Backlinks zijn een van de onderdelen van een SEO-strategie. Je krijgt een link op een site die vervolgens naar jouw site leidt. Zie het als een snelweg waarbij backlinks voor een verbinding tussen websites zorgt. Het zijn de wegwijzers van het web.
Waarom backlinks belangrijk zijn
Er zijn drie verschillende soorten links. Je hebt de interne links, de externe links en backlinks. Ze lijken op elkaar want ze verwijzen allemaal naar een andere webpagina. Toch zit er verschil tussen deze drie.
Een interne link verwijst van de ene naar de andere pagina, binnen je website. Dit betekent dat de link dus niet naar een pagina buiten je website verwijst.
Een externe link doet juist het omgekeerde. Je verwijst vanaf je webpagina naar een pagina buiten je website.
Een backlink is een omgekeerde externe link. Hierbij verwijst de pagina van een andere website naar een webpagina van jou. Backlinks worden gebruikt om beter te rangschikken in de organische zoekresultaten. Maar al zijn ze eigenlijk niet voor bedoeld, want eigenlijk is het een goedkeuring van de ene site richting de ander.
Waarom worden backlinks dan toch gebruikt voor zoekmachine optimalisatie? Omdat de goedkeuring niet alleen belangrijk is voor bezoekers, maar ook een signaal richting zoekmachines geeft. Bij correct gebruik geven backlinks autoriteit aan een andere site mee. Dat is goed voor de SEO-score.
Wat is een goede backlink?

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?
Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?
Vaak wordt gedacht dat goede backlinks afkomstig zijn van websites met een hoge domeinautoriteit (DA) of pagina-autoriteit (PA). Vroeger was het inderdaad zo. Maar nu niet meer. Zoekmachines zijn anders en beter werken. Ze kijken niet naar de hoeveelheid backlinks die een website ontvangt, maar wel naar de kwaliteit en relevantie hiervan.
Domeinautoriteit en pagina-autoriteit gaat alleen over de hoeveelheid backlinks die een website ontvangt. Dan heb je nodig Trust Flow en Citation Flow. Deze meetinstrumenten zouden de kwaliteit van backlinks weer moeten geven, maar in de praktijk komt hier weinig van terecht.
Een goede backlink hoeft dus niet afkomstig te zijn van een website met een hoge DA, PA, TF of CF. Wél komt deze van een website die op een andere manier autoriteit heeft opgebouwd.
Een vertrouwde en gezaghebbende website
Vind je websites zoals Wikipedia of NU.nl vertrouwd en gezaghebbend? Waarschijnlijk wel. Dit komt omdat je deze websites overal voorbij ziet komen. Of je nu op zoek bent naar informatie over de aarde of een nieuwsbericht, grote kans dat je een van deze twee websites al eens in de zoekresultaten hebt zien staan.
Dit komt omdat deze websites door de jaren heen vertrouwen bij het publiek hebben opgebouwd. Hierdoor zijn ze gezaghebbend oftewel autoritair geworden. Backlinks die van dit soort websites afkomen, worden als Google als betrouwbaar beschouwd.
Het is dus belangrijk om links van een gezaghebbende site te ontvangen. Maar hoe herken je een gezaghebbende site? Hieronder enkele ideeën:
- De site is een expert in zijn vakgebied
- De inhoud is actueel
- De inhoud wordt regelmatig bijgewerkt
- De gebruikerservaring op de site is goed
- Verschillende mensen raadplegen deze website voor informatie
Heeft de website alleen een hoge DA of PA, maar lage kwaliteit content en weinig organische bezoekers? Dan is dit een slechte keuze om mee te linkbuilden.
De ervaring van de lezer verbeteren
Een goede backlink verbetert de ervaring van de lezer. Het leidt de lezer naar een gerelateerde website. Dit stelt de lezer in staat om nieuwe informatie te vinden.
Google vindt het belangrijk dat gebruikers nuttige inhoud vinden, die antwoord geeft op hun vragen. Of dat ze een oplossing voor hun probleem vinden. Door gerelateerde backlinks op te bouwen, help je gebruikers om hun weg op het internet te vinden.
Wanneer een website van een autogarage linkt naar een forum voor gezondheidsproblemen, dan is Google hier niet blij mee. Het is namelijk niet relevant aan elkaar. Bovendien is dit hinderlijk voor gebruikers, want ze vinden niet de informatie waar ze naar op zijn.
Op de juiste manier een ankertekst gebruiken
Wat is een goede backlink zonder ankertekst? Dan is deze link weinig waard. Het is belangrijk om bij hyperlinken gebruik te maken van specifieke ankerteksten. Een ankertekst is een woord of een kort zinnetje dat trefwoorden bevat. Die trefwoorden komen overeen met de inhoud van de pagina waarnaar verwezen wordt.
Stel dat je een webpagina hebt die over bomen snoeien gaat. Je vraagt een andere website om een backlink naar jouw webpagina te plaatsen. Het linkje moet achter een ankertekst staan. Een goede ankertekst zou zijn ‘bomen snoeien’, omdat dit precies weergeeft waar jouw webpagina over gaat.
Soms worden ankerteksten op de verkeerde manier ingezet. Kijk maar eens naar onderstaande twee voorbeelden.
Ik hoop dat je begrijpt dat de tweede ankertekst veel waardevoller is dan de eerste.
Verschillende soorten backlinks
In de basis kun je backlinks onderscheiden in twee categorieën:
- Dofollow-backlinks
- Nofollow-backlinks
Laten we eens gaan kijken wat dit precies betekent.
Wat zijn dofollow-backlinks?
Dit zijn backlinks die een stukje autoriteit van de verwijzende website meegeven aan de ontvangende website. Dit noem je ook wel link juice. Middels een speciale code wordt aan zoekmachines duidelijk gemaakt dat ze de link moeten volgen. Verder wordt ook verteld dat deze backlinks een blijk van vertrouwen is.
Dofollow-backlinks kunnen bijdragen aan de domein autoriteit van je website. Het kan tot een hogere positie in zoekmachines leiden. Toch is het belangrijk om te weten dat link juice niet meer zo’n grote rol speelt als vroeger.
Wat zijn nofollow-backlinks?
Dit soort links geven geen autoriteit door. Zoekmachines volgende link niet of krijgen het signaal dat aids geen blijk van vertrouwen is. Van oorsprong zijn nofollow-backlinks bedoeld om aan te geven dat het om links van lage kwaliteit gaat, of misschien wel spam.
Het is niet zo dat nofollow-backlinks slecht zijn. Ze zorgen voor verkeer naar de website en vergroten de online zichtbaarheid. Het is alleen dat ze weinig toevoegen aan het SEO linkprofiel.
Overigens bepaalt Google zelf of een backlink waardevol is en bij kan dragen aan het linkprofiel. Zo komt het vaker voor dat nofollow-backlinks tóch de SEO-score verhogen, en dofollow-backlinks juist niet. De code achter een dofollow-of nofollow backlink is namelijk een verzoek richting zoekmachines, maar dit wil niet zeggen dat zoekmachines hier gehoor aan geven.
Een overzicht van goede backlinks
Naast bovenstaande categorieën, kun je ook onderscheid maken in 9 verschillende soorten backlinks. Hieronder heb ik een gemaakt van deze backlinks. De bovenste zijn het meest belangrijk want hiermee kun je autoriteit opbouwen. Hoe lager je komt, hoe minder belangrijk deze link is.
- Redactionele links: afkomstig van autoritaire nieuwswebsites, journalisten of bedrijfsvertegenwoordigers.
- Gastblog backlinks: gastartikelen van gevestigde websites met een hyperlink naar jouw website.
- Bedrijvengidsen of bedrijfsprofielen: bijvoorbeeld Google Mijn Bedrijf, maar ook een bedrijvengids binnen een categorie, niche of locatie.
- Webinars: wanneer je aan een webinar meedoet en er wordt een link naar je website in de beschrijving opgenomen.
- Goede doelen backlinks: wanneer je een gift of donatie doet, en als dankbetuiging wordt jou zou getoond.
- Gastbloggen bio: wanneer een backlinks in een gastblog niet is toegestaan, kan deze ook in de bio van de auteur worden opgenomen.
- Commentaar backlinks: wanneer je reageert op een blogartikel met een link naar je website.
- Social media: backlinks van bijvoorbeeld LinkedIn of Twitter spelen mee voor SEO, terwijl links van andere sociale platforms weinig toevoegen.
- Betaalde links: hierbij adverteer je op een andere website of betaal je voor een backlink. Dit moet altijd worden gemarkeerd als gesponsord of betaald.
UGC-koppelingen (rel=”ugc”)
Hebben bezoekers op je website de mogelijkheid om te reageren? Wanneer ze links en reacties achterlaten, moet je deze voorzien van het kenmerk rel=”ugc”. Dan weten zoekmachines dat het om door gebruikers gegenereerde inhoud gaat. Hiermee laat je een zoekmachines zien dat je website een actieve community achter zich heeft staan. Daar houden zoekmachines van.
Wat zijn slechte backlinks?
Nu is het nog de vraag wat slechte backlinks zijn. Onderstaande moet je zeker zien te vermijden:
Betaalde koppelingen: dit heeft een negatieve invloed op de rangschikking van je website. Je moet geen backlinks kopen om hier voordeel uit te halen. Maar wat je betaalt voor een samenwerking, dat mag wel. Het is een beetje een grijs gebied.
Persberichten: wanneer je persberichten publiceert om een linkprofiel op te bouwen, is dit een verkeerde SEO-strategie. Je bent niks anders aan het doen dan spammen, dit wel weer een zoekmachines en ook gebruikers zeker niet.
Domeinen met hoge spamscores: het gaat hier om websites die door zoekmachines als spam worden beschouwd. Ze scoren laag in de organische zoekresultaten. Meestal maken ze zich schuldig aan spammen met gestolen content of slechte backlinks.
Backlinks van fora van lage kwaliteit: het heeft geen zin om linkjes op forums achter te laten, alleen maar om een linkprofiel op te bouwen. Dit is ongewenst voor gebruikers. Dit geldt zeker voor een forum waar veel spamberichten staan.
Irrelevante bedrijvengidsen: het is niet zo slim om linkjes te krijgen van Bedrijfsschetsen die weinig met jouw branche of niche te maken hebben. Ook dit zijn slechte backlinks.
Hoeveel backlinks per maand zijn goed voor SEO?
Het maakt niet zoveel uit over backlinks je per maand verzamelt, zolang je dit maar goed over een heel jaar verspreidt. Wel is het zo dat minder dan 20 backlinks per maand, vaak duidt op een inactieve website. Dit betekent dat je wat actiever moet zijn. Je verzamelt immers niet alleen links door samen te werken met andere websites, maar ook door kwalitatieve content te delen.

Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.