruikt. Het komt zelden voor dat er verschillende kleuren worden ingezet, want dit leidt de aandacht van de ontwikkelaar of websitebouwer af. Het is belangrijk dat deze zich op de functionaliteit en ook op de gebruikservaring van bezoekers richt.

In de basis zien wireframes er dus zeer eenvoudig uit, maar hebben wel een duidelijke doelstelling. Het belangrijkste is dat er ruimte overblijft voor nieuwe ideeën en verbeteringen.

Gebruik je GEEN wireframe bij het bouwen van een nieuwe website? Kijk er niet vreemd van op wanneer het uiteindelijke ontwerp er anders uitziet dan je in gedachten had. Of misschien helemaal niet zo gebruiksvriendelijk is.

Middels een wireframe ontstaat er een goede communicatie binnen het ontwikkelteam. Het werkt vooral tijd- en kostenbesparend omdat de bedoeling vooraf duidelijk is, waardoor dit de kans op fouten minimaliseert.

De drie voordelen van een wireframe

Een wireframe is behulpzaam bij het maken van een website of webshop. Niet alleen voor beginnende webdesigners maar elke webbouwer, dus ook de meest ervaren personen. Dit zijn de drie voordelen van wireframes:

  1. Tonen waar de informatie gepresenteerd wordt

Dankzij dit hulpmiddel is het voor de webdesigner duidelijk waar alle informatie komt te staan. Maar ook wat de belangrijkste informatie is, want die moet bovenaan. Zo kan er geen onduidelijkheid over de indeling ontstaan.

  • De interactie tussen de gebruiker en de interface

Hoe gaat de bezoeker met de website om? Met behulp van een wireframe is veel duidelijker hoe bezoekers op de website zouden reageren. Zien ze knoppen wel staan, hoe gaan ze met het menu om en staan afbeeldingen op de juiste plek?

  • Effectieve en leesbare inhoud maken

Soms blijkt de inhoud toch niet zo makkelijk leesbaar te zijn. Bijvoorbeeld omdat de inhoud verspringt, te lang of juist te kort is. Of omdat afbeeldingen voor een te grote afleiding zorgen. Een wireframe helpt begrijpen of de inhoud effectief en goed leesbaar is.

Dit is niet het definitieve ontwerp

Het is heel belangrijk om te weten dat wireframes niet voor definitieve ontwerpen staan. Het is echt bedoeld voor het maken van de website, zodat dit proces veel makkelijker en sneller verloopt. Dit betekent dat het ontwerp uiteindelijk nog kan worden aangepast. Hij zou dus zomaar af kunnen wijken van het wireframe.

Overigens moeten aanpassingen altijd in overleg worden uitgevoerd. Hiervoor neemt de webdesigner contact op met de opdrachtgever. In dit geval zijn er twee mogelijkheden. Ten eerste kan het wireframe veranderd worden, of de webdesigner past deze aanpassingen rechtstreeks op de website toe.

Is wireframing UX of UI?

Wireframes zijn aan het begin van de ontwerpfase ontzettend belangrijk. Het is de blauwdruk van de website. Sommige webbouwers vragen zich af of wireframe UX of UI is. Laten we eens gaan kijken naar het verschil tussen deze twee.

Een UX-design is gericht op een hoge gebruikerservaring. Het gaat om de ervaring die een gebruiker heeft wanneer hij op de website terechtkomt. Hierbij wordt rekening gehouden met de voorkeuren van websitebezoekers.

Bij een UI-design gaat het eigenlijk om branding. Een UI designer zal zich dan ook voornamelijk op het grafisch ontwerp richten.

Is wireframe UX of UI? Het antwoord ligt ergens in het midden, want beide designs moeten zo goed mogelijk naar voren komen. Oftewel: de bezoeker moet een geweldige ervaring hebben waardoor hij iets koopt of graag op de website terugkomt. Maar ook de naam van het bedrijf, het merk op de website onthoudt. Daarom bestaat een wireframe uit het beste van deze twee.

Welke tool geschikt is voor wireframing

Er zijn verschillende tools beschikbaar voor het maken van wireframes. Dit soort tools zijn erg handig wanneer je niet voor verrassingen wil komen te staan. Want gewoon een website bouwen zonder vooropgezet plan, kan tot teleurstelling leiden.

Een website wireframe tool is voor veel webbouwers of webdesigners onmisbaar. Het wordt ook door webontwikkelaars gebruikt. Dit zijn enkele goede tools:

  • Lucidchart
  • Moqups
  • InVision

Een dergelijke tool begint vanaf € 10 per maand. Wanneer meerdere gebruikers erop zitten dan is dit mogelijk vanaf € 20 per maand. Hoeveel je exact betaalt hangt natuurlijk van de tool af.

Een wireframe laten maken

Wil je een website of applicatie bouwen, maar wel aan de hand van een vooropgezet plan? Een wireframe laten maken is dan een goed idee. Meestal is het praktisch om dit via een van de bestaande tools te doen. Maar er zijn ook bedrijven of ontwikkelaars die dit voor je uit handen nemen.

Wanneer je een wireframe laat maken ben je wel wat duurder uit wanneer je zelf een tool gebruikt. Ondanks dat een tool geld kost. Maar let op, want er zijn hier en daar ook gratis wireframe creators. De mogelijkheden zijn misschien wat beperkter, maar voor eenmalig gebruik is dit helemaal niet erg. Kijk dus wat de goedkoopste en beste oplossing voor je situatie is.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven