Wat is mijn pagerank? De pagerank check

Bijgewerkt: 14 augustus 2021

Veel webmasters vragen zich af: wat is mijn pagerank? Het geeft aan hoe populair een pagina is. Deze populariteit wordt door Google beoordeeld, niet door jezelf. Het is belangrijk om regelmatig naar je pagerank te kijken. Maar ook om te ontdekken hoe linkbuilding invloed heeft op deze waardering.

Wat is pagerank?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Laten we eerst eens stilstaan bij de vraag: “wat is pagerank?”. Dit wordt ook wel afgekort met de cijfers PR. Niet te verwarren met Public Relations, dat is weer wat anders.

Google bepaalt hoe belangrijk je website of afzonderlijke pagina is. Dit gebeurt door toekenning van een cijfer. Het laagste cijfer is 0 (onbelangrijk) en het hoogste 10 (zeer belangrijk). Hoe hoger het cijfer, hoe meer waardering je van Google ontvangt. Dit heeft weer invloed op je SEO.

Hoge PR en betere ranking

Websites met een hoge pagerank zijn beter vindbaar in de organische zoekresultaten. Deze websites staan niet alleen hoger in zoekmachines, ook ontvangen ze meer zoekverkeer. Pagerank heeft dus veel invloed op je SEO-score. Maar dat is natuurlijk niet alles, want er zijn meerdere factoren die bepalen hoe goed een website scoort.

Linkbuilding is al zo oud als zoekmachines zelf

Je verhoogt de pagerank door het toepassen van linkbuilding. Dit is het actief verzamelen van relevante backlinks.

Website A schrijft over dieren, dierenziekten en dierenbenodigdheden. Website B is een dierenarts en plaatst een backlink naar website A. Dit is een hele goede backlink en telt mee voor de pagerank.

In het andere geval heb je nog website C, dit is een timmerman. Website C plaatst een backlink naar website A. Het gaat hier om een hele slechte backlink, deze is namelijk niet relevant. Dit kan de pagerank negatief beïnvloeden.

Linkbuilding is echt niet nieuw, het is al zo oud als zoekmachines zelf. Toch moet je heel voorzichtig zijn met linkbuilding. Meer hierover vind je onderaan dit artikel.

Wat is mijn pagerank?

Je weet nu alles over pagerank, maar wat is mijn pagerank? Gelukkig is er de pagerank checker (online). Hiermee bekijk je hoe hoog de waardering is die je van zoekmachine Google krijgt. Houd er rekening mee dat er ook veel valse pagerank checkers zijn.

Hier vind je een goede pagerank checker. Wil je weten wat je pagerank is dan is het aan te bevelen om dit bij minimaal drie websites te checken.

Het is ook aan te raden om de score te vergelijken met de website sitechecker.pro. Zo valt het mij op dat ik bij eerstgenoemde een pagerank van 0 heb en bij de tweede een pagerank van 3,6.

De pagerank verhogen

Is het erg wanneer je een lage pagerank hebt? Niet direct, er zijn namelijk zoveel factoren die bepalen wat je positie in zoekmachines is. Maar je pagerank verhogen kan er wel toe leiden dat die positie steeds beter wordt.

De pagerank verhogen bereik je alleen door aan linkbuilding te doen. Hierbij is het belangrijk dat je relevante websites vindt en dat deze bepaalde zoekwoorden gebruiken. Daarnaast moet de website zelf een hoge pagerank hebben. In dit geval hebben de linkjes richting jouw website ook meerwaarde.

Hoe erg is het wanneer je een lage pagerank hebt?

Je ziet dat je pagerank ergens tussen de 0 en 3 ligt. Is een lage pagerank erg? Antwoord: helemaal niet. Er zijn namelijk websites met een hoge pagerank (vanaf 5) en een slechte ranking in zoekmachines. Deze website (waar jij je nu op bevindt) heeft een lage pagerank maar staat juist heel hoog in de organische zoekresultaten.

Dit heeft alles met goede content te maken. Dit is de inhoud van je website waaronder teksten. Wanneer dit in orde is en je doet niets aan linkbuilding dan is dit helemaal niet slecht.

Het gevaar van linkbuilding

SEO-specialisten of online marketingbureaus die naar pagerank kijken, het is vreselijk ouderwets. Linkbuilding was vooral in het begintijdperk van zoekmachines heel populair. Tegenwoordig hebben zoekmachines ook wel in de gaten dat linkbuilding gebruikt wordt als middel om de ranking te beïnvloeden. Daarom wordt er zo streng naar backlinks gekeken.

Vroeger viel linkbuilding onder de white hat SEO oftewel de goede SEO-technieken. In 2020 is linkbuilding een grey hat SEO techniek. Dit betekent dat het onder een grijs gebied valt. De kans is vrij groot dat linkbuilding in de toekomst juist onder black hat SEO valt. Of en wanneer dit gaat gebeuren, daar is nog niets over te zeggen. Maar linkbuilding wordt steeds minder belangrijk terwijl de inhoud (content) een steeds grotere rol speelt.

Aandacht aan content besteden aan

Je hebt nu in de gaten dat contant belangrijk is. Denk hierbij aan teksten, blogposts, artikelen, je homepage of over ons pagina. Dit vul je aan met wat afbeeldingen of video’s, want dat is ook content.

Wil je goed scoren in de organische zoekresultaten dan heb je het volgende nodig:

  1. Kwalitatieve content
  2. Voldoende content

Bij veel websites is óf A óf B aanwezig, maar zelden beide. Besteed daarom veel aandacht aan voldoende kwalitatieve teksten voor je website. Hier schakel je natuurlijk de betere tekstschrijver voor in. Wil je meer informatie, benieuwd naar de kosten of heb je vragen? Neem gerust contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven