Wat als het internet niet bestond?

Bijgewerkt: 16 september 2021

Dan kon je in ieder geval dit artikel niet lezen. Ook overige informatie was lastiger op te zoeken. Bovendien had je bepaalde mensen moeten missen die je juist via het internet hebt leren kennen. Wat als het internet niet bestond en er ook nooit zou komen? Ontdek hoe je leven er dan uit zou zien.

De geschiedenis van het internet

Wie heeft internet uitgevonden? Hier zijn de meningen over verdeeld, maar waarschijnlijk is dit Tim Berners-Lee. Hij combineerde hypertext met internet. De Amerikaanse ingenieur Bob Kahn was samen met Vint Cerf verantwoordelijk voor het uitvinden van het internetprotocol (IP) en het transmission control protocol (CCP). Deze twee protocollen samen vormen het internet.

Je ziet, er hebben verschillende mensen aan de basis van het internet gestaan. Al in 1974 werd het internet beschreven. Op 1 januari 1983 werd het TCP/IP netwerkprotocol voor het eerst in gebruik genomen.

De baas van het internet

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wie is de baas van het internet? Het antwoord is simpel: helemaal niemand. Wel zijn er overheden, instanties en bedrijven die bepaalde zaken reguleren. Zo vindt in bepaalde landen controle van de toegang tot het internet plaats. Bijvoorbeeld in landen als China, Syrië, Iran en Cuba. Landen die op basis van internetcensuur in de gaten worden gehouden zijn Rusland, Egypte, Australië, Thailand en nog een aantal andere landen.

Soms wordt gedacht dat Google de baas op het internet is, maar dat is natuurlijk niet zo. Wel heeft Google een machtspositie op het gebied van zoekmachines.

Wat als het internet niet bestond?

Stel je een wereld zonder internet voor. Wat zou je doen als je ‘s morgens wakker werd? Hoe kom je aan belangrijke informatie en communiceer je dan nog wel met je vrienden? Het internet gaat veel verder dan je pc of laptop. Het internet is ook aanwezig op je smartphone en tablet. Bovendien communiceren veel apparaten via het internet. Bijvoorbeeld de robotstofzuiger, verlichting, vaatwasser en andere slimme apparaten.

Zou de wereld zonder internet er beter of slechter uitzien? Vandaag word je wakker in een wereld waar internet nooit bestaan heeft.

Ontwaken in de ochtend

‘s Morgens vroeg gaat je wekker af. Misschien heb je de wekker op je gsm gezet, dit is een mobiele telefoon zonder internet. Je speelt wellicht een spelletje op je hier is hem of stuurt je beste vriend of collega een sms. Een sms is een tekstbericht dat via het netwerk van de provider wordt gestuurd, hier is dus geen internetverbinding voor nodig.

Je staat op, wast je een kleed je aan. Tijdens het ontbijt kijk je televisie of luister je radio. Geen YouTube want dat bestaat niet. Je bent dus aangewezen op de zenders die lokaal of via de kabel worden aangeboden.

Onderweg naar werk of school

Je kijkt verschrikt op de klok: je bent bijna te laat. Gelukkig heb je een genius aan bel je met je werkgever of school. Snel stap je in de auto of spring je op de fiets. Ook dat nog, je komt bij een omleiding terecht. Je woont dat je een betere route kon vinden maar je kunt Google Maps niet gebruiken, dit bestaat immers niet. Het is dus een kwestie van de omleidingsborden volgen, meer kun je niet doen. Je bent een half uur te laat, dat valt nog mee.

Tijdens de lunchpauze

Rond 12:00 uur volgt de lunchpauze. Hoe grappig zou het zijn om nu even te videobellen met je partner of iemand die je al lang niet meer gezien hebt? Helaas, internet bestaat niet. Daarom praat je tijdens de lunchpauze met collega’s of klasgenoten. Jullie hebben het over de gebeurtenissen van afgelopen weekend.

Er wordt je gevraagd of je iets van de aardbeving gemerkt hebt. Wablief? Waarschijnlijk ben je hier helemaal doorheen geslapen. Omdat je geen nieuwsberichten op je smartphone ontvangt (want die bestaan niet) heb je dit nieuws gemist. Fijn dat anderen je op de hoogte brengen.

Weer naar huis

Wat als het internet niet bestond? Dan ging je na je werk of school gewoon naar huis. Je blijft nergens hangen om nog even de nieuwste YouTube filmpjes te kijken of een online game te spelen. Eenmaal thuis plof je op de bank neer. Je zet een nieuwszender op want je wil natuurlijk meer over die aardbeving weten.

Na een tijdje begint al wat nieuws te vervelen. Het liefst zou je op social media kijken wat er gaande is maar ja, dat bestaat helemaal niet. Daarom pak je een boek of tijdschrift en bladert heel wat doorheen.

Je zou vervolgens online kunnen gamen maar ook dat bestaat niet. Je kijkt om je heen wat je kunt doen. Je ziet dat de woonkamer toch wel erg rommelig is en besluit anders op te ruimen. Zo, dat ziet er weer netjes uit.

Een gezellig avondje

Wat doen je vrienden vanavond? Geen idee, je hebt immers geen social media of WhatsApp dus je weet ook niet wat hem bezighoudt. Daarom wil je een van je vrienden op en vraagt wat hij/zij vanavond gaat doen. Een avondje in de kroeg, dat weet je ook wel gezellig. Jullie spreken om 20:00 uur bij café De Gouden Goudvis af.

Op het afgesproken tijdstip zit je in de kroeg. Je vriend(in) loopt 5 minuten later binnen. Samen drinken jullie een pilsje of wijntje. Ondertussen druppelen er steeds meer mensen binnen. Gezellig, de meesten ken je wel van gezicht.

Een van die gasten heeft een fotocamera bezig. Hij maakt wat sfeervolle foto’s. Eigenlijk zou je een van die foto’s willen hebben dus vraag je of dat mogelijk is. Natuurlijk, over een week kun je die foto op komen halen.

Informatie opzoeken

In de kroeg hoorde je iemand over een bepaald geloof praten. Eigenlijk ben je hier wel nieuwsgierig naar: wat houdt dat precies in? Je kunt natuurlijk via Google opzoeken maar dat kan dus niet, Google bestaat niet en zal er nooit komen. Even een memoblaadje op je koelkast plakken: morgen naar de bibliotheek en het juiste boek lenen.

Je voelt plots een steek achter je borstbeen. Wanneer je nu zou googelen zou direct een hartaanval naar boven komen. Gelukkig hoef je niet te googelen en maak je voor die week daarop gewoon even een afspraak bij de huisarts.

Een week later

De dagen volgen zich op, het is inmiddels een week later. Je staat op de stoep van de ‘fotograaf’. Hij overhandigt je een mapje met leuke foto’s waar jij en je vriend(in) opstaan. Je vraagt je af of het niet mogelijk was om die foto’s gewoon via social media of e-mail te delen maar ach, het internet bestaat niet!

De leukste foto’s lijst je in en hang je aan je muur. De rest van de foto’s plak je in je fotoalbum. Wanneer iemand naar je vrienden vraagt haal je het fotoalbum tevoorschijn, zo kun je laten zien hoe gezellig die avond was.

Ondertussen ben je ook bij de huisarts geweest. Die steek achter het borstbeen? Dat was niets anders dan een geïrriteerde tussenribspier. Dat gaat vanzelf weer over, niets om je druk over te maken. Gelukkig kon je niet googelen dus had je ook niks om je druk over te maken.

Wat als het internet niet bestond? Nou, dit dus!

Word je droevig of juist blij van een wereld zonder internet? Wanneer het internet niet bestond dan:

  • Zou je geen tijd verdoen aan social media of online gamen
  • Had je meer fysiek contact met anderen
  • Zou je veel vaker diepgaande gesprekken aangaan
  • Was je huis meer opgeruimd
  • Had je meer foto’s aan de muur en in je fotoalbum
  • Waren er minder zorgen over je gezondheid

Om maar wat voorbeeld te noemen, want misschien weet je tussen het gamen en social media door nog heel goed je huis op te ruimen. Of ben je zo iemand die zijn hele muur vol foto’s heeft hangen.

Nadelen: je mist heel veel informatie, vooral wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt. Bovendien leer je niet zoveel nieuwe mensen kennen, je bent afhankelijk van de mensen in je omgeving. En misschien mis je ook wel belangrijke tips, bijvoorbeeld hoe je het huis milieuvriendelijk schoonmaakt. Het internet heeft dus zijn voor- en nadelen.

Dit artikel werd je aangeboden door tekstschrijver Bianca Walraven, social media chick en SEO specialist.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven