Wat kost een zoekwoorden onderzoek? Alle prijzen op een rij

Bijgewerkt: 15 augustus 2021

Inzicht in de zoektermen: altijd handig.  Wat kost een zoekwoorden onderzoek? Nog belangrijker: hoe vind je zoekwoorden die je concurrent nog niet gebruikt? In dit artikel vind je antwoord op deze en andere vragen.

Wat zijn zoekwoorden?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


De een noemt het zoekwoorden, de andere zoektermen of sleutelwoorden. Weet je al wat zoekwoorden zijn? Dit zijn woorden of een combinatie van woorden die zoekmachinegebruikers intypen. Zoekmachines gaan vervolgens op zoek naar resultaten die met dit zoekwoord overeenkomen. Met een juist gebruik van zoekwoorden in een tekst word je beter gevonden.

Het is vaak heel lastig om met een enkel zoekwoord bovenaan in Google te verschijnen. Dit komt omdat de concurrentie te groot is. Met een combinatie van meerdere zoekwoorden wordt het al een stuk gemakkelijker.

Het gebruik van zoekwoorden verandert

De manier waarop we internet gebruiken verandert snel. Vroeger typten we een enkel zoekwoord in Google in. Met spraakgestuurde opdrachten zoeken we op hele zinnen. Dit zal de komende tijd alleen maar toenemen.

De slimme webmaster richt zich dus op longtail zoekwoorden: dit zijn zoektermen met 3 of meer woorden. Wat kost een zoekwoordenonderzoek dan? Nog even geduld, dat lees je hieronder.

Hoe vind ik zoekwoorden die niemand gebruikt?

Het is haast onmogelijk om zoekwoorden te vinden die niemand anders gebruikt. Wel kun je voor zoektermen met een laag concurrentieniveau gaan. Veel websites richtten zich alleen op shorttail zoekwoorden met een hoog zoekvolume. Vaak valt hier niet tegen op te boksen: het zijn grote bedrijven met veel budget die bovenaan staan.

Met zoekwoorden met een laag zoekvolume óf longtail zoekwoorden sta je sneller bovenaan, maar hoe vind je die?

Dit kan met verschillende tools waaronder de Google keyword planner of andere hulpprogramma’s.

Wat kost een zoekwoordenonderzoek?

De belangrijkste vraag van vandaag: wat kost een zoekwoordenonderzoek? Het antwoord: van gratis tot meer dan €300.

Wist je dat je voor een zoekwoordenonderzoek helemaal niet hoeft te betalen? Dit is iets dat je heel goed zelf kunt doen. Je hebt namelijk, in tegenstelling tot tekstschrijven, geen ‘feeling’ voor een zoekwoordenonderzoek nodig. Het is hetzelfde als de afwas doen. Het kost ook nog eens weinig tijd, zolang je je weg maar weet te vinden.

Hieronder wat prijzen van marketingbureaus of SEO tekstschrijvers, te beginnen met de duurste.

  • €350
  • vanaf €200
  • €42,50

Je ziet dat de tarieven enorm uiteenlopen. Sommige aanbieders vermelden geen tarieven op hun website. Dat kan je natuurlijk altijd op vragen.

Waarschijnlijk doe ik mezelf de das om en kan ik flink verdienen aan zoekwoorden onderzoeken, maar waarom zou ik? Ik bespaar je geld en leg je uit hoe het werkt. Eerlijkheid duurt nog altijd het langst.

Heb je echter geen tijd voor een zoekwoordenonderzoek, neem dan contact op. Tegen een reëel tarief is dit mogelijk, inclusief rapportage. Wist je trouwens dat ik op het gebied van een zoekwoordenonderzoek een hele interessante aanbieding heb? Lees maar snel verder.

Kosten zoekwoordenonderzoek zit bij de tekst inbegrepen

Ik voer voor opdrachtgevers soms een zoekwoordenonderzoek uit. Dit zit echter bij de prijs van teksten inbegrepen. Het gaat hier om een eenvoudig onderzoek dus zonder rapportage. De uitkomst van het onderzoek wordt gebruikt voor het schrijven van SEO teksten. Dus: bij de prijs van een SEO tekst zit altijd dat eenvoudig onderzoek inbegrepen.

Eigenlijk kost een zoekwoorden onderzoek niet zoveel moeite. Als jij je hierin verdiept kost het je ook geen moeite en kom je erachter dat het slechts 5 minuten werk is (eenvoudig onderzoek). Die rapportage maken? Een kwestie van data exporteren.

Zoekwoordenonderzoek: zo doe je dat

Iedereen kan zich aanmelden bij de zoekwoordenplanner van Google. Het belangrijkste is om uit te zoeken met welke zoekwoorden je de concurrenten verslaat. Dit zijn zoektermen met maandelijks veel zoekopdrachten en een lagere concurrentie.

Gebruik je gezond verstand. Verplaats je in de zoekmachinegebruiker en bedenk op welke zoektermen deze zal zoeken. Voer je een zoekwoord in de zoekwoordenplanner in, dan ontvang je vanzelf zoekwoord ideeën. Binnen 5 minuten geregeld, waarom zou je hier €300 voor betalen?

Misschien moet ik hier toch maar veel geld voor gaan vragen, dit is wel erg gemakkelijk verdiend! ?

SEO tekstschrijver inhuren

Een SEO tekstschrijver inhuren inclusief zoekwoordenonderzoek? Betaal niet te veel, dat is nergens voor nodig. Als SEO tekstschrijver weet ik de juiste zoektermen te vinden, afgestemd op jouw website.

Mijn werkwijze? Je levert het onderwerp of de gewenste zoekwoorden aan, maar je kunt het ook geheel aan mij overlaten. Het is maar net wat je wensen zijn en die kunnen vooraf zeker bespreekbaar maken.

Wil je een los zoekwoordenonderzoek zonder SEO teksten? Dit is mogelijk, hoewel het niet mijn hoofddoel is. Misschien dat ik in de toekomst hier ook geld aan gaan verdienen, maar vooralsnog vind ik het prettiger om wel goed geschreven SEO teksten te leveren.

Neem contact op en we bespreken alle zaken omtrent SEO teksten.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven