Wat is Instagram & 10 andere vragen

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Wat is Instagram en wat kun je hiermee? Met deze app deel je foto’s of video’s met familie, vrienden en de rest van de wereld. Steeds meer mensen stappen van Facebook naar Instagram over. Maak kennis met dit social media platform. In dit artikel zijn 10 populaire vragen over Instagram beantwoord.

Wanneer is Instagram ontstaan?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wie heeft Instagram bedacht en hoe lang bestaat Instagram? De Instagram download  is in oktober 2010 gelanceerd. Kevin Systrom en Mike Krieger hebben dit programma bedacht. In korte tijd groeide de website aan populariteit. Meer dan 30 miljoen gebruikers gingen over tot Instagram aanmaken.

Ondanks de grote populariteit bleef het bedrijf met slechts 12 werknemers bescheiden klein. In april 2012 werd de website en app overgenomen door Facebook. Hoewel er geen precies bedrag bekend is, werd Instagram voor rond de 1 miljard dollar overgenomen.

Hoe werkt Instagram?

Instagram download is een gratis app voor iOS, Android en Windows Phone. Opvallend is dat het delen van foto’s via Facebook verloopt. De website is namelijk onderdeel van Facebook! Niet iedereen weet dit, en dat maakt ook niks uit. Niet alleen is het programma via de app te gebruiken maar ook via de website zelf.

Bij de vraag “wat is Instagram” wordt gelijk duidelijk dat deze app bijna dezelfde functies heeft als Facebook. Instagram aanmaken werkt dan ook vrijwel hetzelfde. Door gebruik te maken van een filter (hoedt niet) deel je de leukste foto’s en video’s. Een video mag maximaal 60 seconden duren. De video kan de kijker tijdens het afspelen niet pauzeren. Dit is een verschil met Facebook, waar dit wel kan.

Naast het uploaden en delen van foto’s en video’s zijn er nog meer functies. Instagram gebruikers kunnen zowel vrienden als onbekenden volgen of dit aanvragen.

Waar kan ik Instagram downloaden?

Direct aan de slag? De Instagram download voor Windows vind je hier. De Instagram download voor smartphone vind je in de Google Play Store en op iTunes. Instagram aanmaken is zeer eenvoudig: volg alle stappen die je ziet.

Wat is Instagram Direct?

Met Instagram Direct deel je foto’s en video’s met specifieke personen of in groepen. Ga eerst naar Instagram download en Instagram aanmaken. Bekijk de app: deze beschikt over een inbox. Via de inbox deel je persoonlijke foto’s en video’s.

Onder elke foto is het mogelijk om reacties te plaatsen. Met Direct kan een foto naar maximaal 15 personen tegelijkertijd worden gestuurd. Het delen van foto’s via Direct kan naar volgers of niet volgers. Het is via Instagram Direct mogelijk om foto’s en video’s te sturen die na enige tijd vanzelf verdwijnen. Hierbij heb je zelfs de keuze om de foto of video na één keer bekijken te laten verdwijnen.

Instagram Live video (terugkijken), hoe werkt dat?

Instagram aanmaken en direct gebruiken? Sinds 2016 is er het Instagram Live video. Hierbij deel je een video live. Voordeel hiervan is dat deze beelden niet door Instagram worden opgeslagen. De video mag maximaal 1 uur duren, wat op zich best lang is. Volgers kijken live mee met de video. Na afloop van de live-uitzending verdwijnt deze weer. Instagram Live video terugkijken is dus niet mogelijk.

Wat is Instagram Stories?

Nog een veel gestelde vraag, “wat is Stories”. Deze functie lijkt veel op Snapchat. Met Stories deel je momenten die na 24 uur weer verdwijnen. Overigens vind je veel van deze functies ook op Facebook. Niet zo vreemd, het programma is tenslotte van Facebook.

Instagram Feed app, wat kan ik daarmee?

Instagram download en Instagram aanmaken is redelijk eenvoudig. Toch vragen sommige mensen zich af “wat is Instagram Feed”. Dit is het startscherm van de app waarin alle foto’s zichtbaar zijn van mensen die gevolgd worden.

Een gebruiker maakt een foto en deelt deze via de website of de app. De foto verschijnt bij zijn of haar volgers op het startscherm. Door het maken van een goede Feed kan jouw populariteit groeien. Sommige delen prachtige natuurfoto’s, leuke selfies of bijzondere momentopnamen. Om extra op te vallen is het mogelijk gebruik te maken van de fotofilters.

Wat zijn hashtags?

Ga aan de slag na het aanmaken van Instagram. Bij het plaatsen van een foto kun je bepaalde woorden toevoegen. Maak hierbij gebruik van een hashtag of hekje (#), hiermee komt de foto in een overzicht te staan. In dit overzicht staan ook andere foto’s die dezelfde hashtag hebben. Deze functie werkt alleen wanneer je profiel openbaar is.

De meest populaire hashtags wereldwijd zijn: love, beauty, dress, cute, smile, food, instagood, follow en vele andere hashtags. Door te kiezen voor de juiste hashtags wordt de foto goed gepromoot. Dit is vooral van belang voor bedrijven. Instagram gebruikers kunnen een foto zoeken door gebruik te maken van de zoekfunctie. Hierbij scan je op gebruikte hashtags.

Hoe verdient Instagram geld?

Het ontwikkelen en onderhouden van de Instagram download en functies kost geld. Het bedrijf genereert inkomsten door middel van verkoop van advertentieruimte. Sinds oktober 2015 is het in Nederland mogelijk om op dit platform te adverteren. Het adverteren op de website en in de app vergroot de naamsbekendheid van bedrijven. Populaire personen adverteren wel eens. Ook kunnen nieuwe en bestaande producten gepromoot worden.

Het adverteren kan via het programma zelf. Omdat Instagram en Facebook aan elkaar gekoppeld zijn, kan adverteren ook via Facebook. In dit geval bepaalt de adverteerder waar de advertenties verschijnen. Maar: om op Instagram te adverteren heb je altijd een Facebook account nodig.

Instagram en auteursrecht, hoe zit dat?

Let op bij Instagram download en het plaatsen van content. Op alle foto’s en video’s die een gebruiker deelt rust auteursrecht. Wat op Instagram geplaatst wordt is geen eigendom van het programma. Ook wordt de website geen eigenaar van de content.

Met content bedoelen we foto’s, video’s, maar ook teksten. Instagram mag op geen enkele manier jouw content verspreiden.

Je bepaalt zelf je privacyinstellingen. Hiermee heb je ook zelf in de hand welke foto’s gedeeld mogen worden. Overigens is ook het delen van andermans foto’s zonder toestemming niet toegestaan. Wat wel is toegestaan is een link naar foto’s delen. Afbeeldingen embedden mag ook.

Nog vragen/ opmerkingen over Instagram download en Instagram aanmaken? Ga dan naar het helpcenter van Instagram, dit vind je op Facebook.

Dit artikel werd je aangeboden door content writer Bianca. Content nodig voor je website of social media? Vraag informatie aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven