Waarom een domeinnaam registreren

Bijgewerkt: 28 februari 2023

Steeds meer mensen kopen een domeinnaam. Ze zetten er niet direct een website op, maar bewaren hem voor later. Waarom een domeinnaam registreren? Dit heeft verschillende voordelen. Bijvoorbeeld de winst op lange of korte termijn. Maar ook een uniek kenmerk op het internet. Daarnaast heeft het nog veel meer voordelen maar natuurlijk ook wat nadelen.

Uitleg over domeinnamen

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Een domeinnaam betekent nog niet direct het hebben van een website of webshop. Feitelijk is een domeinnaam niks anders dan een adres op het internet. Deze verwijst dus naar een specifiek ‘domein’. Vroeger bestond een domein uit een reeks cijfertjes. Omdat dit lastig te onthouden was zijn domeinnamen bedacht.

Pas wanneer er webruimte achter een domeinnaam hangt is het ook mogelijk om content aan bezoekers te tonen. De eerste domeinnamen ontstonden begin jaren 80. In 2023 zijn er al meer dan 6,5 miljoen Nederlandse domeinnamen geregistreerd.

Waarom een domeinnaam registreren?

Steeds meer bedrijven maar ook particulieren registreren een domeinnaam. Waarom zou je dit doen? Omdat dit verschillende voordelen heeft. Niet alleen financieel maar ook praktisch.

Uniek online kenmerk

Allereerst is een domeinnaam een uniek online kenmerk. Vooral wanneer je de roepnaam of een combinatie van voornaam en achternaam registreert. Dan is ook wel duidelijk bij wie deze domeinnaam hoort. Aan de geregistreerde naam is soms ook te zien welk bedrijf er achter hangt. Bijvoorbeeld de website T-Mobile.nl. Het is wel duidelijk bij welk bedrijf deze website hoort.

Domeinnamen zorgen dus voor herkenning. Maar het kan ook beschrijvend zijn. Bijvoorbeeld de domeinnaam hutjebouwer.nl. Degene die deze website runt bouwt hutjes. Zo is voor bezoekers direct duidelijk waar de website over gaat.

Geld verdienen met de verkoop van domeinnamen

Sommigen registreren een hoop interessante domeinnamen. Vervolgens worden deze doorverkocht. Het doel: zoveel mogelijk geld verdienen met de verkoop van domeinnamen.

Nu er al meer dan 6,4 miljoen namen in Nederland geregistreerd staan, is het lastig om nog aan een uniek domein te komen. Populair zijn de beschrijvende domeinnamen maar ook de korte namen, bestaande uit twee of drie letters/cijfers. Deze zijn bijna allemaal bezet.

Waarschuwing: wanneer je een domeinnaam koopt met als doel om deze duur aan een merkhouder door te verkopen, moet je hem soms verplicht afstaan. Bijvoorbeeld wanneer je het domein tmobielen.nl koopt en deze aan T-Mobile probeert te verpatsen. Grote kans dat ze je via een gerechtelijk bevel verplichten om hem af te staan.

Een webshop openen

Een domeinnaam registreren is natuurlijk ook interessant wanneer je een webshop wil openen. Denk dan goed over de domeinnaam na. Je mag bijvoorbeeld niet de naam adidaskleertjes.nl gebruiken voor de verkoop van namaakmerkkleding. En je mag ook niet middels een domeinnaam doen alsof je namens een bekend bedrijf handelt.

Affiliate marketing

Een passief inkomen opbouwen is erg populair. Sommigen doen dit via affiliate marketing. Dit betekent dat je een website moet hebben waarop je andermans producten of diensten promoot. Het is belangrijk dat deze website goed in Google scoort. Een goede domeinnaam is dan wel belangrijk, want dit zorgt ook voor herkenning.

Waarschuwing: registreer geen domeinnaam wanneer deze heel erg op een andere website lijkt waarbij je ook nog eens exact dezelfde onderwerpen bespreekt. Er kan dan verwarring bij de bezoeker staan.

Leuk voor later

Verwacht wordt dat tegen 2030 al meer dan 10 miljoen Nederlandse domeinnamen zijn geregistreerd. Heeft je kind een unieke naam? Registreer dan snel de bijbehorende domeinnaam. Leuk voor later, bijvoorbeeld voor het bijhouden van een persoonlijke blog. Maar ook interessant wanneer zoon of dochter een online onderneming start.

Tip: voor registratie betaal je jaarlijks tussen de € 5 en € 17, dit is exclusief webruimte. Verleng de jaarlijkse registratie tijdig, anders raak je de domeinnaam kwijt.

Waar kun je het beste een domeinnaam registreren?

Er zijn verschillende aanbieders op het gebied van domeinnamen. Je hebt hele goedkope maar ook wat duurdere aanbieders. Kijk niet alleen naar de prijs maar ook naar de service. Bij een wat duurdere aanbieder is de service een stuk beter en wordt je bij problemen beter en sneller geholpen.

Let op want hele goedkope aanbieders verhogen hun prijzen na enige tijd soms fors. Kijk daarom ook naar recensies of reviews op het internet. Wil je alleen een domeinnaam registreren, dan kun je eigenlijk overal terecht. Maar wanneer je ook webhosting (webruimte) nodig hebt dan kun je beter voor een van de betere aanbieders gaan.

Website of webshop maken

Met een domeinnaam registreren ben je er nog niet, want je moet hier vroeg of laat een website of webshop van maken. Dit gaat het makkelijkst met CMS WordPress. Dit is het meest gebruikte CMS (systeem) ter wereld. Met een van onderstaande boeken heb je de basis van WordPress snel onder de knie.

Schaf een van deze boeken zeker als handleiding aan. Dan staat je website of webshop binnen no-time online.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven