Wat kost een redacteur?

Bijgewerkt: 17 oktober 2022

Uit onderzoek blijkt dat een redacteur gemiddeld € 3700 bruto per maand verdient. Maar ja, je wil een redacteur inhuren en zeker niet maandenlang achter elkaar. Fulltime hoeft ook niet, je wil alleen wat laten controleren en aanpassen. Of misschien een redactioneel artikel laten schrijven.

Wat kost een redacteur? Is deze op incidentele basis nodig, dan kun je hier een hoop kosten mee besparen. Bekijk de prijs voor het inhuren van een redacteur.

Van gratis tot € 3000 per redactiewerk

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Laten we de koe bij de horens vatten: een redacteur is gratis tot wel € 3000 per redactiewerk. De kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren:

  • Ervaring van de redacteur
  • Marktprijs
  • Hoeveelheid redactiewerk

Het behoeft eigenlijk geen uitleg dat een artikeltje van 100 woorden laten redigeren een stuk goedkoper is dan een heel boek.

Ik durf te wedden dat het woord ‘gratis’ je aandacht trok, toch? Je kunt dit niet meer loslaten, want kun je echt een gratis redacteur krijgen? Ja dat kan echt!

De gratis online redactor

Besparen op de kosten van een redacteur? Maak dan gebruik van een gratis online redactor. Dit is een gebruiksvriendelijke tool die je helpt met het opsporen van taal- en spelfouten (grammatica) of om te controleren op plagiaat. Niet vergelijkbaar met het echte redactiewerk maar wel gratis!

Bekende tools zijn spelling.nu en spelcheck en voor het controleren of plagiaat maak je gebruik van check-plagiarism.com of Prepostseo.

Een redacteur inhuren mogelijk vanaf € 15

Het inhuren van een redacteur hoeft niet duur te zijn. Ik bied redactiewerk niet tegen studentprijzen aan maar ook niet tegen de allerhoogste prijs. Redactiewerk is mogelijk vanaf € 15.

Een tekst laten redigeren kost gemiddeld tussen de € 15 en € 35, afhankelijk van de lengte van de tekst en wat er precies nodig is. Het basis redactiewerk bestaat uit het corrigeren van de inhoud. Niet alleen vindt er controle van taal en grammatica plaats, maar ook of zinnen wel lekker lopen.

Is het belangrijk dat de tekst of het artikel inhoudelijk klopt en de boodschap goed bij de doelgroep aankomt? Dan gaan we nog een stap verder: van corrigeren naar redigeren.

Premium redigeren is vooral belangrijk voor websites: het redactiewerk bestaat niet alleen uit corrigeren en redigeren maar ook uit zoekmachine optimalisatie (SEO). Dit is tegen een kleine meerprijs mogelijk. De kosten hiervoor beginnen bij € 25 per tekst, artikel of blogpost.

Wat kost het redigeren van een boek?

Heb je een boek geschreven en twijfel je over de inhoud? Staan er veel taalfouten in, lezen de zinnen wel lekker en hoe komt het verhaal bij de lezer over? Het redigeren van een boek vraagt veel meer werk. De redacteur is hier al snel enkele dagen tot misschien wel weken mee bezig.

Het laten redigeren van een boek van 50.000 woorden kost tussen de € 500 en € 1000. Het gaat hierbij om een ‘klein‘ boek.

De ideale lengte van een boek bedraagt tussen de 70.000 en 90.000 woorden. Het redigeren van dit soort boeken zal ergens tussen de € 800 en € 1500 kosten.

Het verschil tussen een redacteur en editor

De redacteur schrijft, corrigeert en redigeert. Eventueel stuurt de redacteur een of meerdere tekstschrijvers aan. Een redacteur is dus inzetbaar voor verschillende klussen.

Boekschrijvers krijgen niet alleen met een redacteur maar ook met een editor te maken. De editor van een boek is belast met de bewerking hiervan. Dit betreft niet alleen de tekst maar ook de afbeeldingen in het boek en de omslag. Feitelijk is de editor de steun bij het samenstellen van het boek.

Omdat de editor meer taken en werk heeft, is het inhuren van zo iemand ook een stuk prijziger. Voor het editen van een standaard boek ben je al snel tussen de € 2000 en € 4000 kwijt.

Een redactioneel artikel laten schrijven

De redacteur is ook beschikbaar voor het laten schrijven van een redactioneel artikel. Dit artikel is vaak bedoeld als nieuwsbrief, op een website, in een tijdschrift of misschien wel voor in een encyclopedie. Het redactioneel artikel is meestal het resultaat van (wetenschappelijk) onderzoek of wordt geschreven aan de hand van een of meerdere gebeurtenissen.

Je zou kunnen denken aan een nieuwsbericht of persbericht, maar ook een blogpost of commercieel artikel kan redactioneel zijn.

Wanneer schrijven je vak niet is

Worstel je al enige tijd met het schrijven van een blog, nieuwsartikel, verslag of boek? Het verhaal of idee zit in je hoofd maar je krijgt het niet goed op papier of scherm. Geen probleem, de redacteur is er voor jou.

Bianca: “Laten we de kans vergroten dat het publiek je artikel, tekst of boek interessant vindt. Als geoefende schrijver en redacteur help ik verschillende schrijvers en ondernemers. Ooit als eenpitter begonnen, inmiddels samenwerkend met andere redacteurs.”


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven