Wat kost een persbericht?

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Met een persbericht trek je de aandacht van de media. Een goed geschreven persbericht wordt overgenomen waardoor je nieuwsfeiten de wereld in helpt. Wat kost een persbericht? Tarieven lopen enorm uiteen, afhankelijk van waar je het laat schrijven. Benieuwd wat je betaalt? Ontdek de tarieven en werkwijze.

Meer uitleg over het persbericht

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Geloof het of niet maar soms zeg ik tegen klanten dat het helemaal geen zin heeft om een persbericht te laten schrijven. Hiermee bespaar ik ze gelijk een hoop geld en zenuwen. Een persbericht verspreid je wanneer je belangrijk nieuws te melden hebt. Dit nieuws moet zo onderscheidend zijn dat half Nederland het wil weten.

In de praktijk zijn veel persberichten niets anders dan verkapte advertentieteksten. Vaak bedoeld om een nieuw bedrijf, product of dienst de markt in te prijzen. In dit geval kun je beter kiezen voor een advertorial (gesponserd artikel).

In deze gevallen laat je wel een persbericht schrijven:

  • Ontwikkeling van een vernieuwend product
  • Plannen voor een bijzondere activiteit of festival
  • Baanbrekend wetenschappelijk onderzoek
  • Bekende onderneming die een grote order binnenhaalt
  • Inspringen op actuele nieuwsfeiten

Wat kost een persbericht?

Een persbericht is zo geschreven dat een redacteur hem nagenoeg een-op-een over kan nemen. Schrijf je zelf een persbericht dan neigt dit al heel snel naar reclame. Dit komt omdat je niet objectief naar je persbericht kunt kijken. Een professionele schrijver kijkt hier heel anders tegenaan en houdt rekening met de ANP richtlijnen.

Wat kost een persbericht? De prijs wordt door de tekstschrijver bepaald en hangt samen met kennis, ervaring en de aangeboden services. Landelijk genomen ligt de prijs tussen de € 100 en € 500.

Houd rekening met extra kosten

Wat velen niet weten is dat bovenstaande prijzen alleen gelden voor het laten schrijven van een persbericht. Wat kost een persbericht om dit te laten verspreiden? Dit kan gratis tot meer dan € 345. Bij ANP Pers Support betaal je voor lokale verspreiding vanaf € 150 en voor landelijke verspreiding vanaf € 450. Hierbij wordt het persbericht over heel journalistiek Nederland verspreid.

Voordeel van verspreiding via ANP Pers Support is dat je zeker weet dat het ook overal aankomt. Maar dit geeft niet de garantie dat je persbericht ook in de media verschijnt. Daarom is het soms verstandig om rechtstreeks contact met de (lokale) media op te nemen. Dit heeft vaak meer effect dan verspreiden via ANP Pers Support.

Houd er wel rekening mee dat je mensen niet zomaar mag benaderen, je moet je houden aan de AVG-regels. Gelukkig hebben veel media een apart e-mailadres opengesteld voor het aanleveren van persberichten of nieuwsfeitjes.

Goedkoop een persbericht laten schrijven

Natuurlijk wil je voor € 100 of misschien wel minder een persbericht laten schrijven. Probleem is dat we voor dit bedrag niet aan de slag kunnen gaan. Voor dat bedrag kun je wel voor een niwuwsartikel voor je site, een blogposts of een verkooptekst gaan. Dat kan ook een prima keuze zijn.

Waarom een persbericht tijd kost

Het is je vast wel opgevallen dat een goed geschreven persbericht tijd kost. Waarom moet een persbericht zo tijdrovend zijn?

Wanneer je kijkt naar de hoeveelheid werk die een tekstschrijver eraan heeft dan is dit niet vreemd. De schrijver verricht vooronderzoek, schrijft het persbericht, redigeert deze, verstuurt hem naar je en zal hem in veel gevallen nog eens aan moeten passen. Hier gaan toch wel enkele uren werk inzitten.

Wil je eerlijk advies of geld uitgeven?

Wanneer je als tekstschrijver eerlijk advies geeft dan loop je inkomsten mis, dat is een feit. Ik spreek uit ervaring want ik heb al wat potentiële opdrachten afgestoten. Simpelweg door het geven van eerlijk advies. Het is een keuze die je als tekstschrijver moet maken: eerlijk advies geven of zoveel mogelijk klanten binnenhalen.

Ik ben nog steeds van mening dat eerlijkheid het langst duurt. Daarom geef ik met betrekking tot persberichten maar ook andere soorten teksten altijd eerlijk advies. Denk ik dat een persbericht niet gaat werken, dan zeg ik dit gewoon. Met de kans dat jij helemaal geen persbericht laat schrijven en ik dus inkomsten mislopen. Het is nu eenmaal zo, ik vind het belangrijker dat je niet te veel geld uitgeeft.

Al vele persberichten geschreven

Als tekstschrijver ben ik van alle markten thuis. Dit betekent dat ik ook actief ben binnen de journalistieke- en reclamewereld. Persberichten worden altijd afgestemd op de media, vaak betreft dit kranten of nieuwswebsites. Is het persbericht voor een ander doel bestemd? Geef dit dan altijd aan.

Eerder schreef ik persberichten voor verschillende bedrijven. Dit waren onder andere:

Fitness Expo Amsterdam. Een jaarlijks terugkerend evenement waar zowel nationale als internationale topsporters zich laten zien.

Stressplein.eu. Zeker geen onbekende website. Ze behandelen alles over stress.

Allesineenpakketten.nl. Al jarenlang een populaire vergelijker van internet, televisie en telefonie.

En met bovenstaande bedrijven nog vele anderen. Om bij de persberichten te blijven, ik schreef eerder ook artikelen voor de website Persberichtenpubliceren.nl. Dit was eerder een verspreider van persberichten. Tegenwoordig bieden ze een andere dienst aan: artikelen op verschillende websites laten plaatsen.

Persbericht laten schrijven? Ontvang eerlijk advies én de tarievenkaart.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven