Wachtwoord maken: tips en voorbeelden

Online maak je verschillende accounts aan. Denk hierbij aan een account voor internetbankieren, op social media of voor e-mail. Maar misschien ook voor een gamesite. Maak ik een goed wachtwoord? Het is belangrijk dat anderen je wachtwoord niet kunnen raden. Maar je moet het ook zelf goed kunnen onthouden.

Zo ziet een wachtwoord eruit

In de meest gunstige situatie bestaat een wachtwoord uit verschillende letters en cijfers, speciale tekens en een combinatie van hoofd- en kleine letters. Maar velen vinden dit moeilijk om te onthouden. Dus kiezen ze voor standaard en makkelijk te onthouden wachtwoorden. Bijvoorbeeld hun geboortedatum of de naam van een huisdier.

Op de meeste websites ben je verplicht om een wachtwoord van minimaal acht karakters aan te maken. Maar er zijn ook sites en apps die helemaal geen minimale lengte vereisen. In dit geval is het ook mogelijk om een wachtwoord van twee of vier karakters te maken.

Veel te makkelijke wachtwoorden

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een makkelijk wachtwoord wordt sterk afgeraden. Hiermee zijn hackers namelijk in staat om het wachtwoord te raden. Hieronder vind je voorbeelden van te makkelijke wachtwoorden.

Wachtwoorden
123456
Password
qwerty
abc123
wachtwoord
monkey
111111
sunshine
iloveyou
admin
welcome
123123
voetbal
dragon
trustno1
master
123456789
superman
batman
654321

Het is niet aan te raden om voor een van deze wachtwoorden te kiezen. Ze maken je account kwetsbaar voor hackers en cyberaanvallen.

Redelijk veilige wachtwoorden

Een redelijk veilig wachtwoord is goed door jezelf te onthouden. Aan de andere kant kunnen anderen het wachtwoord niet zomaar raden. Tenzij ze gebruik maken van geavanceerde software. Hieronder vind je wat voorbeelden van redelijk veilige wachtwoorden.

Wachtwoorden
Pa$$w0rd
S3cur1ty
H3ll0W0rld
P@ssw0rd1
W3lc0m3!
N3wY0rk!
H@ppyD@y
L0v3Myc@t
2BorNot2B?
G00dLuck!
Iam@w3s0m3!
Tr@v3lT0day
!S1mpl3s
H4ppyB!rthd@y
F00tb@ll!
P@ssw0rd123
L3t$G0t0gether
N1c3D@y!
Th3W@y2Go!
Sh@r3TheL0v3

Sterke en zeer sterke wachtwoorden

Een wachtwoord maken is niet altijd makkelijk. Met de tips in dit artikel is een wachtwoord maken uiteindelijk een eitje.

Een sterk wachtwoord is vergelijkbaar met een aantal wachtwoorden die je hierboven bent tegengekomen (redelijk veilig). Maar je kunt ook een sterk wachtwoord kiezen dat net wat moeilijker is. Daarnaast heb je supersterke wachtwoorden. Deze zijn bijna niet te hacken. Criminelen doen er jaren over voordat ze dit wachtwoord hebben geraden. Ondertussen heb jij al lang weer een nieuw wachtwoord gekozen.

Bekijk in de tabel het verschil tussen sterke en zeer sterke wachtwoorden. Haal hier inspiratie uit om je eigen sterk wachtwoord te maken.

Sterke WachtwoordenSupersterke Wachtwoorden
P@$$w0rd!3x@mpl3P@$$phr@s3!!
C0mpl3xP@$$w0rdM0r3C0mpl3xP@$$phr@s3!!
F1r3w@llF!r3W@LL&1PS3cUr3
S3cur3L0g!n$3CUR3L0g!nW!thT0k3n
$tR0ngP@$$#V3rY$tr0ngP@$$w0rd!!
P@$$phr@s3$uP3r$tr0ngP@$$phr@s3!!!
D!fficultP@$$w0rdC0mpl3xP@$$w0rd!W!th$ymB0l5
Un!qu3P@$$w0rdL0ng3rUn!qu3P@$$w0rdW!th$ymB0l5
C0mpL3xP@$$R@nd0mL0ngP@$$w0rdW!th$ymB0l5!
$tr0ng3rP@$$w0rd!H@rdt0Gu3�@P@w0rd!W!thC0nt3xt
12345P@$$w0rd!L0ng3r$tr0ngP@$$w0rdW!th#M@k3$0m3N0!5E
W3lc0m3$!3v3n$tr0ng3rP@$$w0rd!W!thL0t5@fC0nt3nt
G00dP@$$w0rdL0ng3r$tr0ngP@$$w0rdW!thL0t5@fNumb3r5!
1L0v3Y0u!L0ng3r$tr0ngP@$$w0rdW!thL0t5@f$ymB0l5!
H0tD0g$$Up3r$tr0ngP@$$w0rdW!thL0t5@fC0nt3nt&$ymB0l5!!

Zo kunnen hackers een wachtwoord raden

Moet je een wachtwoord maken? Dan is het belangrijk om voor een sterk of supersterk wachtwoord te gaan. Hackers gebruiken verschillende methoden om wachtwoorden te raden. Hieronder vijf van deze methoden besproken.

Brute Force Attack

Een van die methoden is een brute force aanval. Hierbij controleert een hacker elke mogelijke combinatie van letters, cijfers en tekens uit. Net zolang totdat het wachtwoord is geraden. Dit kan veel tijd in beslag nemen. Maar bij makkelijke wachtwoorden heeft de hacker snel het wachtwoord te pakken.

Natuurlijk doen hackers dit niet handmatig. Ze gebruiken software om wachtwoorden te raden. Voorkom een brute force aanval en het raden van je wachtwoord. Kies altijd voor sterke wachtwoorden. Daarnaast is het belangrijk om het wachtwoord regelmatig te wijzigen.

Dictionary Attack

Een dictionary aanval staat ook wel bekend als een woordenboekaanval. Hierbij maken hackers gebruik van een lijst met populaire woorden, namen en nummers. De hacker probeert elke combinatie van die lijst uit. Dit wordt net zolang gedaan totdat het wachtwoord is geraden.

Een dictionary aanval kan sneller gaan dan een brute force aanval. Dit komt omdat de hacker minder mogelijkheden heeft om uit te proberen. Daarom moet je dus nooit veelvoorkomende woorden in je wachtwoord stoppen. Dat is vragen om problemen.

Phishing

Bij phishing proberen hackers gebruikers te misleiden. Op die manier kunnen ze gebruikers verhalen om hun wachtwoord door te geven. Vaak gebeurt het met behulp van valse websites of valse inlogschermen. Dit soort websites lijken op legitieme websites. Maar feitelijk zitten als je achter en krijgen de informatie die je ingetypt door.

Een andere methode die hackers gebruiken is het versturen van nep e-mails. Je kent ze wel, van die mailtjes die van je bank afkomstig lijken te zijn. Hierbij wordt gevraagd om je wachtwoord of pincode door te geven. Doe je dit niet dan zou je bankpas geblokkeerd worden of loopt je geld gevaar.

Geef nooit persoonlijke informatie via verdachte e-mails door. Klik niet op links in dit soort e-mails. Bedenk dat een bank of een bedrijf nooit om je wachtwoord of pincode zal vragen. Twijfel je? Zoek het telefoonnummer van het bedrijf in een (online) telefoongids op en bel hiernaartoe. Bel nooit naar een telefoonnummer dat op de twijfelachtige website of in de nep e-mails staat.

Social Engineering

Een nieuw wachtwoord maken? Bedenk dat hackers er alles aan doen om je wachtwoord in handen te krijgen. Bijvoorbeeld middels social engineering. Hierbij krijgen hackers wachtwoorden door menselijke zwaktes uit te buiten. Bijvoorbeeld vertrouwen, hebzucht of nieuwsgierigheid.

Zo kan een hacker zich als technische ondersteuningsmedewerker voordoen (vertrouwen). Of er wordt gezegd dat je via een website kan zien wie jouw social media-account bekijkt (nieuwsgierigheid). Of dat je gratis producten krijgt (hebzucht).

Door deze zwaktes ben je geneigd om je wachtwoord of pincode door te geven. Wees alert op deze vormen van oplichting. Deel nooit persoonlijke informatie, al helemaal niet wanneer je niet zeker weet die ander is.

Keyloggers

Een keylogger is een programma of apparaat dat toetsaanslagen op een computer of apparaat registreert. Deze informatie wordt doorgestuurd naar een hacker. Dit maakt het voor de hacker mogelijk om het wachtwoord te achterhalen. Jij als gebruiker bent hiervan niet op de hoogte.

Keyloggers zijn er in de vorm van software of hardware. Het is voor hackers een goede methode om gevoelige informatie te verkrijgen.

Voorkom het door up-to-date beveiligingssoftware te gebruiken. Wees voorzichtig met het downloaden van onbekende bestanden. Dit soort bestanden kan namelijk keyloggers of andere kwaadaardige software op je computer installeren.

Kijk ook wie toegang heeft tot je computer. Laat anderen alleen op je computer of laptop wanneer je erbij bent. Geef je smartphone ook niet zomaar aan iemand af.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven