Wat kost een tekstschrijver? Alle prijzen op een rij

Vraag: wat kost een tekstschrijver? Je hebt tekstschrijvers die voor € 5 een hele pagina aan elkaar schrijven, maar ook copywriters die met gemak € 250 durven te vragen. Wat is een reële prijs en hoe zit het met de kwaliteit? Daar ga je vandaag achter komen.

Betaal niet teveel maar ook niet te weinig

Feit: je wil niet teveel betalen. Logisch, het leven is al duur genoeg. Zelfs als (middel)groot bedrijf let je op de centen. Misschien vind je het volgende minder logisch, maar betaal ook zeker niet te weinig. Ik zal je uitleggen waarom dit is.

Wat kost een tekstschrijver: de goedkopere schrijver

De beginnende schrijver heeft nog niet veel ervaring en vaak ontbreekt het aan een mooi portfolio. Om toch een portfolio op te kunnen bouwen, hanteert de beginnende schrijver een laag tarief. Een hele pagina voor € 5 of € 10, hoe aantrekkelijk is dat? Totaal niet! Hoewel dit soort tekstschrijvers best aardig kan schrijven, ga je hier niet mee scoren. Jij wilt toch ook beter gevonden worden (in zoekmachines)?

Vind je online vindbaarheid niet zo belangrijk en maakt het je niet uit dat een tekst wat foutjes bevat, dan ben je het beste met de student– of beginnende schrijver uit. In alle andere gevallen: lees snel verder waarom je niet teveel moet betalen.

De dure tekstschrijver

Goedkoop is duurkoop, dus duur moet dan wel goed zijn. Ha, die vlieger gaat niet op. Een dure tekstschrijver is niet direct beter dan zijn goedkopere collega. Zo kwam ik laatst een copywriter tegen die maar liefst € 200-€ 250 per blog vraagt. Hoe hij aan deze hoge prijs komt? De copywriter doet maar liefst 3 uur over het schrijven van één enkele blog.

Dit verklaart gelijk waarom je zoveel betaalt. Vergis je echter niet: er zijn ook tekstschrijvers die amper aan werk kunnen komen. Om toch op een leuk ‘salaris’ uit te komen, hanteren ze gewoon hogere tarieven. Jij moet dus hun financieel gat opvullen.

Dit kost een tekstschrijver met kennis en ervaring

Een goede tekstschrijver mag best wat kosten maar hoeft jou het geld niet uit je zakken te kloppen. Wat kost een tekstschrijver met kennis en ervaring? Eentje die zelf hoog in Google staat en dit ook voor jou kan realiseren?

De allergoedkoopste tekstschrijver heeft vaak geen eigen website en weinig verstand van SEO (zoekmachine optimalisatie). De dure tekstschrijver van € 250 per blog kom je soms ergens onderaan in Google tegen (raar maar waar, ik heb het zelf gecontroleerd).

Een tekst of blog van ongeveer 500 woorden mag gemiddeld tussen de € 50 en € 90 kosten. Natuurlijk mag je meer of minder betalen, die keuze is aan jou.

Mijn tarieven en uitleg hierover

Nu ben je natuurlijk benieuwd naar mijn tarieven. Laat ik vooropstellen: ik werk snel en efficiënt. Eigenlijk ben ik altijd al een snelle werker geweest. Voorheen had ik een hondentrimstersalon en knipte ik 8-10 hondjes per dag, waar collega’s er maar 3-4 per dag konden doen.

Als tekstschrijver ben ik niks aan deze snelheid verloren, zonder op kwaliteit in te leveren. Dit is ook terug te zien aan mijn portfolio, waar je grote en bekende opdrachtgevers tegenkomt. Maar goed, dankzij mijn snelle en efficiënte werkwijze kan ik het tarief reëel houden.

Wat kost een tekstschrijver? Mijn tarief:

Minder dan € 85 per pagina/tekst van 500 – 600 woorden

Heb je meer (of minder) woorden nodig? Geen probleem, we passen het tarief gewoon hierop aan. Flexibiliteit hoort erbij.

Hoe weet je of een tekstschrijver ook echt goed is?

Dat weet je in het begin niet. Het is aftasten wat je aan de tekstschrijver hebt en of deze een leuke schrijfstijl heeft. Belangrijk: bezoek de website van de tekstschrijver of copywriter. Lees een aantal blogs door, zo krijg je een betere indruk van zijn of haar schrijfstijl. Kijk ook eens bij het portfolio, staan hier voldoende opdrachtgevers tussen?

Vraag gerust naar wat voorbeeldteksten of naar websites waarvoor de tekstschrijver heeft geschreven. Ook zo krijg je een goede indruk van het werk dat de schrijver levert.

Een proeftekst laten schrijven? Sommige tekstschrijvers doen dit gratis, je moet je echter afvragen of je dan ook een goede kwaliteit krijgt. Normaal gesproken betaal je voor een proeftekst het normale tarief, soms een aangepast tarief. Je mag de proeftekst echter altijd weigeren, waardoor je niks betaalt.

Let op: alleen na het betalen van de (proef)tekst mag je deze gebruiken. Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel of wil je direct een of meerdere teksten bestellen? Neem vrijblijvend contact op.

Bianca Walraven is gespecialiseerd tekstschrijver.

  • SEO teksten
  • Blogs
  • Nieuwsberichten
  • Persberichten
  • SEO consultancy