Wat is een SEO tekstschrijver?

Bijgewerkt: 16 augustus 2021

Belangrijk: wat is een SEO tekstschrijver? Je denkt een SEO tekst te ontvangen maar achteraf blijkt het om een normale tekst te gaan. Heb je echt wel een SEO tekstschrijver ingehuurd? En nog belangrijker: wat doet deze precies? Allemaal vragen waar je vandaag antwoord op krijgt.

Over SEO (zoekmachineoptimalisatie)

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Laten we eerst eens gaan kijken wat SEO precies inhoudt. SEO is een afkorting van het Engelse Search Engine Optimization. In het Nederlands kun je dit vertalen naar zoekmachineoptimalisatie. Kun je dit woord moeilijk lezen, dan zetten we het even zo neer: zoekmachine optimalisatie.

Met SEO verbeter je jouw website waardoor deze beter vindbaar is in zoekmachines. De meeste webmasters richten zich op Google, en dit is natuurlijk niet voor niks. Google is namelijk de meest gebruikte zoekmachine wereldwijd (meer dan 90%).

Content is King: teksten op een website

Wat is een SEO tekstschrijver? Deze helpt jou met content oftewel teksten voor website of webshop. Content is een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie. Zonder content zou je een lege website hebben, iets waar zoekmachines helemaal niet van houden.

Hoeveel content moet je op je website hebben? Het gaat niet echt om de hoeveelheid (kwantiteit) maar meer om de kwaliteit. Ik heb zeven goedlopende websites waarvan één website slechts 15 artikelen bevat. Toch trekt deze website dagelijks rond de 400 bezoekers (uit Google). Hoe dit kan? Door kwaliteit te leveren, dan gaan zoekmachines vanzelf van je houden.

Wat is een SEO tekstschrijver?

Ik ben een SEO tekstschrijver. Je hebt niet veel aan deze verklaring, daarom ga ik jou uitleggen wat een SEO tekstschrijver is.

Een SEO tekstschrijver verzorgt zoekmachinevriendelijke teksten voor websites en webshops. Ook voor printmedia? Nee, want offline speelt zoekmachine optimalisatie helemaal geen rol. Tenzij de offline media in precies dezelfde bewoording ook online moet staan.

Persoonlijk ben ik hier geen voorstander van: schrijven voor een papieren krant of tijdschrift is toch iets anders dan schrijven voor het internet.

Daarom heb je ook journalisten en SEO tekstschrijvers. Ik ben de laatste en absoluut geen journalist. Ik kan een persbericht schrijven maar een echt artikel voor een dagblad, daar waag ik mij liever niet aan.

Aan de andere kant zijn er journalisten die het SEO schrijven als dienst aanbieden. Het is wel eens voorgekomen dat dit soort teksten niet goed in zoekmachines vindbaar was. Je kunt de journalistiek en zoekmachineoptimalisatie niet met elkaar vergelijken. Zoek je dus een SEO tekstschrijver, ga dan ook voor een échte SEO tekstschrijver.

Hoe zit het dan met taalgebruik en spelling?

Een journalist moet heel erg op de juiste spelling letten, anders levert dit hem een storm van kritiek op. Natuurlijk let een SEO tekstschrijver ook op spelling, maar ook op zoekmachine optimalisatie. Hierdoor is het soms nodig om een woord net wat anders te spellen. Laat ik een praktijkvoorbeeld noemen.

Ik schreef een artikel over nepreviews. In een zoekwoordenonderzoek kwam naar voren dat veel mensen “nep reviews” intypen ipv aan elkaar.

Als SEO tekstschrijver gebruik je deze spelwijze naast de normale spelwijze, ook al ziet het soms wat anders uit. Maar je kunt deze spelwijze alleen gebruiken wanneer het niet storend is. Hopelijk zijn deze omwegen in de toekomst niet meer nodig, want zoekmachines begrijpen steeds beter dat “nep reviews” eigenlijk nepreviews moet zijn.

Hoe dan ook: het doel is om je online vindbaarheid te vergroten. Daarom huur je een echte SEO copywriter in. Deze weet welke zoekwoorden belangrijk zijn (en hoe je ze schrijft).

Wat kost een SEO tekstschrijver?

Je kunt natuurlijk zelf SEO teksten voor je website schrijven, maar lukt dit ook? Als zelfs een journalist zichzelf niet vindbaar kan maken, moet je als leek deze poging dan wel wagen? Het valt altijd te proberen: het bespaart je in ieder geval kosten. Hoewel, schrijven kost tijd en tijd is geld. Bovendien ga je voor een hoge positie in zoekmachines, toch?

Wil jij goed gevonden worden in zoekmachines zoals Google of Bing? Investeer dan in de SEO tekstschrijver. De kosten hiervan lopen erg uiteen, want je hebt productomschrijvingen, nieuwsartikelen, blogs en nog veel meer. Zoals je ziet wordt deze tekst zeer goed in Google gevonden. Dit is dus gelijk een mooi voorbeeld van een goede SEO tekst.

De kosten: vraag de tarievenkaart aan.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven