Wanneer is Google opgericht?

Bijgewerkt: 13 augustus 2021

De Google zoekmachine valt onder het bedrijf Google Inc. Het moederbedrijf van Google Inc. is alfabet Inc. Hier vallen diverse onderdelen onder. Wanneer is Google opgericht? Als zoekmachine is het in 1996 opgericht. Het waren twee studenten die een manier zochten om zoekopdrachten met informatie op het internet te koppelen.

Oprichters van Google

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Wanneer is Google opgericht en door wie? De bedenkers en oprichters van ‘s werelds grootste zoekmachine zijn Larry Page en Sergey Brin. Larry Page of Lawrence E. Page werd op 26 maart 1973 in Lansing geboren. Tot 2001 was hij mede directeur. Vanaf 2011 kwam hij weer terug bij Google Inc. Het vermogen van Larry Page wordt geschat op ruim 33 miljard dollar.

Sergey Brin oftewel Sergej Michailovitsj Brin werd op 21 augustus 1973 in Moskou geboren. In 1995 ontmoette hij Larry Page, waarna de twee een zoekmachine ontwierpen.

Googol

De zoekmachine kreeg in eerste instantie de naam BackRub. Later werd dit veranderd naar Google, net als het gelijknamige bedrijf dat werd opgericht. Ook het bedrijf heeft een naamsverandering ondergaan. Het was de bedoeling dat het bedrijf Googol zou heten. Dit staat voor een 1 met 100 nullen. Door een fout kreeg het bedrijf de naam Google.

Geschiedenis van de zoekmachine

De twee studenten vonden in 1996 een handig zoeksysteem uit. Hierbij kregen servers de opdracht het internet af te zoeken en zoekopdrachten te sorteren naar relevantie. Dit zoeksysteem kreeg de benaming Pagerank. De zoekmachine was alleen toegankelijk via Google.stanford.edu en Z.standard.edu. Er werd dus gebruik gemaakt van een subdomein van Stanford.

Wanneer is Google opgericht zoals hij er nu uitziet? Op 15 september 1997 werd de domeinnaam google.com geregistreerd. In september 1998 besloten de twee studenten de naam Google Inc. officieel te registreren als bedrijf. Vanuit de garage van een vriend voerden de twee hun werkzaamheden uit. Ruim een half jaar later verhuisden ze naar de plaats Palo Alto in California. Niet veel later verhuisden ze weer, dit keer naar Mountain View. Hier staat tegenwoordig het Google complex, dat de naam Googleplex kreeg.

Hoe werkt Google?

Alle zoekmachines werken op ongeveer dezelfde wijze. De zoekmachine maakt gebruik van een complexe formule dat behandeld wordt als een staatsgeheim. Deze formule bepaalt welke webpagina’s goed aansluiten op een zoekopdracht. Aan de hand daarvan verschijnen de zoekresultaten. De technologie loopt voorop op andere zoekmachines. Het ranking algoritme wordt wekelijks gewijzigd. Dit kan een negatieve of positieve invloed hebben op de posities.

Google wil de perfecte zoekmachine zijn. Dit doen ze door websites te beoordelen op meer dan 200 verschillende punten. Hierbij speelt gebruiksvriendelijkheid, kwaliteit en betrouwbaarheid een grote rol. Ook populaire onderwerpen spelen mee.

Wanneer er in korte tijd veel over een onderwerp geschreven wordt, krijgt het onderwerp een hoge qdf score. Sites die over dit onderwerp schrijven kunnen hiermee hoger in de zoekresultaten verschijnen.

Fouten in de zoekmachine worden dagelijks opgelost. Het bedrijf heeft ruim 55000 werknemers in dienst.

Is Google betrouwbaar?

De zoekmachine geeft in de meeste gevallen antwoord op zoekvragen. Toch zijn er ook mensen die niet vinden wat ze zoeken. Deze verlaten de zoekmachine weer. In 90% van alle gevallen gebruiken internetters Google als start van hun internet zoektocht. Ze vinden Google betrouwbaar.

De ranking van websites gebeurt gedeeltelijk op betrouwbaarheid. Voorheen kwam een website hoger in de zoekresultaten wanneer deze veel verwijzende links kreeg. Hier werd door marketingbedrijven veel misbruik van gemaakt.

Tegenwoordig wordt niet alleen het aantal inkomende links geteld. Ook wordt naar de verwijzende website gekeken. Wanneer deze laatste website onbetrouwbaar is of valse feiten verspreidt, zal de eerste website lager ranken. Op deze manier probeert de zoekmachine het vertrouwen te vergroten.

Sinds 2014 is het voor Europeanen mogelijk om gevoelige links in de zoekmachine te laten schrappen. Het gaat hierbij om kwetsende of onjuiste persoonlijke informatie. Ook gaat het om informatie die het imago kan schade. De grootste zoekmachine ter wereld wordt regelmatig op de vingers getikt. Het krijgt te maken met veranderende wetten.

Andere diensten van Google

Google is natuurlijk bekend als zoekmachine. Daarnaast biedt het bedrijf diverse andere diensten en producten aan. Met het programma Picasa kunnen foto’s beheerd worden. Google Docs is een tekstverwerkingsprogramma. Spreadsheets en Presentations zijn vergelijkbaar met Word. Google Plus is een social netwerk site, dat minder goed draait dan gedacht.

Er wordt veel gebruik gemaakt van de dienst Translate. Dit vertaalt redelijk goed vanuit bijna alle bekende talen naar het Nederlands, maar ook andersom. Een online opslag en synchronisatie kan via Google Drive.

Voor adverteerders en website beheerders is er Google Analytics, adwords en webmasters, maar ook Google mijn bedrijf. Veel gebruikte Google diensten zijn Maps, Earth en StreetView. Deze diensten zijn allemaal later opgericht. Een aantal producten is een tijd later weer stopgezet, zoals Google Knol of Wave.

Aangeboden door SEO tekstschrijver Bianca, voor een betere online zichtbaarheid.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven