Wat is affiliate marketing en hoe verdien je hier geld mee?

Bijgewerkt: 17 augustus 2021

Affiliate marketing, je bent gek als je dit niet doet. Er valt namelijk heel veel geld mee te verdienen. Zowel voor bedrijven als webshops maar ook voor particulieren, dit is dan ook wat affiliate marketing zo populair maakt. Wat is affiliate marketing? In deze blogpost alles wat je moet weten.

Promoten van affiliate programma’s

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wat is affiliate marketing? Dit is het promoten van affiliate programma’s. Iemand die zich bij het partnerprogramma van de adverteerder aanmeldt heet een affiliate, publisher of exploitant. Hier zijn dus verschillende benamingen voor maar het betekent allemaal hetzelfde.

Wat is affiliate marketing?

Laten we eens dieper ingaan op de werking van affiliate marketing. Bedrijven/webshops willen natuurlijk een hoge omzet realiseren. Hierbij zetten ze verschillende vormen van marketing in. Marketing omvat alle handelingen om een merk, product of dienst op het publiek over te brengen.

Veel bedrijven adverteren offline en steeds vaker online. Dit kan middels advertenties op websites, in zoekmachines of nieuwswebsites. Affiliate marketing is een vorm van marketing waarbij de eigenaar van een website het merk, product of de dienst van de adverteerder actief promoot.

De adverteerder betaalt de webmaster (affiliate) een vergoeding voor dit promoten. Hoe die vergoeding eruit ziet hangt een beetje van de adverteerder af:

  • Vergoeding per 1000 vertoningen
  • Vergoeding per doorgestuurde bezoeker
  • Vergoeding per lead (aanbrengen van een potentiële klant)
  • Vergoeding per verkocht product of dienst

Wat verdien je met affiliate marketing?

Iedereen met een eigen website kan aan affiliate marketing doen en hier geld mee verdienen. Adverteerders kunnen wel bepaalde eisen aan affiliate’s stellen. Ten eerste is het belangrijk dat de website van de affiliate goed aansluit bij het aanbod van de adverteerder. Daarnaast willen veel adverteerders dat hun affiliate’s een minimaal aantal bezoekers per maand hebben.

Wat verdien je met affiliate marketing? Dit hangt een beetje van het aantal maandelijkse websitebezoekers af maar ook van de branche of niche én natuurlijk hoe actief een product, merk of dienst gepromoot wordt.

Veel affiliate’s verdienen tussen de € 50 en € 200 per maand. Dit komt omdat ze niet actief genoeg zijn of hun website niet hoger in Google krijgen. De slimmeriken die het goed aanpakken verdienen met affiliate marketing tussen de € 3000 en € 10.000 per maand.

Affiliate marketing: 10 belangrijke begrippen

Binnen affiliate marketing kom je verschillende begrippen tegen. Voordat je start met affiliate marketing is het belangrijk om van een aantal begrippen op de hoogte te zijn. Bekijk hieronder 10 dingen die je echt niet mag missen.

1. Affiliate

Een affiliate noem je ook wel een publisher. Met de eigen website of webshop wordt de adverteerder gepromoot. De affiliate ontvangt hier een vergoeding voor (afhankelijk van de instellingen van de adverteerder).

2. Affiliate netwerk

Veel affiliate’s melden zich bij een affiliate netwerk aan. Dit is een platform waar adverteerders en publishers samen komen. Het affiliate netwerk treedt als bemiddelende partij op en ontvangt hier een vergoeding voor. Bekende affiliate netwerken zijn Daisycon, Tradetracker of Awin.

3. CLR

CLR staat voor de verhouding tussen het aantal leads en het aantal websitebezoekers. Dit percentage is altijd op het dashboard van het affiliate netwerk zichtbaar.

4. CPC

De CPC oftewel cost per click is de vergoeding per klik. Wanneer websitebezoekers op een affiliatielink klikken en zo naar de website van de adverteerder worden doorgestuurd, dan ontvangt de affiliate per klik een bepaalde vergoeding. De gemiddelde commissie bedraagt vaak tussen de 1 cent tot 50 cent per klik. Overigens komt deze commissievorm binnen affiliate marketing weinig voor.

5. CPL

CPL staat voor cost per lead en is een populaire commissievorm. Wanneer de publisher een lead (potentiële klant) aanlevert dan ontvangt deze hier een vergoeding voor. Een lead kan van alles zijn, bijvoorbeeld inschrijven voor de nieuwsbrief, een offerte aanvragen of gegevens achterlaten.

6. CPM

Soms krijgt de affiliate per 1000 vertoningen betaald, dit noem je CPM oftewel cost per mile. Deze commissievorm zie je veel bij Google Adsense, het partnerprogramma van Google, maar komt binnen de affiliate marketing weinig voor.

7. CTR

De CTR oftewel click routgh rate is altijd belangrijk om te weten. Dit is het aantal klikken ten opzichte van het aantal vertoningen. De CTR wordt altijd in percentages weergegeven. CTR zie je zowel binnen de affiliate marketing als bij het partnerprogramma van Google.

8. CPS

De laatste belangrijke afkorting is CPS, dit staat voor cost per sale. Hierbij ontvangt de affiliate een vergoeding voor elke transactie (verkoop van een product of dienst). Deze vergoeding kan enkele centen dragen maar ook oplopen tot meer dan € 50 per transactie.

9. Deeplink

Wanneer de publisher middels een affiliatielink naar een onderliggende pagina van de adverteerder verwijst dan noem je dit een deeplink. Er wordt dus niet naar de homepage van de adverteerder verwezen maar naar een dieperliggende pagina, bijvoorbeeld een productpagina of een blogpost.

10. Merchant

Soms kom je het begrip merchant tegen, dit heeft dezelfde betekenis als ‘adverteerder’.

Hoe starten met affiliate marketing?

Wat is affiliate marketing en is dit ook iets voor mij? Je bent niet de eerste en zeker niet de laatste die met deze vragen worstelt. Het klinkt namelijk als muziek in de oren: vanuit huis een hoop geld verdienen. Je ontvangt zelfs inkomsten wanneer je ligt te slapen.

Hoe starten met affiliate marketing? Bedenk dat dit niet iets is wat je zomaar opstart. Bovendien kan het maanden duren voordat je de eerste inkomsten ziet binnenstromen. Maar wanneer je het goed aanpakt dan kun je duizenden euro’s per maand verdienen.

  • Kies een niche die jou aanspreekt
  • Registreer een domeinnaam
  • Bouw de website op
  • Plaats je eerste artikelen
  • Meld je aan bij een affiliate netwerk
  • Promoot actief een merk, producten of diensten

Je zult continu actief moeten blijven met je affiliate website. Dit betekent het aanpassen van affiliate linkjes en regelmatig nieuwe teksten plaatsen. Veel publishers schakelen hier een SEO tekstschrijver voor in, dit zorgt ervoor dat je beter vindbaar bent in zoekmachines. Zo levert de website nog meer op.

Starten met affiliate marketing en goed vindbaar zijn in zoekmachines? Bij het onderdeel ‘passief inkomen’ vind je nog veel meer interessante blogposts over affiliate marketing. Direct een SEO tekstschrijver inschakelen kan natuurlijk ook, neem hiervoor contact op.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven