Wat is een SEO tekst?

Bijgewerkt: 14 augustus 2021

Wat is een SEO tekst? Als ondernemer of website eigenaar ontkom je niet meer aan deze term. Je wordt er bijna mee doodgegooid, zowel door schrijvers als marketing bureaus. Zonder SEO tekst lijk je niet meer gevonden te worden.

Bestaat een SEO tekst eigenlijk wel?

Een SEO tekst is niets anders dan een zoekmachine vriendelijke webtekst

SEO, wat is dat?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Om te kijken wat een SEO tekst is, gaan we eerst even terug naar de term. SEO is de afkorting van Search Engine Optimization . In Nederlands vertaald: zoekmachine optimalisatie. Vooral de laatste jaren duiken SEO termen overal op. SEO helpt een website om beter gevonden te worden. Sterker nog: het helpt om bovenaan in de zoekresultaten te komen.

Dus SEO is het toverwoord?

Ja en nee. Vanaf de komst van Google probeert iedereen de zoekmachine te beïnvloeden. Door bepaalde technieken toe te passen hopen websites beter te ranken. De volgende technieken zijn in het verleden met succes toegepast:

  • Zoveel mogelijk backlinks op andere websites plaatsen
  • Veel zoekwoorden in een tekst verwerken

Direct aan de slag met deze technieken?

Stop!

Wat vroeger werkte, zal Google nu anders bekijken. Waar zoekt Google naar? Backlinks spelen nog steeds een rol, waarbij het nu niet om de hoeveelheid maar om de kwaliteit backlinks gaat. Ditzelfde geldt voor de zoekwoorden. Het gaat niet meer om zoveel mogelijk zoekwoorden of sleutelwoorden, maar om de juiste balans.

Een SEO tekst schrijven

Dat zoekmachines als Google slimmer zijn geworden, blijkt wel uit de grote veranderingen in ranking. Niet de website eigenaar maar de zoekmachine bepaalt welke websites bovenaan komen te staan. Hierbij wordt gekeken naar een zoekopdracht in combinatie met de meest relevante resultaten. Maar er is meer!

Schrijf een tekst over zoekmachine optimalisatie, wacht op een zoekopdracht en je wordt als eerste gevonden. Toch? Helaas, er zijn meer dan 462 miljoen zoekresultaten, gerelateerd aan het woord zoekmachine optimalisatie. Hoe val je op? Door een SEO tekst te schrijven die voldoet aan de huidige richtlijnen. Maar wat is een moderne SEO tekst?

“De moderne SEO tekst is geschreven voor de bezoeker, niet voor de zoekmachine”

Valt het spreekwoordelijke kwartje al? Juist ja, zoekmachines vinden het tegenwoordig erg belangrijk dat een website er zo natuurlijk mogelijk uitziet. Zonder spammy teksten of een onnatuurlijk linkprofiel. Websites die zich richten op de bezoeker zelf, met een goede leesbaarheid en voldoende informatie, scoren uiteindelijk veel beter in zoekmachines.

Nog even op een rijtje. Wat is een SEO tekst? Deze ziet er als volgt uit:

  • Voldoende inhoud, dus minimaal 400 woorden (sommigen zeggen 300, maar dat is steeds meer achterhaald)
  • Tekst met relevante informatie. Gaat de tekst over zoekmachine optimalisatie, spring dan niet halverwege over op de nieuwste elektrische fiets
  • “Flux de bouche”. Say what? Er wordt “welbespraakt” bedoeld. Klinkt heel chique, maar geen hond die het begrijpt.
  • Zoekwoordendichtheid. De een zegt 1 procent, de ander 5 procent. Wij houden het op: een goed geschreven natuurlijke tekst heeft automatisch de juiste zoekwoordendichtheid. Echt waar!
  • Aanspreekvorm. Nog steeds worden u en jij door elkaar gebruikt. Maak een keus, of spreek niemand in het bijzonder aan. Dat doen wij nu ook.
  • Titels en tussenkoppen, maar ook bold en italic. Kijk maar eens hoe deze tekst is opgebouwd.

Vergeten we de meta tags? Nee hoor. Vroeger speelden de meta tags wel een rol bij de ranking. Toen begon het misbruik. De meta tags werden volgepropt met zoekwoorden. De websitebezoeker kreeg echter een heel andere tekst te lezen. Al vanaf 1999 spelen meta tags geen rol meer bij de ranking. Toch denken velen dat dit nog steeds het geval is.

De meta description is een korte beschrijving van de website. Deze beschrijving wordt weergegeven in de zoekresultaten en kan bepalen of iemand erop klikt. Zie het als een verkooppraatje.

SEO tekst voorbeeld

Een SEO tekst voorbeeld zien? Lees dan gerust verder, want deze tekst is toevallig ook een SEO tekst. Geschreven voor de bezoeker zonder even rekening te houden met Google, Bing, Yahoo en alle andere zoekmachines. Even niet aan denken en schrijven vanuit je gevoel.

SEO teksten laten schrijven

Schrijven is een vak apart. Het gaat niet alleen om wat woordjes, maar ook om het gevoel dat de tekst bij de lezer teweeg brengt. Deze moet nieuwsgierig worden, meer willen weten of tot actie over willen gaan. Hoe wordt gemeten of een tekst effect heeft? Wanneer de lezer bij deze zin is uitgekomen, dan betekent dit dat deze al meer dan 600 woorden heeft weggelezen. En dat is precies het punt dat de website de aandacht vast weet te houden.

Een SEO tekst laten schrijven bespaart niet alleen veel tijd, maar ook kosten. Denk maar eens aan 10 SEO teksten zelf schrijven en op de website plaatsen. Om er dan achter te komen dat niemand deze teksten leest. Zonde. Het kan zoveel beter. SEO teksten laten schrijven is een goede investering voor iedereen die beter gevonden wil worden in Google of andere zoekmachines.

Aan de slag

Er is antwoord gegeven op de vraag “wat is een SEO tekst”. Tijd om zelf aan de slag te gaan. Hiervoor zijn er twee opties:

A) Zelf een seo tekst schrijven

B) Een seo tekst laten schrijven

Met betrekking tot punt A hebben we veel SEO tips gegeven. Met punt B kunnen we direct helpen. Als SEO tekstschrijver met meer dan 10 jaar ervaring weet ik de gevoelige snaar te raken. Het volgende is mogelijk:

Neem voor een van deze diensten contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven