Wat kost het laten maken van een website?

Bijgewerkt: 18 augustus 2021

Met een website werk je aan je online vindbaarheid. Wat kost het laten maken van een website? Van spotgoedkoop tot peperduur, hier zit veel prijsverschil in. Het belangrijkste is de kwaliteit. Bekijk wat het laten maken van een website kost.

Bedrijven zonder website

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


In 2016 vond tweederde van de bedrijven het nog niet nodig om een website te hebben. Tegenwoordig zijn er een stuk meer bedrijven met een bedrijfswebsite. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat je altijd een website nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld een lokale slagerij of bakkerij, dan weten de mensen je wel te vinden. Ze gaan echt niet op je website kijken welke producten je verkoopt.

Ditzelfde geldt voor de schoenmaker. Of voor de dierenoppas. Vaak zijn mensen met dit beroep op social media actief, waardoor volgers en geïnteresseerden op de hoogte blijven.

Sommige bedrijven of ondernemers kunnen niet zonder website. De tekstschrijver natuurlijk, maar ook de websitebouwer. Daarnaast alle bedrijven die een dienst aanbieden en natuurlijk webwinkels.

Wat kost het laten maken van een website? De basis website

Een website kun je zo duur maken als je wil. Bij sommigen ben je voor € 50 klaar, bij anderen betaal je meer dan € 1000. Wat kost het laten maken van een website wanneer je voor een eenvoudig design en een aantal pagina’s gaat? Dit noem ik ook wel de basis website, geschikt voor startende ondernemers en kleine webwinkels.

Het goedkoopst is een website zelf maken. Dit kan heel goed met WordPress, het meest gebruikte CMS systeem. Op het internet vind je genoeg handleidingen om met WordPress aan de slag te gaan. Gemiddeld ben je tussen de € 30 en € 100 kwijt. Dit zijn de kosten voor het opzetten van de website maar eventueel ook een premium template.

Laat een student je website maken

Ga je voor de goedkoopste optie zonder dat je hier zelf iets voor hoeft te doen, dan ben je bij een student goed af. Er zijn namelijk heel veel student- of aankomende webdesigners die hun diensten tegen lage prijzen aanbieden. Voor €100 tot €500 ben je klaar.

Voordeel is dat het je weinig kost en dat de student snel aan de slag kan. Vaak zitten er ook best goede ontwerpen tussen. Nadeel kan zijn dat je niet tevreden bent en de student niet verder wil werken. Of dat achteraf toch iets niet klopt, waarbij je achter het net vist.

Hoe dan ook: een student webdesigner is een goede keus wanneer je een basic website tegen een lage prijs wil. Hierbij help je de student ook nog eens met het ontwikkelen van zijn vaardigheden. Wie weet is net die ene student later uitgegroeid tot de meest bekende websitebouwer van Nederland. En jij hebt hem daarbij geholpen. Ik bedoel maar.

Gemiddelde prijzen van webdesigners

Wat kost het laten maken van een website wanneer je voor de gemiddelde webdesigner of websitebouwer gaat? Om hier achter te komen moet je verschillende prijzen of tarieven met elkaar vergelijken.

Je moet eerst weten wat een goede website is en hoeveel tijd het kost om deze te maken. Een goede website is niet een site met een mooi ontwerp maar wel een site die overtuigt en verkoopt. Een webdesigner kan hier uren tot dagen mee bezig zijn.

Voor een goed ontworpen standaard website inclusief je eigen huisstijl, een aantal pagina’s, beveiligingscertificaat en SEO optimalisatie betaal je tussen de € 1000 en € 3000. Over het algemeen kun je zeggen dat je bij een bedrag tot € 2300 – € 2700 een template website krijgt. Met een groter budget krijg je een design dat echt en alleen voor jou ontworpen is. Tel dan op een bedrag vanaf € 2700, oplopend tot ongeveer € 4000.

Wat kost het laten maken van een website met alles erop en eraan?

Wil je direct een grote website laten maken met een volledig uniek design? Eentje met grafische hoogstandjes, bepaalde scripts of iets dat veel werk van de webdesigner vraagt?

Reken dan op een prijs die ergens tussen de € 3500 en € 7000 ligt. Sommige websites zijn nog duurder, bijvoorbeeld wanneer er veel pagina’s nodig zijn. Of wanneer er veel specialistische kennis voor het bouwen van de website vereist is.

Hoe zit het met content (inhoud) van de website?

De website is af en er staan een aantal pagina’s online. Deze pagina’s zijn alleen nog hartstikke leeg! Nu heb je twee mogelijkheden: de webdesigner verzorgt de teksten of je gaat voor een SEO tekstschrijver.

Laat je het allemaal aan de webdesigner over dan zal deze vaak een SEO tekstschrijver inhuren. Dit komt omdat er maar weinig websitebouwers zijn die ook goed kunnen schrijven. Net als dat er weinig tekstschrijvers zijn die goede websites kunnen bouwen. Ieder zijn vak natuurlijk.

Wanneer je het allemaal door de websitebouwer laat regelen dan ben je natuurlijk ook wat duurder uit. De websitebouwer moet namelijk de SEO tekstschrijver betalen en wil hier zelf ook winst over maken.

Zelf een SEO tekstschrijver inhuren

Als de webdesigner een SEO tekstschrijver inhuurt, waarom zou je dit dan niet zelf doen? Regelmatig schrijf ik in opdracht van webdesign bureaus en online marketingbureaus, maar ik kan het natuurlijk ook rechtstreeks voor jou doen. Aangezien je deze website toch al bovenaan in Google hebt gevonden, hoef ik je niet meer te overtuigen van de kracht van mijn SEO teksten.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven